Gå till innehåll (Snabbkommando: S) Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Webbkarta Vanliga frågor och svar (FAQ) Hjälp Kontakt Juridisk information

Spökvandring i Stockholm

Vad handlar alla spökvandringar i Stockholm om? Varför finns det olika orter där spökvandringarna berättas? Går det att gå på fler spökvandringar och höra olika historier. För att göra det extra tydligt så publicerar vi en detaljerad beskrivning här på bloggen.

Spökvandring på Kungsholmen
På Kungsholmen finns ett antal osaliga andar gömda. Här finns t ex historierna från Grubbens. Grubbens var en likbod dit de döda fraktades – där vidtog undersökningar som sedan dokumenterades av läkare. Här finns en del spöken som huserar i det fördolda. Lyssna också kring grevinnans gengångare som finns på Kungsholmen, vem var hon? Och vem är den lilla gumman som också går igen på Kungsholmen? Kopparmatte är en annan figur som också gäckar runt på Kungsholmen – hör om hans berättelse. Hör om berättelsen kring suckarnas gång och det hemska museet.

Spökvandring på Östermalm

Östermalm och Djurgården har en hel del kända spökhus. Se närmare på dem om du vågar, du kanske bor i närheten av något av dem, det kanske har inträffat oförklarliga saker där du bor och du inte fått någon förklaring till det... nu kan du få det! I denna vandring kan du besöka de mest kända och mindre kända spökadresserna på Östermalm. Gå längs vägen där likprocessionen drar fram för att begrava de döda från den svåra pesten i Stockholm på 1700-talet. Processionen vars människor inte har några huvuden, likblekta och kutryggiga får de aldrig någon ro – precis som deras döda anhöriga. Se även på platsen där Knalleborgs gamla inrättning låg, där djuren dissekerades och stympades och där det bor intet ont anande människor idag. Se platsen där doktorerna och patienterna bjuder in till ett gästabud. Besök också platsen där Anckarströms dödsverktyg fortfarande inte kan få ro utan spelar dagens besökare ett spratt....

Spökvandring på Norrmalm/City

Norrmalm är Stockholms hjärta idag. Här ligger city och de centrala byggnaderna i staden. Här finns också en hel del nya byggnader som byggts på gamla, vilket skapar en hel del tvivel och funderingar som finns och har funnits kring varför det fortfarande finns liv i byggnader som inte borde ha liv i alla fall inte efter mörkrets inbrott… I denna vandring så börjar vi kring Brunkebergstorg. Här lyssnar vi till platsens historia, dess osaliga och hemsökta andar som fortfarande går igen. Vid Klara kyrka fortsätter vandringen för att lyssna till historien om den osaliga nunnan. Vid Adolf Fredriks kyrka berättas historien om Jacob von Balthazar Knigge och hans förehavanden. Efter det besöker vi den klassiska adressen på Drottninggatan där Spökslottet befinner sig. Här lyssnar vi kring de historier som finns kring Spökparken och de osaliga andar som uppehåller sig där… Dessa och många andra historier får vi höra om under denna vandring.

Spökvandring på Södermalm

Södermalm är en av Stockholms allra äldsta stadsdelar, där det bott människor sedan medeltiden. Södermalm är en stadsdel i ständig förvandling, men vissa saker och själar förändras aldrig, gå med på denna vandring så får du veta mer – om du törs… Lyssna kring de spännande historierna om spöken, vålnader och osaliga andar som finns på Södermalm! På denna vandring berättas om Andeskådarens hus på Hornsgatan. Det berättas också om den gamla sjuksköterskan som hängde sig i det gamla BB. Här berättas också om spöket som går igen på van der Nootska palatset. Vid Maria kyrka så lyssnar vi kring historien om de ”dödas julotta” och hör historien kring skalden Lasse Lucidor. Vidare hör vi också historien om Stadsmuseets olika gengångare. Lyssna också kring Gustav II Adolfs gengångare som finns på Götgatsbacken. Men denna vandring bjuder också på flera historier kring osaliga andar, spöken, vålnader och själar som inte fått någon ro på Söders mark.

Spökvandring i Gamla Stan

Gamla stan har en mycket gamla historia. En historia som inte bara tar med kända kungar och drottningar, berömda slag och andra gloriösa delar av Sveriges historia. I Gamla stan kan du uppleva slottets osaliga andar som t ex Vita frun som finns ständigt närvarande i slottets korridorer och många rum. Hon varslar om oroliga tider och dödsbud. Du kan också höra om historierna kring Grå mannen som finns i en annan del av slottet och som ger visa råd till slottets främlingar. Lyssna också till historien kring slaget som finns porträtterat på Stockholms slott och som väcks till liv av de bataljerande soldaterna. Axel von Fersen hade många fiender i det historiska Stockholm. Många ville se kungens utmanare död. Von Fersen sista resa till Stockholm kom att bli ödesdiger inte bara för honom utan också för hans främste antagonist kung Gustav den IV Adolf. Lyssna kring den tragiska historien om Axel von Fersen. Hör också om Djävulens grep om huset som aldrig fått någon ro. Där Djävulen varit synbar och inte släppt greppet om husets invånare...

Spökvandring på Riddarholmen

Riddarholmen är Stockholms äldsta stadsdel. Här har det bott invånare sedan 800-talet. Riddarholmen har några av Stockholms allra äldsta invånare – fortfarande vid liv. Här kan du uppleva Gideons närvaro – Ansgars efterträdare, som flöt död i land på nuvarande Riddarholmen. Han sägs fortfarande vara en lika osalig ande som gör sig påmind i dagens Gamla stan. Hör historierna kring de mord som inträffat på kända adresser på Riddarholmen. Lyssna också kring historierna kring Riddarholmskyrkan, som har gjort sig känd för oförklarliga knackningar på nätterna, hemska mord på medeltiden. Lyssna kring historierna om vad det är som vandrar i de hemska medeltida valven under gamla Riksarkivet och en del andra historier.

Tid: Samtliga vandringar beräknas ta ca 1 timme 30 minuter.

Hoppas ni fick svar på alla era frågor.

Här hittar du: Spökvandring

Här hittar du: Spökvandring för två

‹ Alla blogginlägg

Stäng popup

Äntligen ett enkelt sätt att välja
en minnesvärd och unik gåva...

Börja med att klicka på de blå länkarna för att anpassa din sökning.  


Orolig för att mottagaren inte kommer att bli nöjd?
Ingen fara, han eller hon kan lämna tillbaka presenten inom 45 dagar
eller byta den mot en annan upplevelse i hela tre år.
PLUS att ni har tre år på er att utföra upplevelsen – Marknadens bästa villkor.