Gå till innehåll (Snabbkommando: S) Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Webbkarta Vanliga frågor och svar (FAQ) Hjälp Kontakt Juridisk information

Varför ska man ta sånglektioner? Experter ger svar på tal!

OBS! Glöm inte bort att delta i vår tävling! Just nu kan du vinna presentkort laddade med 1500 kr, 500 kr respektive 200 kr som du kan lösa in mot fina upplevelser. Varför inte en som passar till just dejten? För att delta och för att se fullständiga tävlingsinstruktioner, följ denna länk.

***

Många drömmer om att göra karriär i musikbranschen. Att ha sitt största intresse som jobb, att spela in skivor, att få egna superhits och att tjäna flera miljoner är, förutom det kändisskap och den bekräftelse och uppskattning som musikala framgångar medför, dock en fantasi som blir realitet för få. Viss talang krävs givetvis, men liksom i idrotten erfordras också hårt arbete. Många timmars övande krävs, men en ytterligare parallell med idrotten är att du inte bara måste träna mycket utan även träna rätt. Kvalitet före kvantitet, som alltid!

Sånglektioner är ett utmärkt sätt att finslipa och lära sig att hantera sin röst bättre. Dessa hjälper dig att komma på rätt spår från allra första början, vilket gör att du undviker att spilla både tid och energi på att sjunga "fel" ur utvecklingssynpunkt. Se därför till att, med sånglektioners hjälp, räta ut den krokiga vägen mot en bra sångröst.

Beyoncé Knowles

För att verifiera detta har Upplevelse.com låtit några musikpersonligheter berätta lite om just sånglektioner. Finns det någon vinning i dem? Det finns det absolut! Nedan får du ta del av tunga ord från (klicka på respektive skribents namn för att komma direkt till hans/hennes text):

* Ellen Bergström – 23-årig tjej från Vingåker som numera bor i Stockholm. Alla känner vi igen henne som huvudrollsinnehavaren i TV3:s serie "Elsas värld", men hon har också figurerat/figurerar i många andra sammanhang, bl.a. i SVT:s "Jakten på Julia" (där hon, efter att dammet lagt sig, hamnade på en tredjeplats – bra jobbat!) och som en av bloggportalen Finests största bloggare. Trots alla ärofyllda uppdrag slår hon inte av på takten, utan är aktuell med ett musikprojekt till sommaren plus lite annat "smått och gott" som kommer att gå av stapeln i höst. Det är en ära för Upplevelse.com att ha dig här, Ellen!

* Tobbe Hvornum – även känd som "Den rockande kocken", där han i sin blogg blandar mat och musik i en perfekt symbios. Som flitig konsertbesökare absorberar han ständigt nya musikintryck samtidigt som han jobbar med många av landets främsta rockband, förlag och skivbolag. Superkul att du medverkar hos Upplevelse.com, Tobbe!

* Karoline Pettersson – bloggare, musik och sångpedagog som gått på musikhögskola i nästan 5 år. I bagaget har hon även två års studier på olika folkhögskolor med speciella musikinriktningar, så det handlar om en väldigt gedigen utbildning och musikbakgrund. Den personliga musiksmaken sträcker sig från swing-jazz till "musik från svunna tider". Liksom när det gäller övriga 3 skribenter, är vi på Upplevelse.com jätteglada över din medverkan, Karoline!

Ellen Bergström

Jag insåg vid 14 års ålder att jag kunde sjunga. Ja, eller jag hade i alla fall något i min röst som lät ganska nice. Min musiklärare satte mig en gång längst fram på skolavslutningen och gav mig en mick. Musikläraren sa sedan till mig: "Du borde göra något med din röst!". Jahapp, tänkte jag. Vad menar han med det då?

Det var min mammas kompis som tipsade mig om att ta sånglektioner. Min mormor och morfar lovade till och med att betala mina lektioner om jag lovade att ta dem seriöst. Och det gjorde jag. Det var egentligen här hela min resa startade!

