Gå till innehåll (Snabbkommando: S) Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Webbkarta Vanliga frågor och svar (FAQ) Hjälp Kontakt Juridisk information

Nere i en svacka på jobbet? Så tar du dig ur den!

Klockan ringer halv sju och du vill bara ligga kvar under det varma täcket. Kvällarna ägnas åt att våndas i ångest istället för att göra en plan på hur du ska lägga upp morgondagen. Nu när hösten börjar smyga sig på går tankarna mot att resa bort från vardagen istället för att göra storverk på jobbet - vi har alla varit där. Men när svackan blir till en livsstil och sträcker sig över flera månader, då är det dags att ta tag i sig själv och se vad du kan förändra. Det är lättare sagt än gjort, men de här råden kan hjälpa dig på traven!

shutterstock_289448903

1. Förflytta dina hjärnspöken från huvudet till pappret
Detta är en gyllene grundregel att följa när du inte kan sätta fingret på en dålig känsla. Att skriva ner det som gnager och ger en klump i magen hjälper dig att visualisera vad som är det egentliga problemet. Du har hundratals tankar som bearbetas i hjärnan, och ibland behöver du hjälp av fler sinnen att bena ur en mer komplex fundering. Skriv så pennan glöder!

2. Hitta det egentliga problemet - Gör en mindmap
Låt oss ta ett exempel. På pappret framför dig står det: Noll motivation på jobbet! Börja med att fundera på vad detta kan bero på. Är det yttre eller inre faktorer? Är det chefen som inte visar sitt stöd? Är dina arbetsuppgifter inte tillräckligt stimulerande? Är det ditt privatliv som påverkar ditt humör? Är det en eller flera saker? När du väl kommit underfund med vad som är orsaken till ditt problem, vad du tycker är kul och vad som motiverar dig, då är det dags att skriva en plus- och minuslista.

3. Plus- och minuslistan
På varje arbetsplats, i varje roll, finns det både för- och nackdelar. Även i ditt drömjobb! Skriv ner dina plus och minus.

När du gjort det, ska du värdera vilka bitar som är viktigast för dig. På plussidan kanske du har skrivit ner "kreativ frihet", vilket är en väldigt viktig faktor för dig. Stryk under den! På minussidan kanske du har skrivit "tråkiga kollegor". Hur viktigt är det med roliga kollegor för dig? Är det viktigare än att ha kreativ frihet? Väg dina plus och minus mot varandra.

Det här är inte ett beslutsunderlag - bara ett verktyg som hjälper dig att få ordning på dina funderingar.

4. Gör en plan
Kanske har du vid det här laget en uppfattning om med vad du vill gå vidare, men du vet inte hur. Gör en plan! Hur vill du att det här ska utspela sig? På vilka alternativa sätt kan det bli? Detta är situationer som du inte kan kontrollera alla gånger, men du bör ha dem i åtanke. Det viktiga är att fokusera på vad du vill ha, och inte vad du kan få. Ska du prata med chefen om hur du känner? Prioritera upp jobbet? Göra en femårsplan? Söka dig vidare? Börja yoga?

5. Bestäm dig!
Det här är det absolut svåraste steget i hela processen. Det är därför många människor stannar i sin svacka alldeles för länge, det är helt enkelt för jobbigt att ta ett beslut. Gå tillbaka till din mindmap, plus- och minuslistan och din plan. Känn efter. Vad mår du bra av? Och vad säger din magkänsla? Vad är nästa steg? Du behöver inte besluta om hela din framtid här och nu. Det räcker med ett litet steg, i en riktning som du själv har valt.

‹ Alla blogginlägg

Stäng popup

Äntligen ett enkelt sätt att välja
en minnesvärd och unik gåva...

Börja med att klicka på de blå länkarna för att anpassa din sökning.  


Orolig för att mottagaren inte kommer att bli nöjd?
Ingen fara, han eller hon kan lämna tillbaka presenten inom 45 dagar
eller byta den mot en annan upplevelse i hela tre år.
PLUS att ni har tre år på er att utföra upplevelsen – Marknadens bästa villkor.