Gå till innehåll (Snabbkommando: S) Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Webbkarta Vanliga frågor och svar (FAQ) Hjälp Kontakt Juridisk information

En annorlunda upplevelse

blomma

Varje år samlas, homo- och bisexuella, queers, trans*personer och heteros i en glammig, färgsprakande och kärleksfull festival. Man firar kärleken och allas lika värde. Man firar att alla ska få vara som de vill, och att alla förtjänar att bli respekterade för just den de är. Och visst är det glammigt, och visst är det härligt. En vecka om året kan alla som inte tillhör den rådande samhällsnormen få känna att de faktiskt gör det. En vecka om året kan två killar hålla handen utan att folk höjer på ögonbrynen lika mycket som annars. En vecka om året kan två tjejer kyssas på gatan utan att folk vänder sig om lika mycket som annars. En vecka om året kan trans*personer få visa sina rätta jag utan att bli ifrågasatta lika mycket som annars.

För visst är Pride en glammig, färgsprakande och kärleksfull festival. Men det är mer än bara festligheter och glamour. Det är ett bevis på att människor som lever utanför samhällsnormen, utanför den heterosexuella tvåsamheten och utanför de existerande könsrollerna fortfarande inte har samma rättigheter i samhället som de som lever efter normen. Och lever man inte utanför de normer som styr samhället så är det svårt att förstå att trots att vi lever i samma värld, ändå inte gör det. Därför har jag nu en utmaning till er. Gå utanför normerna och den mainstreama attityd samhället har, känn på hur det är att bryta mot ”samhällets regler”. Tittar folk konstigt? Höjer de på ögonbrynen? Känns det som de undrar vad ni gör där?

Här kommer några konkreta tips för att gå utanför normen och de traditionella könsrollerna. Prova på att ge bort en udda present till någon som inte alls förväntar sig det.

Ovanliga presenter till killar

- Unna er en manikyr
- Gå på spa
- Testa make up-kurs
- Var modell för en dag
- Få hjälp av en personal shopper
- Gå en blomsterkurs

Ovanliga presenter till tjejer

- Testa cigarrer
- Åk på fisketur
- Gå en DJ-kurs
- Prova på att vara stuntman
- Ta jägarexamen
- Prova skejta

Ett sista tips till er alla är att besöka Stockholm Pride och gå med i Prideparaden. Det är både normbrytande, ett tillfälle att stå upp för mänskliga rättigheter och en upplevelse för livet.

‹ Alla blogginlägg

Vi firar 15 år! – Upp till 60% rabatt!