Gå till innehåll (Snabbkommando: S) Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Webbkarta Vanliga frågor och svar (FAQ) Hjälp Kontakt Juridisk information

Halloween och Allhelgona, vad är det vi firar?

Halloween är här, och snart även Alla helgons dag. Men fortfarande är de många som inte vet att detta faktiskt är två skilda högtider som varken infaller samtidigt eller betyder samma sak.

Halloween har kommit till Sverige från USA där högtiden är mycket uppmärksammad och uppskattad. Barn (och vuxna) klär ut sig till monster och går runt för att knacka dörr och be om god, ”trick or treat”. Får man inte godis så gör man ett bus. Traditionen har som sagt på senare år spridit sig till Sverige och även här går barnen runt och knackar dörr för att få lite godis, dock vet jag inte om busdelen är lika stor.

Men störst av allt på Halloween är nog maskeradfesterna som anordnas runt om i landet. Många uteställen anordnar maskerader och även många hemmafester kräver en utklädnad. Det gäller ofta att vara så läskig som möjligt. Och läskigt är väl det gemensamma temat för Halloween världen över. Spöken, gastar, pumpor, Frankensteins monster, blodiga mumier och häxor vimlar runt på gatorna och på uteställen. För räddhågsna människor som jag är detta inte direkt en favorithögtid. Men ett riktigt halloweenfirandet är en riktig upplevelse.

Gillar du Halloween? Då kanske detta är för dig:
- Ät middag i mörkret och skräm upp varandra
- Lek detektiv och lös en mordgåta
- Få kalla kårar av en läskig spökvandring
- Zombie Apocalypse Revamped

Alla helgons dag i sin tur har inte särskilt mycket med stoj och stim att göra. Allhelgona firas till minne av alla helgonförklarade personer och är en kristen högtid. Ofta brukar man gå till kyrkogården och tänka ett ljus för någon gammal släkting eller vän som gått bort, och minnas dem. Det är en stillsam högtid som ofta misstas för Halloween, vilket kanske beror på att vi inte är särskilt kristna längre i landet, men dessutom också för att vi hellre firar högtider där vi kan ha kul och festa loss lite. Själv tycker jag det kan vara nyttigt att fira något där festande och alkohol inte är det viktigaste med högtiden.

Uppskattar du Alla helgons dag? Då kanske detta är för dig:
- Hedra dina gamla släktingar genom en trevlig middag
- Slappna av med en härlig afternoon tea
- Mys i höstmörkret med en teprovning

‹ Alla blogginlägg

Stäng popup

Äntligen ett enkelt sätt att välja
en minnesvärd och unik gåva...

Börja med att klicka på de blå länkarna för att anpassa din sökning.  


Orolig för att mottagaren inte kommer att bli nöjd?
Ingen fara, han eller hon kan lämna tillbaka presenten inom 45 dagar
eller byta den mot en annan upplevelse i hela tre år.
PLUS att ni har tre år på er att utföra upplevelsen – Marknadens bästa villkor.