Gå till innehåll (Snabbkommando: S) Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Webbkarta Vanliga frågor och svar (FAQ) Hjälp Kontakt Juridisk information

Spökhistoria - spöktider

Vita frun

Självklart har stockholmsslott ett par tre fyra underbara vålnader – precis som sig bör på gamla stora slott. Eskil den grå mannen och Agnes af orlanmynda – Vita frun är de mest kända och kyligaste är vita frun.
Tidiga timmar kan man ana henne, sakta skrider hon genom salongerna nästan svävande, vit klänning och långa svarta handskar med nycklar i ena handen och en stel lite dryg uppsyn. En lätt köld och känsla av lätt obehag föregår vita frun och oväntat som i ett       trollslag  gör hon entre och sorti genom stängda dörrar. Hon är inte farlig bara om du är drottning..

Den som senast såg henne var prinsessan eugenie och en hovdam. De var på väg till den sjuka änkedrottningen Josefina, precis där uppe i hörnet på slottet får de syn på något vitt under kristallkronan, helt rak stirrande isig blick, fort ut väser hovdamen och grabbar tag i eugenies arm. Det var nära ögat, säg inget om detta till någon det bådar illa. De går lätt skärrade in till änkedrottningen önskar henne god natt.

Tidigt nästa morgon är det full kalabalik på slottet någon har halat flaggan på halv stång. Fast ingen i hovet har dött under natten. En vakt skickas upp på taket för att åtgärda problemet, väl uppe på slottstaket blir han kritvit snabbspurtar ner till slottsköket och får sig lite varmt att dricka – han hade set vita frun. Senare samma dag avlider drottningen.

Enligt legenden är vita frun Agnes av orlandmünda en 1300 tals dam. Hon var hopplöst förälskad i Albrecht den vackre, och för att göra sig fri och kunna gifta sig dränkte hon sina döttrar. För det går hon igen i all evinnerlig tid och vakar över sina kvinnliga släktingar. Hon var europeisk högadel så hennes blod finns på de flesta europeiska slott och herresäten.

 

Älskar du spökhistorier och du kan inte få nog av dom? Följ med på våra kusliga spökvandring i höst. Du köper dina biljetter här: Spökvandring i gamla stan

 

 

 

 

 

 

 

 

‹ Alla blogginlägg

Vi firar 15 år! – Upp till 60% rabatt!