Gå till innehåll (Snabbkommando: S) Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Webbkarta Vanliga frågor och svar (FAQ) Hjälp Kontakt Juridisk information

10 bra tillfällen att ge bort presenter

Det är svårt att föreställa sig att fira julafton och födelsedagar utan att tänka sig ge eller ta emot presenter från sina nära och kära. Idag ger vi presenter allt oftare för vår egna skull. När du handlar presenter spelar det ingen roll om presenten är liten eller billig. Värdet av att ge en present kommer i form av kärlek och omtanke. Så, varför ger vi inte bort presenter när familjen och vännerna minst anar det? Nedan följer en kort definition om vad en present är och tio tillfällen när det passar att ge bort presenter.

Definition av ordet present:
En present är överföringen av något, utan behov av ersättning. En present är en frivillig handling som inte kräver något i gengäld. Även om det innebär sociala förväntningar på ömsesidighet, eller en avkastning i form av prestige eller makt, är en present avsedd att vara gratis.

1. Överraska

Att ge bort presenter vid högtider som jul, nyår, alla hjärtans dag, påsk, födelsedagar och bröllop börjar bli en förväntan. När presenter kommer planerade, så förloras överraskningsmomentet. Våga bryta traditioner och skapa dina egna.

2. Visa personens värde för just dig

Presenter ger möjligheten att visa samhörigheten med en viss person. Vid högtider har det nästan blivit ett måste att ge presenter. Men om du frågar mig så är de mest betydelsefulla presenter de som ges utan ett måste.

Att ge en gåva är att visa tillgivenhet till dina närmaste. Choklad, blommor, rekommenderade böcker, musik, smycken, upplevelser och leksaker, är presenter som passar till alla tillfällen. Ge bort en present som baseras på din förståelse för vad din nära uppskattar och behöver.

3. Visa upp din kompetens

Många personer ger bort några av sina egna hantverk som presenter. Att ge en handgjord present indikerar att du har lagt ner ansträngningar för en viss person. Exempel på hantverk är målerier, snickerier, bakverk och egentillverkade kläder.

4. Ge presenter för goda prestationer

Du kan ge bort presenter för att belöna någon annans beteende. Att ge gåvor efter prestationer är allt vanligare bland företag.

Är du en förälder, belöna dina barn för bra resultat i skolan, eller att de har haft en hög närvaro. Belöningar vid bra prestationer ger motivation till att utvecklas och fortsätta på det inslagna spåret.

5. Ge bort en present som en orsak

Jag är lyckligt lottat, och vill därmed ge en present till en person som inte har det lika bra ställt. Ge en present för att sprida lycka och kärlek i världen.

6. Visa kulturell förståelse

Presenter kan du även ge till personer från andra kulturer än din egna. Den här typen av presenter visar på förståelse för vandra eller en symbol för att skapa fred.

7. Be om förlåtelse

Du kan ge en present för att be om förlåtelse. Om ditt beteende inte varit som någon förväntat sig, så kan en present vara en gest för att du förstår ditt dåliga agerande. Presenter kan alltid användas som ett plåster på såret.

8. Uppriktig tacksamhet

Vissa ger presenter för att tacka Gud, för hans gåva till mänskligheten. Andra ger presenter till nära personer för att visa tacksamhet. Har du haft en svår period och vill tacka för att en viss person har funnits där för dig? Ge då bort en present för att visa din tacksamhet.

9. Personer som uppskattar presenter

Vissa personer uppskattar presenter mer än andra. Att ge presenter till dessa personer ger ett inre värde för dig själv.

Ett exempel är när vi ger presenter till barn. Vi gör det inte bara för det uppenbara skälet att vi älskar dem, utan även för glädjen att se dem glada.

10. Främja din verksamhet

Många företag ger bort presenter till kunder, eller potentiella kunder. Att ge bort företagspresenter till kunder kan gynna samarbeten och kommande försäljning positivt.

‹ Alla blogginlägg

Vi firar 15 år! – Upp till 60% rabatt!