Gå till innehåll (Snabbkommando: S) Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Webbkarta Vanliga frågor och svar (FAQ) Hjälp Kontakt Juridisk information

Så lyckas du med förhållandet – vetenskapliga tips som funkar

En vän flyttade precis ut ur sin lägenhet efter ett halvår långt samboförhållande med sin tio år yngre flickvän. Visst hade hon många brister – lat, bortskämd och egoistisk – men den största skulden för uppbrottet la han ändå på sig själv.

– Jag gnäller visserligen med ett leende på läpparna, men jag är ändå en konstant negativ jävel i förhållanden, konstaterade han.

familj

Fira varandras framgångar
Det verkar som min vän är något på spåren. Forskningen visar nämligen att en positiv attityd är viktig för förhållandet. Om du och din partner har en positiv grundsyn minskar antalet konflikter i förhållandet. I ett hälsosamt förhållande mellan positiv och negativa interaktioner fem mot en; i ett ohälsosamt är de lika vanligt förekommande.

Studier har också visat att förmågan att engagera sig i positiva händelser i partnerns liv är en bättre värdemätare på tillståndet i förhållandet än reaktionen på negativa händelser.

Hur reagerar du om din partner fått befordran eller ett nytt jobb? Med likgiltighet eller syrliga kommentarer? Då har ni alltså problem i förhållandet, trots att du kanske brukar vara nog så stöttande vid motgångar.

Så fira varandras framgångar. Genom upplevelser.com kan ni boka en romantisk middag, en champagneprovning eller en klassisk biokväll.

Håll spänningen vid liv
I en studie vid New York State University fick olika par gå på dejter som antingen var spännande eller behagliga. När paren sedan ombads att betygsätta sina förhållanden visade det sig att de som gått på spännande dejter satte ett högre värde på sitt förhållande.

Fredagsmys i all ära, men lärdomen är alltså att se till att krydda relationen med spännande aktiviteter. Så ta chansen att åka vattenskoter för två, hoppa fallskärm eller prova på att dyka med tuber.

Ha ett eget liv
Även om din partner är din viktigaste relation är det viktigt att hå många och starka band med vänner och familj. Studier visar att lyckliga par är bra på att ha egna hobbyer och vänskapsband utanför relationen.

Tid för sex
Forskningen visar också att generellt gäller regeln ju mer sex desto nöjdare är man med relationen.

Så stäng av datorn och ”get a rom” på ett bra hotell. Vi kan erbjuda fina rum på många olika orter över hela landet.

Undvik negativa mönster
John Gottman har studerat par i laboratoriemiljö i årtionden och bara genom att lyssna på par i fem minuter kan han med 91 procents sannolikhet avgöra om äktenskapet kommer att hålla.

I sin bedömning letar han efter dessa tecken:

Hårda öppningar. Hur man inleder en diskussion är avgörande för hur den slutar. Inleds de med förakt eller anklagelser kommer de inte att sluta i en konstruktiv lösning.

De fyra ryttarna. En liknande hård öppning på en diskussion följs sannolikt av de så kallade fyra ryttarna – negativa beteenden som avlöser varandra och på sikt sliter ut förhållandet. Ett sådant beteende är kritisera sin partner utifrån personliga egenskaper snarare än faktiska handlingar. Förakt, försvarsställning och tystnad är de övriga tre, varav föraktet är det som skadar förhållandet allra mest.

Misslyckade fredstrevare. Ett leende, grimas eller ett vänligt ord kankyla ner en hetsig diskussion. Om du eller din partner mestadels väljer att inte ta emot den utsträckta handen har ni problem.

Dåliga minnen. Ni har inte längre några positiva minnen eller historier från er gemensamma historia. Det är ett tydligt tecken på att det inte står rätt till.

Med all den här informationen hoppas jag att ni tar hand om varandra och era relationer. Och att min vän lyckas bättre i sitt nästa förhållande.

‹ Alla blogginlägg

Vi firar 15 år! – Upp till 60% rabatt!