Gå till innehåll (Snabbkommando: S) Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Webbkarta Vanliga frågor och svar (FAQ) Hjälp Kontakt Juridisk information

Kan du bli lycklig av presenter?

Kan du bli lycklig av presenter? Det är en av de frågorna som mindfullnessbloggaren Martin Ström svarar på.

Vad är lycka för dig?
För mig är lycka sinnesfrid och harmoni. Njutning och kickar kommer och går. Detsamma gäller smärta och lidande. Det viktigaste är att finna närvaro, balans, jämnmod och tillförsikt i en verklighet som ständigt förändras. Kärleksfull vänlighet, tacksamhet, omtanke, generositet och medkänsla är också lycka för mig. Ju mer jag kan utveckla de sinnestillstånden, desto lyckligare verkar jag bli.

Vad gör du för att uppnå lycka?
Mitt liv förändrades när jag en dag insåg att lycka är ett sinnestillstånd. Fram till den punkten i mitt liv hade jag sökt lyckan i karriär, upplevelser och prylar. Men det jag insåg var att lycka inte uppstår ur yttre omständigheter. Nyckeln ligger i att vara fullständigt närvarande här och nu och släppa taget det förflutna och oro inför framtiden. Det fantastiska är att detta är något som går att öva upp genom medveten träning. För mig är det hela poängen med att träna mindfulness, att bli lycklig och att vara bättre rustad att hjälpa andra att också bli lyckliga.

Vad gör du för att göra andra lyckliga?
Min lycka är inte skild från andras lycka. För mig är det bästa sättet att bli lycklig att hela tiden försöka bli mer medkännande, generös och kärleksfull. Eller omvänt att försöka bli mindre missundsam, dömande och egoistisk. Allt elände i världen uppstår i enskilda människors sinnen. Alla krig som någonsin startats uppstod som en girig impuls i någons medvetande. Det viktigaste jag kan göra för att göra andra lyckliga är därför att försöka utveckla positiva egenskaper hos mig själv. Ju mer jag förstår om mig själv och ju mer jag kan förändra min egna destruktiva mönster, desto större nytta kan jag vara för andra. Om jag kan vara en positiv förebild kanske jag kan inspirera andra att hitta lyckan inom sig själva.

Kan man bli lycklig av presenter?
Jag tror att man kan bli lycklig av att ge presenter om man ger med en verkligt generös och kärleksfull attityd. Allting avgörs av vår intention. Om vi ger någon en present för att manipulera någon och försöka vinna fördelar för oss själva, eller för att den andre ska tycka att vi är en fantastisk person, då tror jag inte det leder till lycka varken för oss eller för mottagaren. Om vi däremot ger med en verkligt generös intention och inte förväntar oss något i gengäld, då tror jag det gör oss lyckligare.

Om man blir lycklig av att få en massa presenter vet jag inte heller. Den typen av kickar brukar inte vara så långvariga. Men om vi utnyttjar tillfället till att utveckla tacksamhet och uppskattning då tror jag vi kan bli lyckligare att att få presenter. Tacksamhet är en oerhört viktig nyckel till lycka.

Vilken present skulle göra dig ännu lyckligare?
Jag är en besvärlig person att köpa julklappar till eftersom jag aldrig kan komma på något att önska mig. Jag saknar verkligen ingenting och kan helt ärligt inte komma på något som skulle göra mig lyckligare om jag fick det.

Har du någon gång läst en bok om hur du blir lyckligare?
Många, många. Tyvärr är jag bättre på att läsa alla dessa böcker än att till mig det som står i dem och faktiskt omsätta det i praktisk handling.

Är det någon bok du rekommenderar för att bli lyckligare?
Om jag skulle rekommendera någon skulle det bli "Art of Happiness" ("Lycka!" på svenska) med Dalai Lama. Eller "Happiness - a guide to developing life's most essential skill" av Matthieu Ricard.

Vilken är din lyckligaste upplevelse?
Jag kan helt ärligt säga att det är det här ögonblicket just nu.

Vill du läsa mer om Martin Ström och se fler tips, kolla in hans blogg här.

‹ Alla blogginlägg

Stäng popup

Äntligen ett enkelt sätt att välja
en minnesvärd och unik gåva...

Börja med att klicka på de blå länkarna för att anpassa din sökning.  


Orolig för att mottagaren inte kommer att bli nöjd?
Ingen fara, han eller hon kan lämna tillbaka presenten inom 45 dagar
eller byta den mot en annan upplevelse i hela tre år.
PLUS att ni har tre år på er att utföra upplevelsen – Marknadens bästa villkor.