Gå till innehåll (Snabbkommando: S) Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Webbkarta Vanliga frågor och svar (FAQ) Hjälp Kontakt Juridisk information

Fallskärmshopp - Hur känns det? Vad kostar det?

Att hoppa fallskärm handlar för mig om den härliga blandningen av spänning, mod och rädsla. Att stå där i ett flygplan på 4000 meters höjd och ta steget rakt ut i tomma luften kräver mod. Kanske mer mod än de flesta har - men den där känslan av frihet, lycka och total eufori som infinner sig när du faller fritt genom luften är svårt att slå. För mig var det den bästa present jag någonsin kunnat få och en början till att hoppa fallskärm.

Fallskärmshoppning

Benen skakar lite när jag går ombord på flygplanet som ska ta mig 4000 meter upp i luften. För mig är det alltid flygplansresan upp som är den mest nervpirrande. Det är som att det inte längre finns någon återvändo och du vet att du snart kommer att hoppa ut från den där dörren som du nyss gick in igenom - fast väldigt, väldigt, väldigt högt upp i luften.

Hur känns det att hoppa fallskärm?
Just när jag tar steget ut i luften få jag den där hissnande känslan i magen, samma känsla som när du åker över krönet på en bergochdalbana – fast mycket starkare och längre. Kroppen faller fritt, som att den är tyngdlös fast jag faller i nästan 200 km/h. Vinden är starkare än jag någonsin känt och molnen är inte längre moln uppe i himlen. Att falla genom molnen känns snarare som att falla genom ett sprinklersystem bestående av små, små vattenpartiklar och solens strålar mot molnen skapar runda regnbågar utan slut. Lyckan kan jag knappt tala om – för lyckan, ja den är total.

Ett klapp på axeln från instruktören och någon sekund senare vecklas fallskärmen ut med ett ryck. För ja, i ett tandemhopp sitter du fast på magen på en välutbildad instruktör som instruerar och tar dig igenom hela hoppet. När fallskärmen vecklas ut är det som att världen stannar. Allt blir helt tyst och vinden som nyss slitit i din kropp står nu helt stilla. Adrenalinet pumpar i varenda ådra i kroppen och 1000 meter upp i luften ser landskapet helt magisk ut. Varje gång jag landar känner jag samma sak - en gång till!

parachute

Drömmen om att falla fritt
Det som för mig startade som en dröm om att en gång få falla fritt har utvecklats till en dröm att hoppa fallskärm från sex av jordens alla kontinenter (Antarktis känns lite väl kallt). Tre kontinenterna är avklarade och jag kan knappt vänta på att få göra nästa hopp! Precis som det var för mig så kan ett presentkort på tandemhopp ofta vara första steget för den som vill börja hoppa fallskärm. Vi säljer presentkort på tandemhopp i både Nyköping och Halmstad.

6 snabba fakta om fallskärmshoppning
- Enligt Svenska Fallskärmsförbundet så genomförs ca 95 000 fallskärmshopp i Sverige varje år.
- Uthoppet sker på ca 3000-4000 meters höjd
- Normalt faller man fritt i ca 60 sekunder
- I det fria fallet faller du i ca 200 km/h
- Fallskärmen öppnas på ca 1000 meters höjd
- Ett tandemhopp kostar mellan 1950-2995 kr

‹ Alla blogginlägg

Vi firar 15 år! – Upp till 60% rabatt!