Gå till innehåll (Snabbkommando: S) Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Webbkarta Vanliga frågor och svar (FAQ) Hjälp Kontakt Juridisk information

Så tar du en bättre selfie: Selfieskolan – del 1

selfie

Nej, det här är ingen Söderhipster som hittat ett nytt Instagramfilter. Det är världens första selfie, tagen av Robert Cornelius 1839. Det dröjde mer än 175 år, men nu har selfietrenden exploderat. I selfieskolan lär du dig hur du tar bättre selfie. Men först bjuder vi på en genomgång av trender och olika typer av selfies.

Du hänger väl med?

Solfie
solfie

En selfie i solen. Populärt just den här varma sommaren.

Usfie
Skärmavbild 2016-01-02 kl. 13.40.23

En mindre egoistisk och narcissistisk variant av selfie där man istället lyfter fram sina vänner.

Den mest kända usfien togs av Bradley Cooper på Oscarsgalan och visar bland andra

Jared Leto, Jennifer Lawrence, Channing Tatum, Meryl Streep, Julia Roberts, Ellen DeGeneres, Kevin Spacey, Bardley Cooper, Brad Pitt, Lupita Nyong'o och Angelina Jolie. Bildtexten löd ” if only Bradley's arm was longer” ­– och långa armar är ett måste om man vill föreviga många vänner med ett brett perspektiv.

Wefie
Samma sak som en usfie. Lanserades av Socialdemokratiska ungdomsförbundet (SSU) tidigare i år (#wefie2014).

Den globala selfien
globe

Den här bilden från NASA visar jorden utifrån och är skapad av 36 422 selfies. Den publicerades 22 maj i år. Månaden innan gick NASA ut i sociala medier med sin önskan att få bilder från världens alla hörn. Bilder strömmade in från 113 olika länder.

Djurfie
djurfie

Makakerhonan på bilden tog bilden själv, efter att apflocken stulit kameran från fotografen David Slater. Det hela skedde under en fotoexpedition i Indonesien 2011. Bilden spreds snabbt och gjorde fotografen känd. Problemet var bara att han inte har tjänat pengar på bilden. Wikimedia commons har nämligen lagt upp den på sin hemsida för fri nedladdning med motivering att bara människor, inte djur, kan äga upphovsrätt till bilder.

Istället för selfies
Mobiltelefoner har blivit otroligt mycket bättre på att ta bilder, men ärligt talat är det en bra bit kvar till bildkvaliteten hos de professionella kamerorna. Dessutom finns det en hel del man kan lära från de professionella fotograferna. Så för de verkligt minnesvärda bilderna bör man anlita proffs. Om inte annat är det ett bra sätt att lära sig att bli en bättre fotograf – och ta bättre selfies.

Vi på upplevelse.com kan tipsa om flera bra alternativ:
Modell för en dag
Naturfoto, kurs
Fotokurs

‹ Alla blogginlägg

Black Wekend - REA!
Stäng popup

Äntligen ett enkelt sätt att välja
en minnesvärd och unik gåva...

Börja med att klicka på de blå länkarna för att anpassa din sökning.  


Orolig för att mottagaren inte kommer att bli nöjd?
Ingen fara, han eller hon kan lämna tillbaka presenten inom 45 dagar
eller byta den mot en annan upplevelse i hela tre år.
PLUS att ni har tre år på er att utföra upplevelsen – Marknadens bästa villkor.