Jag minns att jag bland annat fick ligga på golvet och sjunga för att få kontakt med magen på rätt sätt. Jag tyckte ju att det kändes jättelarvigt då, minns jag. Haha! Jag fick också lära mig att andas rätt, att ta högre toner och att träffa rätt toner. Ju längre tiden gick desto större skillnad märkte jag. Även om jag fick göra konstiga saker, märkte jag att det gav resultat! Exempelvis:

...blev jag säkrare i rösten.
...fick jag en större röst.
...kunde jag börja ta högre toner.
...lärde jag mig en massa övningar att göra hemma.
...fick jag övningar att göra innan konserter för att lugna ner mig.
...hade sångläraren tips på kontakter, möjligheter till konserter m.m.

Efter att jag hade tagit sånglektioner kom jag med i TV-programmet Jakten på Julia. Där hade alla tjejer som jag tävlade mot gått 5-åriga musikalutbildningar. Ändå kom jag trea! Och mycket tack vare att jag visste hur jag skulle använda magstödet och inte låta nervös.

Har du alltid haft en dröm om att kunna sjunga? Vill du utveckla din sångröst eller kanske helt enkelt bara ha kul? Jag har kompisar som inte alls kunnat sjunga innan men som, efter att ha tagit sånglektioner, helt plötsligt blivit skitbra. Träning ger färdighet! Det är precis som att lära sig att spela en sport. Ja, en del föds med "det" och är riktigt bra från början, men en del blir bättre och bättre med tiden.

Sångpedagogerna vet exakt hur de ska göra för att förbättra din sångröst. Ta tag i den där drömmen nu, och skit i vad folk tycker och tänker. Följ dina drömmar! Det gör alltid jag.

"Den rockande kocken" - Tobbe Hvornum

Är det någon nytta med att ta sånglektioner? Absolut!

Det myllrar av unga artister i landet såväl inom pop som inom rock, och i den senare i allra högsta grad. Unga och förväntansfulla artister, fulla med hopp och drömmar, men inte alltid så väl rustade som de borde vara trots alla sina goda intentioner.

I ett rockband finns det ett antal givna instrument och alla utom ett har stämskruvar för att få tonen rätt på strängar och trumskinn. Det kanske viktigaste instrumentet, det som vanligtvis trakteras av bandets frontfigur, har däremot inga skruvar för att stämma det rätt. Det är givetvis sången det handlar om, och för att stämma det instrumentet krävs det inte bara ett absolut gehör utan även en fullständig kontroll över muskulaturen.

Det tar tid att lära sig en sådan kontroll och det är inget man klarar utan en hel del assistans från en duktig sångpedagog. Nu finns det givetvis undantag även från den regeln, men det är endast ett fåtal sångare som egentligen har både gehör och muskelkontroll naturligt, och även de behöver träna för att få tonerna exakt rätt.

Det är ofta som jag i arbetet är ute på småspelningar med okända band på uppgång. Alltför ofta tvingas jag, i recensioner av dessa konserter, rekommendera sångaren att ta hjälp av en pedagog för att, så att säga, få kontroll på piporna så att sången matchar den tekniska fulländning (som resterande bandmedlemmar tenderar att redan ha skaffat sig) som krävs för att bandet ska kunna fortsätta att utvecklas tillsammans.

Det är inte bara unga och okända band som har det här problemet. En del band behöver både en och två skivor plus ett omfattande turnerande bakom sig innan sången ligger rätt i ljudbilden. Ett exempel på detta är Seattle-bandet Queensrÿche där sången egentligen satt precis där den skulle först på tredje "plattan" och jag är övertygad om att det låg en del sånglektioner bakom den förbättringen. Jämför man sedan med brittiska Judas Priest, vars sångare redan var skolad, så satt sången hos dem precis rätt i ljudbilden från början.

Det är inte bara konserter som jag recenserar, utan även skivor och en aldrig sinande ström av debutalbum och promotion-plattor blir avlyssnade. Många unga band ger sig in i studio nästan direkt efter att bandet har bildats och producerar själva sina debuter, men det är inte ofta som sången låter bra på dessa. Sedan finns det andra band som spelar tillsammans flera år och turnerar land och rike runt på småspelningar. De sistnämnda får ett helt annat sound och sångaren blir den integrerade del av ljudbilden som han eller hon ska vara innan man spelar in sin debutskiva. Den senare kategorin av band har också oftast haft en sångpedagog till sin hjälp både för solosången och stämsången, och det är dessa band som får de stora skivsuccéerna och de feta kontrakten.

