Gå till innehåll (Snabbkommando: S) Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Webbkarta Vanliga frågor och svar (FAQ) Hjälp Kontakt Juridisk information

Lyckokompaniets bästa tips för lycka

Linda Örtengren föreläser, coachar och bloggar om lycka på Lyckokompaniet. Idag svarar hon på våra frågor om lycka.

Vad är lycka?
Uppfattningen om vad lycka är varierar beroende på vem du frågar men enligt lyckoforskningen är Lycka ett sammantaget begrepp där många olika bitar ingår. Det mest självklara är att lycka förknippas med positiva känslor och känslouttryck. Vad som också ingår i begreppet är vikten av mening, engagemang och relationer. Vad innebär lycka för dig?

Människan har en inbyggd inre längtan efter att bli lyckligare och ändå verkar det vara så svårt att hålla fast vid den. Många tror att vi blir lyckligare genom yttre faktorer men i själva verket har den varaktiga lyckan sitt ursprung i dig själv. Lycka handlar inte så mycket om att förändra de yttre omständigheterna utan hur du själv förhåller dig till livet.

Är du en person som nästan uteslutet njuter i stunden och ger dig hän utan tanke på framtiden eller är du mer en person som skjuter upp njutningen och välbefinnandet till senare? Hur just du tar dig an lyckan beror till viss del på vilken "lyckostil" du har. Man brukar dela in det i Hedonisk lycka och Eudamonisk lycka.

  • Hedonisk lycka - Inriktad på lycka i nuet.
  • Eudamonisk lycka - Inriktad på lycka framöver.

Båda lyckostilarna har självklart sina fördelar och nackdelar men lär man sig att kombinera dem kommer man att få en betydligt mer varaktig lycka.

Lyckokompaniets definition på lycka lyder så här: "Lycka är kombinationen av njutning i nuet och meningsfulla mål för framtiden."

Fokus på lyckan!
Mycket av våra lyckoupplevelser handlar om vad vi lägger fokus på. Att bli lyckligare kan ibland vara så enkelt som att medvetet fokusera på det som får oss att må bra?

Här följer fem konkreta tips som du kan testa om du vill och väljer det!

  1. Tro att du kan nå dina mål och dina drömmar. Då har du redan kommit en bra bit på vägen.
  2. Innan du går och lägger dig, skriv ner 3 saker som du blev glad över idag.  När du fokuserar på det som är positivt så blir du mer uppmärksam på vad som ger och gör dig lycklig? När du gör den här övningen är det bra att observera vad som händer de närmsta dagarna. Sover du bättre? Känner du dig piggare, gladare, upplyft?
  3. Utför en vänlig handling. Att hjälpa någon annan är en väldigt bra sätt att även lyfta upp sig själv.
  4.  Se en "känslohöjande" och "livsförändrande" film. För egen del tycker jag att bra filmer och youtube-klipp ger mig väldigt mycket.  De påverkar mitt synsätt och lämnar kvar en känsla av "att allt är möjligt bara jag lyssnar till mitt hjärta"
  5. Peaceful Warrior är min absoluta favorit  https://www.youtube.com/watch?v=QsS3cXGs2GQ
  6. Lyckofrågor att reflektera över för dig som vill gå lite djupare.

Vad känns meningsfullt för dig?

Vad njuter du av?

Vad är du bra på?

 

Vill du få fler tips på lyckohöjande strategier är du varmt välkommen att läsa mer på Lyckokompaniets hemsida.

 

‹ Alla blogginlägg

Black Wekend - REA!
Stäng popup

Äntligen ett enkelt sätt att välja
en minnesvärd och unik gåva...

Börja med att klicka på de blå länkarna för att anpassa din sökning.  


Orolig för att mottagaren inte kommer att bli nöjd?
Ingen fara, han eller hon kan lämna tillbaka presenten inom 45 dagar
eller byta den mot en annan upplevelse i hela tre år.
PLUS att ni har tre år på er att utföra upplevelsen – Marknadens bästa villkor.