Gå till innehåll (Snabbkommando: S) Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Webbkarta Vanliga frågor och svar (FAQ) Hjälp Kontakt Juridisk information

Shop-a-holic? Så får du koll på din budget!

9150547130_3717b0218c_o

På löningsdagen skuttar du ut från kontoret med kontokortet i högsta hugg. Känslan av att det är du mot världen har infunnit sig och det är verkligen dags att unna sig. Några dagar senare är budgeten redan spräckt, eller så hade du ingen budget från första början.

Detta är ett allt för vanligt fenomen som lätt förvandlas till en ond cirkel som i sin tur är svår att ta sig ur. Hur ska du då göra för att få rätsida på din ekonomi när köpbegäret gör sig påmint? Nedan följer några noggrant utvalda tips!

1. Gör en shoppingplan
Det behöver inte vara svårt att göra en budget. Budget är ett laddat ord som många associerar med något negativt. Så låt oss istället kalla det för shoppingplan. Du behöver inte vara excel-expert för att få detta att rulla. Inkomst minus utgifter (där en kolumn är till för fasta utgifter som du aldrig ändrar, och en för varierande utgifter beroende på månad) visar snabbt hur mycket pengar du har kvar att spendera.

2. Skriv ner dina köpbegär
Ett utmärkt sätt att visualisera ditt beroende för dig själv. Eftersom shopping innebär tillfredsställelse, så är det bästa sättet att skriva ner det du vill köpa så fort tanken dyker upp. Det blir annars lätt ett köp i mängden som du glömmer bort. Om du har skrivit ner de saker du vill köpa istället för att ha de i huvudet blir det också lättare att urskilja vad som faktiskt är ett vettigt köp och vad som bara är ytterligare en ursäkt för att shoppa.

3. Bocka av dina köp
Nästa steg är att bocka av dina nedskrivna köp. Ett tips är att använda appen "Anteckningar" i din smartphone. På det här sättet får du en bra överblick över vad du faktiskt har köpt för dina pengar, och om det var värt det. Kanske var inte fyra nagellack från Essie riktigt vad du tänkte spendera dina sista slantar på?

4. Gör en dagsbudget
När du gjort din shoppingplan och fått fram vilken summa du har att röra dig med för resten av månaden, så kan du enkelt dela den summan i antalet dagar som är kvar på månaden. Om du står i valet och kvalet att köpa en dyr väska, så kan du helt enkelt räkna om din dagsbudget utefter vad väskan kostar. Då kan du utvärdera huruvida den är värd att sedan få leva på tjugo kronor om dagen resten av månaden.

5. Tävla mot dig själv!
Det roligaste (ja, det kan faktiskt vara roligt) med att göra en dagsbudget, är att utmana dig själv i hur lite du kan leva på under en vecka eller en månad. Om du har en dagsbudget på två hundra kronor, så kan du sätta ett mål på att du inte ska spendera mer än hundra kronor. På det sättet har du helt plötsligt en buffert, istället för minus på kontot.

Om du följer dessa tips så kan vi lova att det finns pengar kvar på kontot vid månadsskiftet. Då finns det också en slant över att investera i en härlig upplevelse tillsammans med en vän!

 

‹ Alla blogginlägg

Vi firar 15 år! – Upp till 60% rabatt!