Gå till innehåll (Snabbkommando: S) Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Webbkarta Vanliga frågor och svar (FAQ) Hjälp Kontakt Juridisk information

Sambotricken - några tips på hur ni håller sams!

Samboskapet är fantastiskt, härligt och lärorikt. Att bo ihop med någon du tycker om kan vara underbart, men det kan också vara kämpigt om ni inte vet vad ni ger er in på. Vardagen kommer att bestå av kompromisser, små konflikter, planering av er tid, ekonomi och gemensamma sysslor som städning.

Hur får man egentligen ett samboförhållande att funka? Räcker det med att vara upp över öronen förälskad? Nedan följer några tips som ger er rätt förutsättningar för ett lyckat samboskap!

Sambo

Disken
Disken är lika tråkig oavsett vilken typ av bostadssituation du befinner dig i. Att bo ihop med någon betyder också dubbelt så mycket disk. Här gäller det att prata om hur ni vill ha det. Kanske tycker din partner om att laga mat och du diskar hellre än att ställa dig vid spisen? Kan en av er ta disken och den andra tvätten? Ska ni bara diska er egen disk? Ska ni testa varannan-dag-metoden? Oavsett vad ni kommer fram till så är det viktigt att snabbt hitta ett system som fungerar för er,  disken är ett alldeles för vanligt irritationsmoment som kan ta död på den starkaste romans.

Förvaring, förvaring, förvaring
"Ja, men guuuuud, vi är så kära, vi behöver inte mer än fyrtio kvadrat!"
I slutändan spelar det ingen roll hur stor lägenheten är, utan hur pass bra förvaringsmöjligheter bostaden har. Två personer betyder inte bara dubbelt så mycket disk, utan dubbelt så mycket kläder, badrumsartiklar, böcker och andra prylar. Om ni ska flytta ihop i en bostad där någon av er tidigare bott själv, köp då en extra garderob och städa ur källarförrådet innan!

"Vad har du för planer?"-dialogen
En vanlig fälla att gå i som sambos är att ta din partner för given. Ni bor ihop - så självklart ska ni göra allt ihop! Nej, det kommer ingen av er att må bra av. Du kanske kommer hem efter en lång arbetsdag och är inställd på en härlig myskväll ihop med din partner, och möts istället av en tom lägenhet. Din sambo hade visst glömt att meddela dig om den där spontana Afterworken.

Planera saker ihop, men planera också saker isär - en bra balans gör samboskapet mycket roligare. Och framförallt: kommunicera med varandra!

Gemensamma projekt och aktiviteter
För att inte trilla in i vardagsmönster som är svåra att ta sig ur är det viktigt att kontinuerligt ha små projekt ihop. Det behöver inte vara något stort, det kan vara inredningsplaner för sovrummet, brunchen ni har tillsammans med några kompisar varje lördag, resan till Paris eller poolbygget. Att fungera som ett team utanför lägenheten är viktigt för att kunna bearbeta andra eventuella konflikter som dyker upp. Om ni vet hur ni löser praktiska saker, blir det lättare att jobba tillsammans på ett mer känslomässigt plan.

Om fantasin sviker följer här några förslag på roliga aktiviteter ni kan testa på tillsammans: Hästpolo, Lerduveskytte, Vinprovning eller Skärmflygning.

Framtidsplaner
Den här punkten är viktig. Att ha en gemensam framtid att se fram emot är vad som håller förhållandet på banan oavsett om ni är i ett samboförhållande eller särbo. Var vill ni vara om fem år? Hur länge vill ni bo kvar i er befintliga bostad? Vill ni skaffa barn? Isåfall när? Att planera framtiden ihop får er att höja blicken från vardagen och se vart ni är på väg i era liv.

‹ Alla blogginlägg

Vi firar 15 år! – Upp till 60% rabatt!