Gå till innehåll (Snabbkommando: S) Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Webbkarta Vanliga frågor och svar (FAQ) Hjälp Kontakt Juridisk information

Lyckoforskarnas 5 tips: Så blir du lycklig

Ett rejält tillskott i lönekuvertet. En storvinst på lotto. Genvägen till lycka, säger många. Pengar kan inte göra dig lycklig på riktigt, menar kritikerna. Nej, de kan de inte. Fast jo, det kan de kanske. Om de spenderas på rätt sätt. Här listar vi hur du ska lägga dina slantar för att må så bra som möjligt.

Mina vänner, de med de tunnaste plånböckerna, har alltid bjudit på de varmaste leendena. Och samtidigt njutit av de bästa semestrarna. När mina ”rika” kompisar flög till något flådigt (läs: tråkigt) resort på någon så kallad paradisort, så begav sig fattiglapparna iväg på egenhändigt ihopsnickrade, men ack så spännande, äventyr. De packade tält, stormkök, lite kläder, lite torrvaror och ställde sig vid en vältrafikerad korsning bärande på en skylt där det stod något i stil med ”Norrland” eller ”Malmö”, eller egentligen vilken hyggligt närliggande destination som helst. Och väntade på att bli upplockade av någon trevlig chaufför. Med sig hem hade de alltid fantastiska historier om dessa möten, om spännande samtal i framsätet på en bil. Och om ljuvlig samvaro med den svenska naturen.

camping

Är det så? Kan man bli mer lycklig med mindre pengar? Ja, till viss del, enligt ny forskning. Elizabeth Dunn och Michael Norton studerar sambandet mellan lycka och pengar på University of British Columbia i Kanada och har tillsammans skrivit boken ”Happy money – the science to smarter spending”. Och de kom fram till att personer med mycket pengar på kontot ofta mår sämre, då de kan bli mindre sociala och ha svårare för att njuta av livets glädjeämnen.

Jag kan inte låta bli att tänka på mina vänner. Så är deras sociala ådra alltså kopplad till att de inte har så mycket pengar?

Jag tror att det snarare har att göra med det som lyckoforskarna kallar hedonistisk tillvänjning. Att den som har mycket vill ha mer. Pengarna gör oss helt enkelt latare. Och mer bekväma. Varför stå timme efter timme i regnet vid en vägkant om vi kan flyga första klass? Och varför svettas i ett litet tält om vi kan sträcka ut oss i en bekväm dubbelsäng? Man tycker kanske inte att det är värt det extra besväret. Man ser helt enkelt inte vinsten av att anstränga sig lite för att få en mer unik upplevelse.

Nu är det nog många som höjer på ögonbrynen och utropar: ”Men jag älskar ju att göra av med pengar på shopping och blir jätteglad när jag fått den där nya klänningen, telefonen, bilen. Och visst är det så, enligt forskarna. Att köpa något du verkligen suktar efter ger en lyckokänsla. Men bara en kort stund. En kick, kopplat till nyhetens behag. Sedan vänjer du dig och vill ha mer.

Så finns det inget sätt att köpa lycka? Jo, faktiskt, säger Dunn och Norton. När du lägger pengarna på någon annan eller skänker till välgörenhet. Och när du slopar införskaffandet av nya statusprylar och i stället satsar på berikande upplevelser. Så här säger lyckoforskarna:

De 5 vägarna till lycka:

1) Njut av vardagens glädjeämnen: Eftersom vi människor så lätt vänjer oss vid trevliga vardagsgöromål så är det viktigt att vi lär oss att njuta av de små stunderna. Gör morgonkaffet till en härlig ritual istället för en tråkig morgonrutin. Slötitta inte på tv timmar i sträck, utan välj ut de program du verkligen vill se. Och slösa inte pengar på att dagligen gå ut och äta på restaurang, utan gör det till något speciellt, med någon speciell.

kissing

2) Köp upplevelser: En ny Porsche kommer att ge dig en lyckokick – som snabbt svalnar. Satsa hellre på att samla på dig upplevelser att minnas. Lär dig sjunga, se en föreställning eller ta en båttur tillsammans med någon du gillar. Då får du en trevlig stund, och samtidigt något berikande att berätta för dina vänner efteråt.

3) Köp tid. Slopa devisen ”tid är pengar” och njut istället av den tid du har. Så när du tillbringar den där timmen på massagebänken  eller vid fikabordet, var glad i nuet. Och tänk inte på de pengar du förlorat på att inte använda den tiden till att istället jobba.

4) Betala nu, konsumera sen. I stället för den mer vanliga inställningen ”konsumera nu, betala sen”, vilket mest skapar stress, kan du betala av glädjeämnena i förväg. Dels undviker du att hamna i skuldfälla, dels får du något att se fram emot. Och betalar du vintersemestern redan i september kommer det att kännas som om reser gratis när snön börjat falla och det är dags att slänga sig nedför skidbacken.

5) Investera i andra. Det enskilt viktigaste du kan göra om du vill nå välmående är att spendera pengar på någon annan. Du skapar fina relationer till dina medmänniskor och blir samtidigt lycklig själv. Två flugor i en smäll. Här får du tips på presenter som kan göra någon riktigt glad.

‹ Alla blogginlägg

Stäng popup

Äntligen ett enkelt sätt att välja
en minnesvärd och unik gåva...

Börja med att klicka på de blå länkarna för att anpassa din sökning.  


Orolig för att mottagaren inte kommer att bli nöjd?
Ingen fara, han eller hon kan lämna tillbaka presenten inom 45 dagar
eller byta den mot en annan upplevelse i hela tre år.
PLUS att ni har tre år på er att utföra upplevelsen – Marknadens bästa villkor.