Gå till innehåll (Snabbkommando: S) Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Webbkarta Vanliga frågor och svar (FAQ) Hjälp Kontakt Juridisk information

Mota bort din höstdepression

Hösten har lagt sin blöta filt över Sverige och vi har gått över till vintertid. Solen går i ide och dagarna verkar slukas in i svarta hål. Då kommer den som ett brev på posten – den stora hösttröttheten. Men hur kommer det sig att den mörka årstiden även fördunklar våra sinnen? Och vad kan du göra för att ladda batterierna? Här får du 7 tips på saker som gör dig både piggare och gladare.

Rent medicinskt orsakas höstdepression och brist på energi av att tillväxthormonet melatonin, som reglerar dygnsrytmen, får fritt spelrum i höstmörkret.  Melatonin styr ämnesomsättningen. När det är som mörkast på dygnet ska melatonin nå sin lägsta nivå och ämnesomsättningen hamna nästan i dvala. Vi blir sömniga. När ljuset minskar på grund av årstiden ruckas detta system. Låga nivåer av ljus innebär låga halter av melatonin och konstant trötthet. Dessutom når inte melatoninhalten sitt bottenläge på natten, vilket innebär att vi får svårt att sova.

Att sova hjälper hur som helst ändå inte mot tröttheten. Det enda som egentligen fungerar är att befinna sig i ljus. Att vara ute de få timmar det är ljust ute och ha starka lampor. Men det finns ändå några knep som kan hjälpa mot hösttröttheten:

1- Tanka dagsljus. Som nämnt, utnyttja det dagsljus som finns. Ta en promenad på lunchen. Även om det regnar eller är molnigt.

shutterstock_317014742-2

2- Träna på morgonen. Ladda upp med energi som räcker hela dagen. Kroppen frigör då hormoner som gör dig gladare.

3- Ät rätt. Försök att hålla dig till mat med lågt glykemiskt index. Skippa mjöl, potatis och socker och ät mer fullkorn, färska grönsaker, bra fetter och hälsosamma proteinkällor.

shutterstock_376923973

4- Boosta med D-vitamin. Nästan alla svenskar lider av brist på D-vitamin under vinterhalvåret, och detta påverkar din hälsa på många vis. Framförallt är D-vitaminet oerhört viktigt för vårt mentala välmående. Så ät fet fisk flera gånger i veckan och köp ett bra D-vitamintillskott på hälsokostbutiken.

5- Ljusterapi. I brist på naturligt ljus kan du tanka artificiellt ljus. Kör ett pass i veckan minst. Läs mer här >>

6- Boka in roliga aktiviteter. Att ha något att se fram emot kan ge dig extra energi och livsglädje. Gå på Stand-up med middag , boka in en skön massage eller njut av en härlig vinprovning.

7- Prova på nya träningsformer. Att dag ut och dag in traska runt på löpbandet kan göra vem som helst utled. Prova på något nytt och annorlunda. Varför inte testa exempelvis pole dance, klättring, vattenyoga?

shutterstock_234460411

‹ Alla blogginlägg

Stäng popup

Äntligen ett enkelt sätt att välja
en minnesvärd och unik gåva...

Börja med att klicka på de blå länkarna för att anpassa din sökning.  


Orolig för att mottagaren inte kommer att bli nöjd?
Ingen fara, han eller hon kan lämna tillbaka presenten inom 45 dagar
eller byta den mot en annan upplevelse i hela tre år.
PLUS att ni har tre år på er att utföra upplevelsen – Marknadens bästa villkor.