Gå till innehåll (Snabbkommando: S) Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Webbkarta Vanliga frågor och svar (FAQ) Hjälp Kontakt Juridisk information

5 myter om e-handel

Myt 1: Det är bara kvinnor som handlar på nätet  

56 % av alla som handlar på nätet är kvinnor. Det betyder att nästan lika många män som kvinnor shoppar på nätet. Därmed är det inte någon större skillnad mellan kvinnor och män.

Myt 2: Det är bara unga personer som handlar på nätet  

Att det bara är unga personer som handlar är även det en myt. Som bilden visar nedan så finns det en topp mellan åldrarna 33-44. Där handlar hela 80 procent av åldersgruppen. Dock kan vi utläsa att det inte är någon markant skillnad mellan 18-63 år. Det visar på att de flesta handlar på internet. Personer som handlar på internet har ökat den senaste tiden och lär göra det ett tag framöver.

 

Källa för statistik: Klicka här

Myt 3: Att köpa på internet är inte säkert

Det många inte vet är att butikstransaktion nästan är lika farligt som att handla på intenret. De flesta e-handelsbutikerna har förbättrat sina säkerheter, vilket har gjort det ännu svårare för bedrägerier.

Tips: Se till att endast köpa i kundvagnar som stöder SSL-certifikat. Om du är osäker, maila butikens kundtjänst och fråga.

Myt 4: Det är krångligt att beställa via internet

När du väl har hittat det du vill köpa, så brukar webbutiker göra det enkelt för dig att beställa. De senaste åren har kassan i en ehandelsbutik blivit enklare och snabbare. Det som en kassa brukar innehålla är leverans-, kontaktadress och kort/fakturauppgifter.

Exempel på vad en kassa/kundvagn innehåller: Kassa hos upplevelse

Myt 5: Jag får inte mina saker i tid.

De senaste åren har konsumenterna satt ännu mer press på ehandelsbutikerna att de levererar sina varor snabbt och inom utsatt tid. Det har resulterat i större lagerhållningar och utvecklad logistik.

För att ge ett exempel så har upplevelse.com frågat 500 kunder (vardera år) under två års tid (2010-2011).

2010 - 91,2 % (leverans inom utsatt tid)

2011 - 97,8 % (leverans inom utsatt tid)

Om du mot förmodan inte får dina saker i tid så kan du alltid vända dig till ehandelsbutiken och kräva pengarna tillbaka. Håller de inte leveransvillkoren har du rätt att häva köpet.

________________________________________________________________________________

Extra

1: Sant eller falskt: När du handlar på nätet så finns enkla ledtrådar för att räkna ut huruvida en webbplats är säker.

Sant: För att se om en webbplats är säker kan du kontrollera hänglåset/nyckeln i det nedre hörnet i webbläsarfönstret.  Om hänglåset är stängt eller nyckeln är intakt, kommer säkerhetsteknologi avslå ditt köp.

2: Sant eller falskt: Om jag är ett offer för betal- eller kreditkortsbedrägeri, kan jag få mina pengar tillbaka?

Sant: Många svenskar banker ser till så att du får pengarna tillbaka vid kortbedrägeri. Prata med din bank och se om de ger dig pengarna tillbaka om du blir drabbad.

Läs mer om Visa och Mastercards säkerhetsåtgärder:

Visa

Mastercard

 

 

‹ Alla blogginlägg

Februari-REA – Upp till 50% rabatt