Gå till innehåll (Snabbkommando: S) Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Webbkarta Vanliga frågor och svar (FAQ) Hjälp Kontakt Juridisk information

Presenter som överraskar!

Den mest uppskattade presenten är förmodligen den som vi minst har förväntat oss, eller hur? Det är ju himla trevligt när det kommer ett chokladogram på posten eller när det står en flaska rött på skrivbordet en grå och trist måndagsmorgon. Hur kommer det sig då att vi är så himla dåliga på att göra de här små sakerna för våra vänner och bekanta? När vi vet att det oväntade uppskattas mer än julklappar, födelsedagspresenter och namnsdagsblommor?

dhurate

Goda grannar
För några år sedan vaknade jag tidigt en söndagsmorgon av att någon i huset spelade otrolig hög musik. Den kom från närmaste grannen och gick igenom betongväggarna mellan oss och skakade runt i mitt hörnskåp så kristallglasen skallrade där inne. Efter att ha ringt på hennes dörr, ring på telefonen, ringt på dörren igen och dessutom ringt en annan vän som moraliskt stöd så tog jag min grannes extranycklar och gick in. Väckarklockan på hennes stereo hade av misstag gått igång på extremt hög ljudnivå och gjorde att mina trumhinnor bågnade. Grannen, som hade legat och sovit halva dagen på föräldrarnas sommarställe, var full av skuld när hon kom hem på eftermiddagen. Efter den händelsen har jag kunnat be henne om vattning av mina blommor när jag åker bort, öppning av dörr när hantverkare ska in och förtur till tvättstugan om jag nu skulle känna för det.

Att göra något bra för sina grannar kan alltså löna sig. En vacker dag är det kanske din tvättmaskin som börjar läcka när du är borta och har du tur finns det en granne som kan gå in och avstyra katastrofen. Så varför inte överraska med något kul så där helt utan anledning.

Biomeny för två
Takvandring
Saltyoga

Barnens lärare
Lärarna är väldigt utsatta idag. Dåligt med resurser och hjälpmedel gör att det nästan är omöjligt att ha den undervisning som krävs för att ta hand om alla barn och deras behov. Jag jobbade under en period som lärarvikarie och fick verklig insyn i hur det ser ut på skolorna idag. Jag vet inte hur det kommer sig att många av barnen är i tota avsaknad av respekt för auktoriteter, men inte tror jag att det är lärarna som har påvisat att det är ok att svära åt ”fröken”. Vilka är det som har lärt barnen att det är ok att spotta på klasskamrater, att skrika könsord till varandra, att kasta allt skräp på golvet, att riva sönder böcker och att till slut be ”fröken” dra åt helvete? Ja, inte tror jag det är det lärarna i alla fall. Det är en helt omöjlig miljö att jobba i och jag tror de flesta lärare sliter något enormt för att hålla ihop klassen och undervisningen.

Så en uppmaning till alla er som har barn i skolan: Visa er uppskattning för era barns lärare. Varför vänta till skolavslutningen? Varför inte ge bort en mitt-termins-present för att göra jobbet lite drägligare för alla dessa hårt arbetandes pedagoger?

Kitesurfing
Segway dagstur
Mindfulnessövning

Medarbetare
Att VD:n på företaget tjänar mycket pengar är väl helt ok. Det är hos den personen det största ansvaret ligger och det är den personen som får ta alla smällar om det inte går så bra. Mellanchefen tjänar oftast också väldigt bra. Och det är det väl också värt. Oftast har en personen ett ben i ledningsgruppen och ett ben bland fotfolket. Inte alltid helt enkelt, men jobbet måste göras. Längst ner i hierarkin hittar vi fotfolket, de som gör att mellanchefer och VD kan tjäna dessa stora löner. Jag pratar om de som står vid ”löpande band” hela dagarna och till exempel sekreterare, receptionister, telefonister, chaufförer, städare och de i serveringen. De som faktiskt ser till att produkter och tjänster blir sålda så att mellanchefen och VD:n kan få sina höga löner. Skulle det inte vara värt att uppmuntra dessa fantastiska människor, de som curlar och styr upp och ser till att företaget faktiskt snurrar på som det ska?

Jag lovar er, det kommer att löna sig många gånger om. En nöjd och uppmärksammad medarbetare är också en glad och produktiv medarbetare.

Chokladmassage
Räkfrossa

‹ Alla blogginlägg

Vi firar 15 år! – Upp till 60% rabatt!