Gå till innehåll (Snabbkommando: S) Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Webbkarta Vanliga frågor och svar (FAQ) Hjälp Kontakt Juridisk information

Vodkaprovning och vodka – en väg till bättre kreativitet?

Visste du att vodka kan vara positivt när det gäller förhöjd kreativitet och problemlösningsförmåga? Inte jag heller, åtminstone inte förrän jag läste denna artikel i Dagens Nyheter. Två grupper av män fick i uppgift att lösa ett par s.k. verbalt krävande problem, där den ena gruppens förberedelse bestod av ett visst vodkaintag medan den andra gruppen inte fick något att fukta strupen med över huvud taget. Det visade sig senare att männen som tagit sig en stänkare (alkoholkoncentration i blodet: i genomsnitt 0,075%, eller 0,75 promille), var mer produktiva när de väl sattes på prov. Allt styrks av en amerikansk studie, vilken man också relaterar till i DN:s artikel.

Grabbarna dricker vodka

Resultatet må vara upplagt för att ifrågasättas och givetvis ska så ske om forskningen bedrivs på seriösa och vetenskapliga grunder. Fler studier behövs kanske innan man klubbar igenom vodkans positiva effekter som ett faktum i detta fall. Under vilka förhållanden genomfördes studien? Vilket var syftet? Varifrån var vodkan? Frågeställningarna är många... kanske börjar vi med att snabbt berätta lite om drycken i sig?

Vodka kommer ursprungligen från Ryssland eller Polen (viss oenighet råder på den punkten) som, bortsett från diverse smaksättningar, bara består av vatten och alkohol. Rent och inget svammel, alltså – kanske också väl instämmande i den bild (läs: den elaka stereotypen) som vi har av våra vänner i öst?

Den elaka stereotypen (?) av ryssar som dricker vodka

Det finns speciella regler för hur vodka ska framställas för att den ens ska få kallas vodka. Den måste först destilleras till minst 95% alkohol och sedan spädas ut så att dess koncentration uppgår till åtminstone 37,5%. Den klassiska vodkan innehåller 40% alkohol och baseras på en rysk produktionsstandard som bevarats ända sedan 1843 då Ryssland styrdes under Nikolai I:s ledning. På den tiden var man t.o.m. inte snällare än att man åkte i fängelse, eller bestraffades på annat sätt, om man sålde vodka med annan alkoholhalt. Hårda bud, tycker bloggen.

På hemmaplan (Ryssland) dricks vodkan traditionellt ren som snaps, men internationellt har denna berusningsdryck fått sitt genombrott tack vare sin lämplighet som bas i drinkar m.m. Populära drinkar som bl.a. Cosmopolitan (som vi tipsade om och presenterade recept för i ett tidigare inlägg), Bloody Mary och Screwdriver innehåller alla vodka. I Sverige har vodka också gjort ett starkt avtryck utöver dess förtäringspopularitet, då Absolut Vodka varit en viktig exportvara för vårt avlånga land.

Många drinkar innehåller vodka

Ren vodka må falla väldigt få i smaken, men i rätt mängd och i kombination med passande ingredienser, kan vodka som sagt fungera som en utmärkt bas i drinkar för festligare tillfällen. Vill du lära dig att hitta en vodka som faller dig i smaken och som kan välsmakliggöra dina drinkar ytterligare, rekommenderar vi en vodkaprovning i Stockholm (som för närvarande – 2013-03-23 – är den enda orten där provningen är tillgänglig). Vodkakunskaper kombineras med smakprov av ett flertal olika vodkasorter, vilket gör att du kan gå därifrån med bättre förutsättningar än tidigare oavsett om ditt syfte är att kreativt lösa "verbalt krävande problem" eller bara förgylla dina drinkar. Du väljer!

За здоровье! ("Za zdorovje!" - ryskans motsvarighet till svenskans "skål!")

Vodkaprovning

‹ Alla blogginlägg

Vi firar 15 år! – Upp till 60% rabatt!