Gå till innehåll (Snabbkommando: S) Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Webbkarta Vanliga frågor och svar (FAQ) Hjälp Kontakt Juridisk information
Produktbild för Takvandring (1/1)
Vininspiration för alla smaker

Vinprovningar

Har du alltid velat lära dig vad som skiljer olika druvor och regioner åt eller vilket vin som passar till vilken typ av mat? De här frågorna och mycket mer får du svar på vid våra vinprovningar. Provningarna finns i en rad olika prisklasser, städer och varianter; så välj din favorit och smaka på!

Vinprovning Basic
Du får prova 4-6 olika viner, lära dig skillnaden mellan olika druvor och även att välja vin till olika maträtter.
En njutningsfylld kväll där du lär dig om chokladens historia och provar ett flertal chokladsorter med olika fina viner.
Kombinerat med en utsökt varmrätt får du prova 4-5 kvalitetsviner och lära dig vilka viner som passar vilken maträtt.
Lär dig om Riedels glas och hur mycket glasets form faktiskt kan betyda för både doft och smak.
Med en erfaren sommelier som guide får du prova flera sorters vin och ost och lär dig vad som passar bäst till ostbrickan.
I ett källarvalv i Gamla stan får du prova 6 exklusiva viner och lär dig bl a mer om årgångar, fatlagring och producenter.
Vinprovning med vinexpert i ditt eget hem! Du provar 4-6 olika sorters vin och lär dig vad som skiljer dem åt.
Upptäck den stora hemligheten – vilka viner som passar till vilken lakrits. Kombinationen är en klockren smaksensation, så länge du har matchat den rätt.
Har du någonsin drömt om att uppleva atmosfären på en vingård? Nu kan du hyra en vinrad på några av Frankrikes och Italiens bästa, familjeägda vingårdar.
Svårt att bestämma dig? Med ett smart presentkort från Upplevelse.com har mottageren möjlighet att välja bland samtliga våra upplevelser och hitta den som passar just honom eller henne bäst.

Vinprovningens ABC

Inom vinprovning pratar man om vissa grundläggande faktorer som utseende, doft och smak. Här beskriver vi på ett enkelt sätt hur man går till väga i de olika momenten:

A. Utseende

Du börjar med att bedöma färgen på vinet. Luta vinglaset en aning från dig mot t ex ett vitt papper, då uppfattar du kanterna och mitten på vinglaset bättre. Vilken genomskinlighet har vinet, är den tät eller lätt transparent? Olika druvor ger olika nyanser i färgen och med hjälp av vinets färg kan du även se hur vinet har mognat.

B. Doft

Snurra vinglaset för att föra in syre i vinet och tydliggöra dofter. Stick ner näsan långt i glaset, dra in ordentligt och försök beskriva vilka dofter du känner. Vid beskrivning av vin hänvisar vi ofta till frukt, bär och växtlighet. Exempel på detta är vinbär, blåbär och hallon för rött vin eller krusbär, vinbärsblad och nässlor för vitt vin.

C. Smak

Till sist smakar du. Det är viktigt att vinet kommer i kontakt med hela munnen för att kunna avgöra om det är friskt, strävt eller mjukt. Man letar efter om vinet har stor eller liten sötma och om det är mer eller mindre fylligt. Här anger man, precis som med doft, vilka smaker man känner med hänvisning till frukt, bär eller växtlighet men även råmaterial som läder eller gummi.

Det här får du lära dig på en provning:

Provning lär dig om: druva, land, region, distrikt, årgång, mat & vin

För att lättare förstå den spännande världen av vin, finns det en handfull begrepp man behöver lära sig. Det kan tyckas vara en snårig djungel med alla druvor, distrikt, regioner och länder. Men det går alltid att börja smått och våra provningar finns i olika svårighetsgrader så du behöver alls inte vara särskilt påläst för att kunna börja prova vin.

På våra provningar får du lära dig vad som skiljer olika världsdelar och länder åt, vilka druvor som är vanliga i vilken region och vilka smaker som är karakteristiska för en särskild druva.

Ta ett första steg och boka en vinprovning hos oss. Vi lovar att det smakar mer!

Det här säger de som provat:

Ett mycket trevligt arrangemang

Goda viner, trevliga servitörer och en varm och härlig kväll.

Tack för en härlig kväll!

Goda viner och chokladen gifte sig riktigt bra

Kan varmt rekommendera!

Professionalism, engagemang utöver det vanliga och passion sammanfattar min upplevelse.

Stäng popup

Äntligen ett enkelt sätt att välja
en minnesvärd och unik gåva...

Börja med att klicka på de blå länkarna för att anpassa din sökning.  


Orolig för att mottagaren inte kommer att bli nöjd?
Ingen fara, han eller hon kan lämna tillbaka presenten inom 45 dagar
eller byta den mot en annan upplevelse i hela tre år.
PLUS att ni har tre år på er att utföra upplevelsen – Marknadens bästa villkor.