Gå till innehåll (Snabbkommando: S) Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Webbkarta Vanliga frågor och svar (FAQ) Hjälp Kontakt Juridisk information

Konsten att säga tack

Precis som att det kan vara svårt att ta emot en komplimang kan det vara svårt att ta emot en present. Kanske har du känt av det själv någon gång, eller märkt det när du har gett en present till någon annan? Det kan vara svårt att veta hur man ska visa sin tacksamhet, helt enkelt. Hur ska man förhålla sig till begrepp som tacksamhet och skuld när man ger eller tar emot en present? Här följer en liten guide till hur man säger tack.

tack

1. Ge villkorslöst
En present är väl per definition en gåva som man ger utan förväntningar på en motprestation och utan att försätta mottagaren i skuld? Det första tipset gäller alltså dig som ger en present, snarare än tar emot den: ge förutsättningslöst, med en genuin känsla av givmildhet. Om presenten kommer med ett antal villkor, var i så fall väldigt tydlig med det, och fundera på om du ska kalla det "present" över huvud taget.

2. Det är tanken som räknas
Kom ihåg att det är tanken som räknas, särskilt när du får en dålig present. Gåvogivaren menade helt säkert väl, och även om presenten inte känns helt genomtänkt har du funnits i deras tankar åtminstone för en stund. Fokusera på intentionen, inte presenten i sig.

3. Tänk på tonen
I svenskan har vi mer eller mindre avskaffat artighetsformen "Ni". I många andra kulturer och språk uppmärksammar man däremot auktoritet och visar respekt genom språkbruk. Det kan vara värt att tänka på, trots att vi i regel inte har så mycket till övers för hierarkier i Sverige. Om du har fått en present från chefen på jobbet kanske det passar bättre med ett mer formellt, professionellt tack, medan du förstås kan utbrista i ljudliga glädjeutrop om du får en fantastisk present från din närmaste vän. Låt tonen när du säger tack matcha tillfället och omständigheterna.

4. Var genuin
Var ärlig och håll ögonkontakt när du säger tack. Det kanske låter som en självklarhet, men ibland kan det vara svårt att säga något så att det låter som att man menar det. Tänk exempelvis på presentens omfång – om det är en anspråkslös souvenir kommer det kanske kännas falskt om du utbrister i en kavalkad av tack. Och om du vet med dig att presenten har krävt mycket ansträngning bör du vara lite extra hjärtlig i din tacksamhet.

5. Tacka personligen, inte enbart inför publik
Om man har fest då? Såvida det inte rör sig om några enstaka presenter är det i regel bättre att inte låta en presentöppningsceremoni sakta ner födelsedagsfesten. Dessutom är det ofta svårt att visa sin tacksamhet inför publik, så det är bättre att öppna presenterna i fred och sedan tacka personligen. Om det är en någorlunda formell fest, till exempel ett bröllop eller ett jubileum av något slag, är det kutym att skicka tackkort.

6. Återkoppla
Ge respons. Inte genom att "recensera" presenten, men genom att nämna att du har fått nytta eller funnit nöje i den längre fram. Om du till exempel får en bok i present är det alltid uppskattat om du tar upp den i ett samtal när du väl har läst färdigt, säger vad du tyckte och tackar ytterligare en gång för presenten. Det visar att du inte glömmer bort och att din tacksamhet är långvarig. Dessutom är det inte alltid själva föremålet i sig som är presenten, utan upplevelsen som väntar däri. Glöm inte att säga tack efter att du faktiskt har upplevt presenten.

Vad tycker du, är det svårt att visa tacksamhet? Har du några egna tips på hur man säger tack?

 

‹ Alla blogginlägg

Stäng popup

Äntligen ett enkelt sätt att välja
en minnesvärd och unik gåva...

Börja med att klicka på de blå länkarna för att anpassa din sökning.  


Orolig för att mottagaren inte kommer att bli nöjd?
Ingen fara, han eller hon kan lämna tillbaka presenten inom 45 dagar
eller byta den mot en annan upplevelse i hela tre år.
PLUS att ni har tre år på er att utföra upplevelsen – Marknadens bästa villkor.

Fira mamma på söndag! 💝 Idag får du 20% rabatt på vårt sortiment. Uppge rabattkod morsdag i kassan. (Gäller ej på presentkort och prissänkta upplevelser).