Gå till innehåll (Snabbkommando: S) Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Webbkarta Vanliga frågor och svar (FAQ) Hjälp Kontakt Juridisk information

Pension – vår rätt att uppleva det goda livet... eller?

Igår torsdag kunde vi läsa om regeringens förslag att höja pensionsåldern med två år. Nyheten har spridit sig som en löpeld genom land och rike via ett flertal medier. Rikstäckande nyhetskällor som SVT, Sveriges Radio, Aftonbladet, Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet är några av de som har rapporterat om och spunnit vidare i frågan samt följt upp dess reaktioner. Granskningar har visat att förslaget överlag har mötts av stort missnöje och svidande kritik. Nio av tio Aftonbladet-läsare uppger sig vara negativt inställda till den föreslagna förändringen. Är vi inte värda att få uppleva det goda livet på ålderns höst?

Folket rasar alltså över detta förslag. Många anser att en höjd pensionsålder kommer att ställa till stora problem, i synnerhet för personer som utför tunga arbeten, då kroppen i takt med åldern slits ut allt mer och inte längre håller för arbetsuppgiften. Ett annat argument är att det försvårar för ungdomar att ta sig in på arbetsmarknaden då den ockuperas längre av äldre människor.

Å andra sidan är ett av de främsta argumenten för en höjning av pensionsåldern den successivt stigande medellivslängden. Om alltför många människor pensioneras och lever ”för länge” har staten inte råd att erbjuda en dräglig livskvalitet för varken pensionärer eller de människor som fortfarande är i arbete. Okej, ”dräglig” var väl att ta i, men kostnaderna anses hur som helst vara alltför höga för att kunna upprätthålla tillräcklig balans i såväl statskassan som servicestandarden.

Samtidigt säger Gunnar Wetterberg, samhällspolitisk chef på Saco, att en höjning av pensionsgränsen också kommer vara kostsam för staten. Då många äldre i själva verket slussas ut ur arbetslivet redan innan de nått pensionsåldern, kommer deras beroende av a-kassa eller sjukförsäkring följaktligen också att bli längre innan de till sist får gå i pension. Ett i teorin längre arbetsliv och därmed lägre pensionskostnader, behöver alltså nödvändigtvis inte leda till en positiv förändringsriktning för statskassans siffror.

Förslaget om höjd pensionsålder förväntas läggas i april i år. Det är dock oklart om/när de nya åldersgränserna införs. Allt ska först presenteras för och bedömas av diverse myndigheter och organisationer och det slutgiltiga beslutet tas sedan i riksdagen.

Är det inte bättre att vi, Sverige, satsar på att släppa in unga och arbetstörstande förmågor i arbetslivet och låta gamlingarna gå på livslång semester lite tidigare? Eller ska rätten att arbeta om man vill, kan och/eller behöver finnas längre i livet? Är höjd pensionsålder ett nödvändigt ont för att klara framtidens ekonomi och behov till följd av längre medellivslängd?

Bloggen och dess kommentarsfält ligger öppna för debatt. Vi på upplevelse.com uppmuntrar dig att dela med dig av dina åsikter och argument!

Pensionen - det goda livet!

‹ Alla blogginlägg

Stäng popup

Äntligen ett enkelt sätt att välja
en minnesvärd och unik gåva...

Börja med att klicka på de blå länkarna för att anpassa din sökning.  


Orolig för att mottagaren inte kommer att bli nöjd?
Ingen fara, han eller hon kan lämna tillbaka presenten inom 45 dagar
eller byta den mot en annan upplevelse i hela tre år.
PLUS att ni har tre år på er att utföra upplevelsen – Marknadens bästa villkor.