Gå till innehåll (Snabbkommando: S) Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Webbkarta Vanliga frågor och svar (FAQ) Hjälp Kontakt Juridisk information

Världens 10 konstigaste ölsorter

Att ölvärlden är enormt spännande vet ju varenda ölälskare. Det finns hur mycket som helst att prova på. Som de något annorlunda ölsorterna här nedanför. Skulle någon av dessa visas upp på en fullmatad ölmässa eller på en smakrik ölprovning, ja då skulle jag definitivt se till att stå först i kön för att få testa. Det finns bara ett enda öl i listan som jag skulle tveka lite inför. Läs själv om världens allra mest konstiga ölsorter och gissa vilken. Och är det någon du själv är riktigt sugen på?

 

10. Världens mest alkoholhaltiga öl: Snake Venom

Om det är procentsatsen man är ute efter, finns det inget som slår Brewmeisters Snake Venom som skryter med hela 67,5 procent  alkohol. Alltså mer än vad du finner i  starkspriten på Systembolagets hyllor. Tidigare styrkerekordet hölls av Sam Adam’s Utopia med jämförelsevis rätt futtiga 21 procent. Snake Venom kommer dock också med en lika häftig prislapp  och säljs för omkring 600 kronor flaskan i USA ($80), samt med en varningsetikett som informerar att man gör bäst i att hålla sig till ett måttligt intag.

9. Världens mest Chili-pikanta öl: Crime Chili Beer

Chili är i och för sig inte en särskilt lustig ingrediens, inte ens i öl. Du kan till och med hitta den lyckliga kombinationen chili med mörk choklad. Rekommenderas starkt! I Crime Chili Beer lyser emellertid chokladen med sin frånvaro. Här är det chilifrukterna som stjäl rampljuset, och tar kryddigheten till helt nya höjder.  Stone bryggeriet använder sitt eget fantastiska Lucky Bastard Ale och tillsätter sedan kopiösa mängder chili, eller rättare sagt det här: Röda och gröna jalapeños, ultraheta black nagas, Caribbean red hots, Moruga scorpions och fatalii-peppar. Efter den initiala brännheta doft- och smakexplosionen ska man tydligen rätt snabbt vänja sig vid kryddigheten, och chilismaken balanserar tydligen de nyanserade tonerna av ek.

chili

 

8. Världens mest havsdoftande öl: Oyster Stout

I England dricker man gärna öl till ostron. Ett brittiskt bryggeri valde därför att ta det hela ett steg längre och brygga en Stout på själva ostronen. Det ger tydligen lite sälta och en touch av hav. Jag har förvisso inte haft möjligheten att prova ölet själv, men eftersom jag både älskar Stout och är en stor fan av kinesisk ostronsås i matlagningen, kan jag mycket väl tänka mig att denna öl kan falla mig i smaken.

oyster

 

7. Världens flottigaste öl: Mamma Mia! Pizza Beer

Pizza och öl är ju en erkänt oslagbar kombination. Gänget bakom Mamma Mia har emellertid tagit konceptet ett steg längre och brygger sin öl med en hel pizza Margarita. Man använder också pizzakryddor för att ge det hela den perfekta italienska touchen. Mums!

pizza

 

6. Världens ostigaste öl: The Blue Brew

Öl går bra ihop med mögelost, inget snack om den saken. Men mögelost i öl? Leicester-baserade Belvoir Brewery bestämde sig för att ta tillvara på restprodukter från sin tillverkning av Stilton-ost och använda sig av den i bryggningen av denna unika ölvariant. Tydligen ska osten inte prägla smaken nämnvärt, men däremot tillföra en härlig krämighet.

5. Världens enda öl med äkta kulor: Rocky Mountain Oyster Stout

I Colorado i USA kallas tjurtestiklar i vardagsmun Rocky Mountain Oyster. Och ja, denna öl bryggs verkligen på riktiga tjurtestiklar, tre
stycken per tunna för att vara exakt. Ursprungligen producerade man ölet i en mycket liten upplaga, men det blev så uppskattat att man fortsatte tillverkningen och håller igång än idag.

