Gå till innehåll (Snabbkommando: S) Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Webbkarta Vanliga frågor och svar (FAQ) Hjälp Kontakt Juridisk information

Test av upplevelsen "Flyboard" i Stockholm

Jag visste väldigt lite om vad flyboard var när jag bestämde mig för att prova på den här upplevelsen. Det enda jag visste var att det var en sorts vattensport där man med kraftiga vattenstrålar liksom flög över ytan.

Jag tog med mig en kompis, Calle, till Saltsjöbaden där upplevelsen Flyboard skulle äga rum. Jag var egentligen inte så nervös men det berodde mycket på att jag som sagt inte visste exakt vad som skulle hända. När vi kommer fram så är det en kille som flyger före oss som vi står och tittar på . Vi pratar lite med en instruktör som beskriver vad som kommer att hända medan vi tar på oss våra våtdräkter.

Skärmavbild 2015-12-31 kl. 19.03.45

Med kameror uppsatta och min nya GoPro på huvudet sätter jag mig för att få Flyboarden fastkopplad på fötterna. Även om jag precis sett vad som kommer att hända har jag ingen riktig känsla för hur det kommer att bli. Det såg svårt ut, och lite läskigt när han svävade 5-6 m över vattnet.

Flyboard fungerar som så att man har en specialtillverkad bräda som man sitter fast på med wakeboard-koppling. Via en 18 m lång slang är brädan kopplad till utblåset på en vattenskoter. Vattnet strömmar sedan med mycket kraftigt tryck nedåt från brädan och lyfter åkaren. Det är i princip som att stå på två brandslangar! Det är skoterföraren som styr styrkan på utblåset och således också hur högt upp man åker.

Fastkopplad och klar sätter jag mig ner i vattnet. Jag lägger mig i simläge och skoterföraren drar på blåset så att jag skjutsas ut en bit ut i vattnet. Sen är det dags att börja.Jag spänner benen och riktar fötterna nedåt när han drar på blåset. Sakta men säkert känner jag hur jag börjar lyftas upp ur vattnet. Efter ett tag bryter brädan ytan och jag börjar sväva. Det är lite ovant och något instabilt men långt mer stabilt än vad jag hade väntat mig – för att stå på två vattenstrålar!

Jag trillar i vattnet relativt snabbt både första och andra gången men oväntat snabbt får jag in känslan och redan vid tredje försöket kan jag hålla mig kvar i luften. Försiktigt börjar jag styra runt, skoterföraren flyttar mig uppåt och nedåt och jag svänger runt och testar mig fram.

Efter ett tag har jag så pass bra känsla att jag kan börja leka lite. Jag börjar svänga slalom, föraren trycker upp mig över 6 m och efter ett tag passar jag på att ”delfinhoppa”. Man dyker då ner i vattnet från höjd och fortsätter pusha fram snabbt under ytan för att sedan hoppa ut ur vattnet och sen ner igen. Det är riktigt roligt men lite läskigt när jag får ett djupt dyk och känner trycket i öronen.

Skärmavbild 2015-12-31 kl. 19.02.40

Jag har provat på ganska många olika äventyrssporter och roliga saker i världen men detta är ett av de roligaste sakerna jag gjort! Jag får flera gånger känslan av att jag verkligen svävar i luften på samma sätt som Marty McFly på sin hoverboard i Tillbaka till Framtiden 2 eller som Green Goblin i Spiderman. Det är riktigt skoj och delar av den stora glädjen ligger i just att det verkligen känns som att man svävar på sin egen hoverboard!

Även när jag tittar på filmen och bilderna efteråt så har jag lite svårt att greppa att det verkligen funkar. Hade någon ingenjörskompis sagt till mig att de hade tänkt bygga en likadan mackapär hade jag nog bara skakat på huvudet och tänkt att: ”Det där kommer aldrig gå, men nog hade det varit roligt”.


Tre bästa
1. Den där overkliga känslan
2. Att det faktiskt är ganska lätt.
3. Precis lagom läskigt – Man får pirret i magen men slipper överdrivet adrenalinpåslag.

När? Var? Hur?
När: Den varma delen av året. I Malmö, året om.
Var: Saltsjöbaden (Stockholm) men det finns på fler platser i landet: Stockholm, Göteborg, Malmö, Jönköping, Umeå, Hudiksvall
Pris: 1.545 kr
Boka: Upplevelse.com/Flyboard

‹ Alla blogginlägg

Vi firar 15 år! – Upp till 60% rabatt!