Gå till innehåll (Snabbkommando: S) Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Webbkarta Vanliga frågor och svar (FAQ) Hjälp Kontakt Juridisk information

Test av "Spaka själv" i Norrtälje

En vanlig dröm för många barn är att bli pilot och att kanske själv äga ett plan att susa fram med. För de allra flesta stannar det vid en dröm men det betyder inte att man inte kan prova på det ändå!

Utanför Norrtälje erbjuds upplevelsen ”Spaka själv” i vilken man själv får uppleva att flyga en enmotorig Cessna under cirka 30 minuter. Denna upplevelse testade jag en fin men blåsig sensommardag.

Torbjörn, som ska leda min flygning, möter upp mig i Norrtälje och skjutsar mig till flygfältet strax utanför orten. Det är relativt tomt på flygfältet denna dag, framförallt på grund av en relativt hård sidvind, som kräver en erfaren flygare. Det är dock precis vad Torbjörn är, och sidvinden är inte heller nära gränsvärdena.

Efter en kortare introduktion går vi ut till planet vi ska flyga: en Cessna från 1968. Efter att jag gjort mig hemmastadd i planet och monterat upp min GoPro går Torbjörn går igenom de olika reglagen som finns på planet samt genomför checklistan. Ingetdera är något jag behöver för att kunna manövrera planet denna dag men det är intressant att höra.

Till slut står vi där i början på startbanan och Torbjörn drar igång gasen. Det är inte jag som sköter starten över huvud taget men jag får hålla löst i reglagen och via parallellkommandot känna hur Torbjörn använder ratt och styrpedaler för att lyfta och kompensera för den relativt hårda sidovinden.

pastedGraphic

Det tar inte många sekunder för oss att lätta från marken och även om jag upplevt min beskärda del av starter från trafikflygplan så är detta något helt annat. Dels känns det som man snarare lyfts upp i himlen av ett osynligt snöre än men det är någonting annat också.

Rent visuellt så känns det som att man sitter i pappas gamla Saab (om än en fantastiskt välfungerande och topprenoverad variant) med sina mekaniska reglage och rattar. En bil som helt plötsligt lättar och svävar iväg och känslan är närmast drömlik och lätt surrealistisk. Det går såpass långsamt och man sitter så nära allt att man kan skönja varenda detalj på marken.

Väl uppe i luften är det först relativt skakigt och gungigt på grund av turbulensen men ju högre upp vi kommer desto bättre blir det och flygplanet känns 100%-igt tryggt och stabilt. När vi är uppe på rätt höjd visar Torbjörn hur man svänger och sen tar jag över pilotkommandot.

Jag svänger och stabiliserar och försöker navigera mig fram. Efter ett tag inser jag att jag har lite ont i käkarna då jag suttit med ett leende på läpparna i över 10 minuter, sen vi startade! Det är helt enkelt riktigt förbannat roligt!

pastedGraphic 2

Ännu roligare blir det när Torbjörn tar över styrningen och visar mig lite mer avancerad flygning: ”lazy 8”, ”vaggan” och ”störtdykningar”. Tekniker som han bara visar om man vill och som är helt valfritt. Det är otroligt roligt så jag ber bara om mer! Det suger i magen och man trycks ner i sätet när G-krafterna gör sig påminda.

Jag känner mig mer än nöjd när vi slutligen går in för landning c:a 30 minuter senare. En mjuk landning och några minuter senare står jag nöjt på marken, fortfarande med ett leende på läpparna.

Tre bästa med "Spaka själv"
- Äktheten - Det som gör denna upplevelse så roligt är just för att det känns så äkta. Det är vajerstyrning, mekaniska reglage och ett fint sportflygplan som flyger stabilt men ändå lyder ens minsta vink. Det är med andra ord flygkänsla på riktigt!
- Flygkänslan - detta kan inte på något sätt liknas vid att flyga trafikflygplan. Det är helt underbart!
- Suget i magen - Glöm inte att be Torbjörn om att få känna på lite "Avancerad flygning"

Fakta om upplevelsen
Pris: 2.400 kr
Var: Norrtälje (1h utanför Stockholm)
När: Det är kraftigt väderberoende förstås men vanligtvis under vår, sommar och höst. Under vintern ligger allt som oftast ett dimtäcke i Sverige kring flyghöjderna vilket omöjliggör upplevelsen.
Boka: Upplevelse.com/spaka_sjalv

‹ Alla blogginlägg

Stäng popup

Äntligen ett enkelt sätt att välja
en minnesvärd och unik gåva...

Börja med att klicka på de blå länkarna för att anpassa din sökning.  


Orolig för att mottagaren inte kommer att bli nöjd?
Ingen fara, han eller hon kan lämna tillbaka presenten inom 45 dagar
eller byta den mot en annan upplevelse i hela tre år.
PLUS att ni har tre år på er att utföra upplevelsen – Marknadens bästa villkor.