Gå till innehåll (Snabbkommando: S) Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Webbkarta Vanliga frågor och svar (FAQ) Hjälp Kontakt Juridisk information

Så kan du tacka av en kollega som slutar

För många är arbetskamraterna människor man spenderar mycket tid med, man ses mer eller mindre varje dag och ibland skapas vänskapsrelationer som sträcker sig utanför arbetsplatsen. Att tacka av sina kollegor när de av någon anledning slutar är vanligt, men det kan vara svårt att veta var man ska lägga nivån och vad som är lämpligt att göra eller köpa. Vissa går på säkerhet och köper en klocka och bjuder på fika, men klocka finns ju på mobilen och fika kan man göra när som helst. Mitt tips är att istället planera något speciellt som er arbetskamrat kan minnas och glädjas över när hen ser tillbaka på er tid tillsammans.

kollega avtackning

Vad som är en passande avtackning beror till viss del på vad det är för slags person som ska sluta. Handlar det om en arbetskamrat i sina bästa år som ska lämna er kan en fartfylld och minnesvärd upplevelse där hen får pröva på något helt nytt vara perfekt. Handlar det däremot om en äldre människa som ska pensionera sig kanske ett något lugnare firande är på sin plats, ni vill ju inte riskera att första tiden av pensionen spenderas i ryggläge eller i sjuksängen. Här kommer hur som helst några tips på presenter som kan göra avtackningen till något minnesvärt.

En upplevelse efter uppsägningen
Överraska er kollega med en upplevelse hen sent kommer glömma, Skärmflygning. Ni kan stå säkert med båda fötterna på jorden medan er arbetskamrat flyger fritt hundra meter upp i luften. För att föreviga upplevelsen kan ni utrusta kollegan med en kamera samtidigt som ni filmar allt från marken. En annan variant är kitesurfing, även det en rejäl adrenalinkick där vind kombineras med vatten. Känner ni att skärmflygning och kitesurfing är lite för basic för er kollega, ta det ett steg längre och bjussa på ett fallskärmshopp, garanterat minnesvärt och ett avtackande som heter duga.

En lugnare avtackning
Ett lugnare firande av den nyblivna pensionären kan exempelvis bestå av en maffig middag där ni firar er kollega under avslappnade former. Om sju rätter känns i överkant, och om ni vill spara lite plats för dryck, så kan ni ta med kollegan på en kombinerad vinprovning/middag där ni förutom en fin middag och flera kvalitetsviner även får lära er om hur man kombinerar mat och vin på bästa sätt - kunskap som kollegan sedan kan omsätta till praktik när pensionens lediga dagar står för dörren. Håller ni hellre firandet hemmavid så kan ni hyra en alldeles egen stjärnkock som kommer hem till er och lagar till en trerätters gourmetmiddag, ni slipper då också ta hänsyn till restaurangens öppettider och kan tacka av er arbetskamrat långt in på småtimmarna.

Håll ett tal eller läs en dikt
När en kollega slutar på jobbet kan det också vara läge att hålla ett tal eller läsa en dikt till den som slutar för att visa uppskattning. Kanske har du blivit särskild god vän med kollegan som slutar, då passar det extra bra att just du håller ett tal eller läser en dikt till din kollega. Vill du hålla ett tal och känner att du behöver lite tips eller inspiration så kan du besöka taltips eller talakuten.

Kommentera gärna om du har tips på något annat som kan passa till avtackningen av en arbetskamrat, eller om du varit med och firat en kollega på något särskilt sätt.

‹ Alla blogginlägg

Vi firar 15 år! – Upp till 60% rabatt!