Gå till innehåll (Snabbkommando: S) Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Webbkarta Vanliga frågor och svar (FAQ) Hjälp Kontakt Juridisk information

Så köper du dig lycklig

lycka

Pengar kan inte köpa lycka. Eller? Kanske spenderar vi bara våra pengar fel. Forskning vid University of British Columbia och Harvard Business School visar att det går att köpa sig lycklig – om du spenderar pengarna på andra.

Det är klart att det kan kännas bra ibland att unna sig själv något, kanske ge sig själv något fint eller roligt i present. Men faktum är att om du vill muntra upp dig själv gör du klokare i att köpa en present till någon annan. Det har nämligen en betydligt mer påtaglig effekt på din lycka, enligt kanadensiska forskarna Elizabeth Dunn och Michael Norton. I boken ”Happy Money: The Science of Smarter Spending” utforskar de vår relation till pengar och ger tips om hur vi kan spendera klokt. Bland annat rekommenderar de måttlighet snarare än livsnjuteri och att man spenderar sina pengar på upplevelser snarare än prylar.

I Dunns och Nortons studie ombads ett antal slumpmässigt utvalda amerikanska deltagare spendera mellan fem och tjugo dollar på antingen sig själva eller andra. Vissa köpte sig en kopp kaffe, andra köpte en kaffe till en hemlös eller gav en present till sin mamma. Samma kväll fick de sedan gradera hur lyckliga de känt sig under dagen. De som spenderat pengarna på andra kände sig konsekvent lyckligare än de som spenderat pengarna på sig själva. Studien upprepades sedan i Uganda med samma resultat, och liknande studier har visat samma sak i över 130 ytterligare länder.

Hur mycket du tjänar är med andra ord inte så betydelsefullt – det viktiga är hur du spenderar dina pengar. Och rätt sätt att spendera, om du vill vara lycklig, är att spendera dem på dina medmänniskor.

Vad tror ni, går det att köpa lycka på det här sättet? Vem blir ni lyckligast av att ge en present till?

Se Michael Nortons TED Talk om hur man köper lycka här.

‹ Alla blogginlägg

Vi firar 15 år! – Upp till 60% rabatt!