Gå till innehåll (Snabbkommando: S) Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Webbkarta Vanliga frågor och svar (FAQ) Hjälp Kontakt Juridisk information

Spöken – vad är de för något och finns de?

Tron på det övernaturliga har funnits i urminnes tider. Varför? Rent spekulativt kan jag för det första tänka mig att man blivit skrämd av en anledning som man inte kan förklara, alternativt något annat scenario med efterföljande känsla som utspelat sig utan uppenbar anledning. För det andra ligger det nära till hands att föreställningen om att spöken, andar, gastar och andra spirituella varelsers existens uppkommit för att bevara sina nära och käras närvaro.

Spöken

Men vad är då spöken för något? Finns de? Tja, som redan berättats, är spöken en andlig "rest" av en avliden människa eller avlidet djur. Om de däremot finns går inte att slå fast till 100%. Rent vetenskapligt finns inga bevis för att spöken hemsöker vår jord, men flertalet iakttagelser har gjorts på olika håll och diverse vittnesmål inkommer ständigt angående detta fenomen. Spänningen, intresset och mystiken som uppstått för spöken till följd av att vetenskap och vittnesmål frontalkrockar med varandra har bl.a. gjort att spöken spelar en frekvent förekommande roll i många historier och berättelser. Så i litteraturens värld kan vi i alla fall säga att de finns! Illustrationerna varierar visserligen, men i barnavärlden och de verk som är avsedda för yngre människor, är det flygande lakanet onekligen en populär och tämligen harmlös (tack och lov!) bild av spöket.

Spöket Laban

Olika typer av spöken brukar också förekomma. Nedan listar vi 3 olika sorters andliga väsen.

Poltergeist – Gengångare – Gast

Klicka på länken för respektive "spöktyp" för att läsa mer om vad som kännetecknar och skiljer dem åt!

Vad läskigt!

Faktum är att många spöken blivit riktiga kändisar. I Sverige heter några av våra "dödscelebriteter" Brita Bååt och Vita Frun. Brita sägs husera på Engsö slott i Västerås och ska ha varit såväl ond som styvsint under tiden hon var i livet; egenskaper som hon med all säkerhet bar med sig in i döden. Vita Frun spökar på Stockholms slott och bär, enligt vittnesmålen, en vit sidenklänning vars prassel tydligt hörs när hon sakta närmar sig. Senast hon visade sig var 1920, alltså vid samma tidpunkt som kronprinsessan Margareta låg för döden. Två timmar innan kronprinsessan dog, sägs det att slottets flagga plötsligt och utan uppenbar anledning halades på halv stång, något som en vakt ska ha bevittnat och sedan fått syn på Vita Frun ovanpå slottets tak. Creepy!

Spökhus

Om du själv är intresserad av att utforska den andliga världen och ta reda på om spöken finns, rekommenderar vi dig att gå på spökvandring i Stockholm. Följ med på ett spännande äventyr till "andra sidan". Stockholm har utan tvekan en ryslig sida att upptäcka. Kanske träffar du Vita Frun på hennes kvällspromenad? Känn håret resa sig i nacken, kalla kårar ila nedför ryggraden, och boka in dig och eventuellt sällskap redan nu!

Är det där ett spöke?

Buuuuuuh!

‹ Alla blogginlägg

Februari-REA – Upp till 50% rabatt