4. Världens mest utspejsade öl: Vostok Space Beer

Finns det riktig rymdöl? Om du trodde att Vostok Space Beer innehåll spår från nedslagna meteoriter eller att de tillverkas på speciella rymdstationer måste jag tyvärr göra dig besviken. Däremot skall det här vara världens första öl, eller egentligen en Stout, som är anpassad för att avnjutas på rymdfärder. Det har nämligen berikats med extra smaktillsatser och ska förhindra att tungan sväller, vilket är vanligt i rymden. Men tyvärr så är alkoholrestriktionerna hårda utanför vår atmosfär, och på den internationella rymdstationen är all alkoholkonsumtion strikt förbjuden. Så, tji fick Vostok. Ett öl för rymdresenärer fastnade redan på idéstadiet. Men för den  som vill drömma sig bort i tid och rymd finns ölet på riktigt och går att avnjuta.

space

 

3. Världens skäggigaste öl: Beard Beer

Om du tror att skäggöl bara är ett coolt namn så tar du fel. Det är dessvärre lika bisarrt som det låter. Ölet bryggdes som ett 1-april-skämt – på riktigt skägg. Man fann då att skägg innehåller naturliga jästceller som passar ölbryggning. Därför bestämde man sig för att utvinna jäst från skägg och använda det i bryggning. Om man lyckas blunda för den smått obehagliga tanken på att det finns spår av mänskligt DNA i denna gyllene dryck, så ska den ha en uppskattad smak som går i toner av exotiska frukter. Tydligen. Personligen tror jag att jag avstår.

beard

 

2. Öl bryggt på världens äldsta recept

Om du vill veta hur världens äldsta öl egentligen smakade så kan Great Lakes Brewery i USA hjälpa dig. Tillsammans med University of Chicago har bryggeriet nämligen tagit fram ett öl skapat efter ett 5000 år gammalt recept som omnämns i den sumeriska dikten ”Ninkasis hymn”. För att komma så nära den autentiska smaken som möjligt återskapade man redskap och bryggningsprocess så noggrant man kunde. Man struntade till och med i destillering och noggrann rengöring från bakterier. Resultatet blev ett alldeles för syrligt öl för att uppskattas av dagens ölälskare. Men genom att tillföra dadlar och honung ska det tydligen vara drickbart.

1. Världens mest avföringshaltiga öl: Un, Kono Kuro

Om du kan det där med kaffe, vet du kanske att det finns kaffe gjort på bönor som passerat tarmkanalen på djur och som sedan tas tillvara på i deras avföring. En sån kaffesort är Black Ivory, som är gjord på kaffebönor som konsumerats av elefanter och sedan kommit ut på andra sidan. Det japanska bryggeriet Sankt Gallen tyckte att sådana kaffebönor kunde utgöra en ypperlig ingrediens i ölbryggning. Tydligen skall det här vara ett riktigt gott öl med en stark, bitter smak och samtidigt mycket sötma och fyllighet.

Sugen på att införskaffa denna raritet? Tyvärr såldes den begränsade upplagan slut på bara några minuter trots priset på 100 US dollar eller drygt 800 spänn per flaska. Om det finns kvar några exemplar kvar så räkna med minst det tiodubbla på auktioner.

elephant

‹ Alla blogginlägg

Stäng popup

Äntligen ett enkelt sätt att välja
en minnesvärd och unik gåva...

Börja med att klicka på de blå länkarna för att anpassa din sökning.  


Orolig för att mottagaren inte kommer att bli nöjd?
Ingen fara, han eller hon kan lämna tillbaka presenten inom 45 dagar
eller byta den mot en annan upplevelse i hela tre år.
PLUS att ni har tre år på er att utföra upplevelsen – Marknadens bästa villkor.