Nu är det inte bara de som försöker ha musiken som sitt levebröd som har nytta av sånglektioner. Egentligen har alla det! Oavsett om man vill musicera på hobbynivå i ett band, i en kör eller som soloakt, behöver man lära sig att hantera rösten på ett korrekt sätt. För egen del hade min omgivning säkerligen varit tacksam om jag tog sånglektioner istället för att sjunga hellre än bra. Jag brölar nog mest som en brunstig älghona... Men det hindrar mig dock inte från att ha en ganska god uppfattning om vad som är bra och tränad sång och vad som inte är det. Mitt gehör är alltså bra, även om min muskelkontroll kanske inte är det.

Karoline Pettersson

Jag har tagit över tusen sånglektioner i mitt liv och den allra första var på gymnasiet när jag började estetiska musikprogrammet. Innan dess sjöng jag i barnkör och hade inga andra förväntningar än att ha kul. Sedan jag var liten har jag alltid älskat musik och sång och när jag började ta sånglektioner kände jag också att jag kunde utvecklas som sångerska. Jag fick själv välja låtar och öva på sådant som jag behövde. I en kör blir det ju liksom mer allmänt.

Att musik ska byggas utav glädje är så sant som det är sagt. För mig är det just glädje som sånglektioner bygger på. Det känns otroligt lyxigt att få tid ensam tillsammans med en sångpedagog som jag får ha alldeles för mig själv, att få den fokusen och inte behöva dela den med någon annan.

Efter gymnasiet kom jag igång på riktigt med sången och även uppträdanden, så jag sökte mig vidare till en folkhögskola nästan hundra mil hemifrån. Det var här musikintresset och passionen till sången slog till på riktigt och jag förstod att det var mitt kall. Under mina två år på folkhögskolor, som sedan ledde vidare till musikhögskola, har jag hunnit ha många sångpedagoger. Jag har lärt mig vad som fungerar för just mig och också vad som inte fungerar. Idag arbetar jag själv som sångpedagog och älskar mitt jobb!

Jag tror att alla kan sjunga. Alla har en röst och alla har ett behov av att få uttrycka sig på ett kreativt sätt. Eftersom jag har vana av att vara både sångelev och sångpedagog kan jag intyga att kreativiteten får flöda fritt under en sånglektion.

Jag skulle vilja rekommendera alla att ta sånglektioner, just eftersom dessa kan utformas efter just dig! Det är både frigörande för själen och otroligt skönt för självförtroendet att få släppa ut sina känslor genom att sjunga. Det finns inga krav på hur mycket erfarenhet du ska ha eller på vilken nivå du ska ligga. Att sång och musik förlänger livet är jag övertygad om – ett välmående i stunden och en personlig utveckling väger för mig tyngre än den tekniska sångbiten!

Gruppen One Direction har, trots sin ringa ålder, minst sagt lyckats i sin musikkarriär!

Upplevelse.com tackar alla skribenter för deras bidrag. Förhoppningsvis har nyttan med sånglektioner, oavsett om de musikala ambitionerna är små eller stora, förmedlats på ett bra och tydligt sätt. Om ditt intresse fångats, rekommenderar vi dig att ta sånglektioner i Stockholm via just Upplevelse.com. Individuell coachning ges i kombination med gedigna andnings-, sång- och talövningar m.m. och allt kostar inte mer än nödvändigt. Upplevelse.com ger nämligen en prisgaranti där du får tillbaka mellanskillnaden om du hittar ett lägre pris någon annanstans inom 14 dagar.

På så sätt blir Upplevelse.com alltid det billigaste alternativet! Följ denna länk för vidare information.

‹ Alla blogginlägg

Stäng popup

Äntligen ett enkelt sätt att välja
en minnesvärd och unik gåva...

Börja med att klicka på de blå länkarna för att anpassa din sökning.  


Orolig för att mottagaren inte kommer att bli nöjd?
Ingen fara, han eller hon kan lämna tillbaka presenten inom 45 dagar
eller byta den mot en annan upplevelse i hela tre år.
PLUS att ni har tre år på er att utföra upplevelsen – Marknadens bästa villkor.