Gå till innehåll (Snabbkommando: S) Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Webbkarta Vanliga frågor och svar (FAQ) Hjälp Kontakt Juridisk information

7 tips på hur du skapar motivation hos dina anställda!

13712347603_1497ef409d_o

Som chef finns det många utmaningar att tackla. Inte minst behöver man skapa sig en egen ledarstil och påvisa resultat, men ännu viktigare är att hålla sina medarbetare motiverade, engagerade och nöjda. Det är inte lätt alla gånger, vi har alla olika behov och krav på hur vår chef ska vara. Ett vinnande koncept är att visa sina anställda hur viktiga de är för företaget och att deras arbete gör skillnad. Nedan följer 7 konkreta tips om hur du som chef visar dina kollegor att du uppskattar deras insatser:

Ge beröm
Håll inte igen på att ge beröm om någon förtjänar det. Ge beröm för en bra insats, men klargör också vad det är som är så bra och varför - då blir det lättare för din kollega att ta emot berömmet. Beröm skapar motivation hos oss människor att vilja prestera bra igen.

Bygg ett team
Ett team bygger inte sig självt. Ett team behöver en ledare och inspiratör, engagerade teammedlemmar och en hel del kämparglöd. Det framkallar du bäst genom att få dina kollegor att känna ansvar och glädje på jobbet. Håll workshops, belöna teamprestationer och styr upp teamaktiviteter. Bjud ut hela gänget på middag där ni kan lära känna varandra. Utan kollegor och tillhörighet är det svårt att hålla sig motiverad.

Inspirera genom att vara engagerad
Att föregå med gott exempel är ett måste som chef, inte bara i arbetet du utför, utan även när det kommer till inställning och attityd. Att ha en engagerad chef som tror på sina anställda är grunden för att trivas på sin arbetsplats.

Belöna
Belöning är ett flerårigt gammal knep som inte bara används på arbetsplatser, utan i alla möjliga situationer för att förstärka ett beteende eller en prestation. Vill du verkligen visa att hårt arbete lönar sig, så är det morot som gäller och inte piska. Oavsett om din kollega har slagit ett säljrekord, genomfört ett projekt med bravur eller bara bidragit med positiv energi, så förtjänar det någon form av belöning! För att hitta ett passande pris kan du leta i den här listan.

Frihet under ansvar
Det måhända att det är en sliten fras, men för rätt person är frihet en stor motivationsfaktor. Våga släppa ifrån dig svårare projekt som chef och lita på dina kollegor. Om någon behöver gå en timma tidigare, säg  ja och lita på att personen i fråga tar igen den tiden en annan dag.

Var öppen och rak
Din avdelning har inte presterat som förväntat och ledningen är inte nöjd. Istället för att dela med dig till dina anställda så pushar du dem ännu hårdare och tar ut frustrationen på andra sätt. Känns det bekant? Det här är inte rätt sätt att hantera problemet på. Du behöver stöd och engagemang från dina kollegor. Kalla till ett morgonmöte, berätta om läget och fråga vad varje individ kan bidra med för att ta er ur krisen. Du kommer att bli glatt överraskad över vad din uppriktighet kan göra för teamkänslan.

Involvera dina anställda i beslut och förändringar
Du är inte bara chef, du är också kollega. Involvera dina anställda i förändringar, projekt och viktiga beslut. På så sätt känner de sig viktiga och mer engagerade i att jobba för dig.

‹ Alla blogginlägg

Stäng popup

Äntligen ett enkelt sätt att välja
en minnesvärd och unik gåva...

Börja med att klicka på de blå länkarna för att anpassa din sökning.  


Orolig för att mottagaren inte kommer att bli nöjd?
Ingen fara, han eller hon kan lämna tillbaka presenten inom 45 dagar
eller byta den mot en annan upplevelse i hela tre år.
PLUS att ni har tre år på er att utföra upplevelsen – Marknadens bästa villkor.