Gå till innehåll (Snabbkommando: S) Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Webbkarta Vanliga frågor och svar (FAQ) Hjälp Kontakt Juridisk information

Lilla baby shower guiden

barn

Hur ordnar man egentligen en lyckad baby shower och vad kan man förvänta sig när man är bjuden på en? I det här inlägget ska vi försöka att reda ut dina frågetecken.

Så vad är egentligen en baby shower? Kort förklarat är det en mindre tillställning som anordnas för blivande mammor i slutet av deras graviditet. Namnet baby shower kommer från engelskan och kan härledas till uttrycket att bli ”showered with gifts”.

Det sedvanliga är att en nära vän är värdinna för händelsen och förväntas då att fixa både mat, dekoration och inbjudningar. Syftet med en baby shower är att förbereda sin väninna på det kommande moderskapet, och komma med gåvor som kan hjälpa henne på vägen.

Mat brukar serveras i lättare form som plockmat eller ännu mer vanligt är att det serveras te, champagne och cupcakes i olika färger och smaker.

En genomtänkt present
Den blivande mammans uppgift är bara att ta det lugnt, njuta och umgås med sina gäster. Som gäst på en baby shower tar man med en present som en lyckoönskning till föräldraskapet. Är man tillställningens värdinna är det inte fel att skicka ut en "tips-lista" ihop med inbjudningarna på vad man skulle kunna ge som present.

Vanliga presenter på en baby shower kan vara ett sött bebisplagg, en bröstmjölkspump eller en tårta gjord utav blöjor.  Dessa presenter kommer alltid att förekomma, så här gäller det att vara lite kreativ för att ge bort en present som verkligen blir uppskattad och sticker ut ur mängden.

Den blivande mamman är ju trots allt inte bara mamma, utan en person, som troligtvis kommer att vara ganska utmattad när bebisen har kommit. Här följer några andra idéer på presenter som kan vara lämpliga på en baby shower:

Massage
En stund för sig själv, där onda kroppsdelar kan få sig en riktig återhämtning.

Spa-behandling för två
En barnfri mysstund för mamma och pappa själva på ett härligt Spa.

Mindfulness lektion
En liten hjälp på traven att hitta tillbaka till sitt inre lugn efter en hektisk bebistid.

Exklusiv vinprovning
Många blivande mammor undviker alkohol under graviditeten, och är därför ofta väldigt sugna på det där goda glaset med rödvin när graviditeten väl är över. Vad passar inte bättre då, än just en vinprovning?

Lika barn leka bäst
När presenterna är öppnade och små cupcakes med roliga motiv är uppätna, är det vanligt att det vankas lekar. Nedan följer några vanliga lekar som du kan dra igång, eller förvänta dig när du går på en baby shower.

Namnleken
En traditionsenlig lek där det lätt kan uppstå vilda diskussioner. Den går ut på att alla deltagare skriver ner ett pojknamn och ett flicknamn på en lapp. Sedan får den blivande mamman dra en lapp åt gången och säga vad hon tycker om namnen, och till slut avgöra vilka två namn hon tycker bäst om.

Para ihop kändisbebisar med kändisföräldrar
Här kan tio bilder på kända personer vara upphängda på väggen, och nedan tio bilder på olika barn. Då gäller det att med hjälp av bilderna gissa vem som är förälder till vilket barn.

Gissa magens omkrets
I den här leken ska du klippa av en bit garn och försöka uppskatta gravidmagens omkrets. Den som kommer närmast vinner.

Ett tips från coachen:
För att undvika sura miner: Håll dina absoluta favoritnamn för dig själv.

Våga vara kreativ!
Att ha en baby shower är en amerikansk tradition som blir allt mer populär i Sverige.  Alla "showers" kan se olika ut, och därför är det viktigt att tänka på för vems skull tillställningen anordnas. Ha din väninna, den blivande mamman, i åtanke när du planerar en baby shower eller köper en present. Vill du ha fotbollstema på din shower, eller ge bort ett fallskärmshopp till den våghalsiga väninnan, så ska du inte tveka. Personliga överraskningar är alltid uppskattade och väldigt roliga att få.

‹ Alla blogginlägg

Vi firar 15 år! – Upp till 60% rabatt!