Gå till innehåll (Snabbkommando: S) Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Webbkarta Vanliga frågor och svar (FAQ) Hjälp Kontakt Juridisk information

10 egenskaper som skapar en dålig chef

De flesta av oss har nog någon stött på en dålig chef. Kanske har du en nu eller så sitter du inne på en riktig skräckhistoria om din tidigare chef. De står i bjärt kontrast jämför med bra chefer som värnar en god arbetsmiljö och motiverade kollegor. De amerikanska ledarskapsutvecklarna Jack Zenger och Joseph Folkman har analyserat beteendet hos 30000 chefer och har presenterat en lista över 10 egenskaper som skapar en dålig chef och in förlängningen en dålig arbetsplats.

chef vs ledare

1.  Oförmåga att inspirera och entusiasmera
Beskrivs som oengagerad och passiv av de andra kollegorna. Är de vanligast återkommande omdömena i undersökningen.

2. Accepterar medelmåttiga resultat
Tycker att det är ok att nå resultat som är medelmåttiga när det efterfrågas bra resultat. Dåliga chefer sätter fölaktligen lägre mål än bra chefer.

3. Brister i vision och inriktning
Saknar en uppfattning om mål och framtidens arbete blir därmed också otydligt. Eftersom mål och visioner är otydliga blir även vägen dit oklar och föga förvånande är de även dåliga på att kommunicera vad de vill.

4. Sätter jaget framför laget
Chefen är en individualist som sätter sitt eget arbete framför arbetsgruppen och värnar inte heller om positiva relationer till sina kollegor. Ser jobbet som en tävling och sina kollegor som motståndare.

5. Lever inte som de lär
Det snabbaste sättet att tappa någons förtroende är att säga en sak och göra en annan. Det kan lätt få förödande konsekvenser för arbetet om arbetsgruppen också anammar det tillvägagångssättet.

6. Oförmåga att vilja förbättra sig och lära av sina tidigare misstag
En kombination av arrogans och självgodhet får lätt den dåliga chefen att tro att denne inte behöver utvecklas. Går ofta hand i hand med en ovilja att lära av sina tidigare misstag.

7. Problem med förnyelse och förändring
Fruktar förändring och har svårt att förstå poängen med förnyelse, egenskaper som ofta är förenliga med en ovilja att ta in förslag från sin kollegor om förändringar på arbetsplatsen.

8. Saknar förmåga att utveckla andra
Brister i sin förmåga att hjälpa sina medarbetare att utvecklas och ser inte sig själva som tränare eller mentorer. Förstår inte att investerad tid i sina medarbetares utveckling är vägen till långsiktig framgång.

9. Bristfällig social kompetens
Chefer som skriker, är oförskämda och förringar sina medarbetare, antingen som är en uttänkt strategi eller på grund av okänslighet är dåliga chefer. Men det kan handla lika mycket om vad de inte gör, som till exempel att undvika att ställa frågor eller når ut till sina medarbetare. Och inte heller berömmer eller premierar bra resultat.

10. Dåligt omdöme leder till dåliga resultat
Fattar beslut utan att tänka eller baserat på fel fakta eller oförmåga att analysera på rätt sätt.

 

‹ Alla blogginlägg

Stäng popup

Äntligen ett enkelt sätt att välja
en minnesvärd och unik gåva...

Börja med att klicka på de blå länkarna för att anpassa din sökning.  


Orolig för att mottagaren inte kommer att bli nöjd?
Ingen fara, han eller hon kan lämna tillbaka presenten inom 45 dagar
eller byta den mot en annan upplevelse i hela tre år.
PLUS att ni har tre år på er att utföra upplevelsen – Marknadens bästa villkor.