Gå till innehåll (Snabbkommando: S) Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Webbkarta Vanliga frågor och svar (FAQ) Hjälp Kontakt Juridisk information

Bjud på ett klimatsmart julbord

Vi på Upplevelse.com vill ju göra vad vi kan för klimatet och röstar såklart för upplevelser i julklapparna framför massproducerade och miljöförstörande förbrukningsvaror. Men julen är ju även matens högtid, och det klassiska julbordet är det kanske inte många som vill rucka på. Så hur gör man då om man vill ha traditionell julmat och samtidigt vara klimatsmart. Vi guidar dig!

Enligt nya rön kommer hela 25 procent av våra utsläpp från maten vi äter. Och det har väl inte undgått någon att det är kött som är den stora boven. Så vad ska man då göra om man ännu inte är redo för att ta steget till ett 100% vegojulbord?

 

Julskinka

Julskinkan har ju sin givna plats på julbordet och kanske är det få som vill göra avkall på den. Och faktiskt är det så att skinka och kyckling har mindre miljöpåverkan än nöt och lamm. Så några skivor julskinka kan du gott njuta av, även om griljerad kålrot inte är fy skam det heller. Och vill man ha köttbullar gör man alltså bäst i att byta ut nötfärsen mot fläsk eller blandfärs. Eller vegofärs då såklart.

 

shutterstock_755346301

Sill är ett klimatsmart alternativ, precis som abborre, gös och gädda. Lutfisken är däremot lite mer tveksam. Den torskliknande långan lever på stora djup ner till 1000 m och blir könsmogen vid 5-8 års ålder vilket gör den sårbar vid för högt fisketryck. Det går att göra lutfisk även på icke-hotad sej.

 

shutterstock_326971289

Lax: Vildfångad lax går bra, men är svår att få tag på. Den odlade norska laxen är å andra sidan en riktigt miljöbov och dessutom fullspäckad med antibiotika och flamskyddsmedel. Så kanske bäst att skippa den i jul eller inta den i små mängder.

 

shutterstock_1105346975

Kål och rotfrukter: Dessa grövre närproducerade grönsaker är betydligt bättre för miljön än isbergssallad, tomat och gurka. Och betydligt mer näringsrika också. Så ös på med brynt långkål gjord på grönkål och den sötsyrliga brunkålen.

 

shutterstock_163344473

Risgrynsgröt: Ris har stor klimatpåverkan och en portion orsakar dubbelt så stora utsläpp som motsvarande portion potatis. Testa att göra din tomtegröt på exempelvis matvete eller matkorn istället.

 

shutterstock_109984232

Godis: Dra ned på snasket! Det är väl alltid ett bra tips, men även för klimatets skull. Godis, kakor, läsk och chips är alla varor som kräver mycket energi och inte ger mycket tillbaka. Förutom hål i plånboken.

 

shutterstock_1239291778

Julölen: Numera kryllar det av lokala bryggerier, så se till att hitta en mustig mörk julöl som kommer från ett bryggeri nära dig.

‹ Alla blogginlägg

Stäng popup

Äntligen ett enkelt sätt att välja
en minnesvärd och unik gåva...

Börja med att klicka på de blå länkarna för att anpassa din sökning.  


Orolig för att mottagaren inte kommer att bli nöjd?
Ingen fara, han eller hon kan lämna tillbaka presenten inom 45 dagar
eller byta den mot en annan upplevelse i hela tre år.
PLUS att ni har tre år på er att utföra upplevelsen – Marknadens bästa villkor.