Gå till innehåll (Snabbkommando: S) Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Webbkarta Vanliga frågor och svar (FAQ) Hjälp Kontakt Juridisk information

Nätdejting – tips & råd

Våren är här! Utöver sommarens närmande och allt nytt liv som det innebär, har kärlekskänslorna hos oss människor också en tendens att väckas till liv. Hur tar man tillvara på det på bästa sätt? Elin Olsson heter en tjej som driver sajterna Dejting på nätet, som innehåller massor av olika tips på hur man skriver en bra presentation samt recensioner av olika dejtingsidor, och Sexfrågor.se (Upplevelse.com-bloggen varnar för "vuxet" bildmaterial och grövre språk på denna sida), där du kan ställa frågor och få hjälp med problem som rör sex och relationer. I dagens blogginlägg släpper vi fram henne så att hon får möjlighet att dela med sig av sina tips för de som trånar efter en partner i vår. Varsågod, Elin!

Dagens människor är privilegierade på så sätt att det har blivit lättare än någonsin att träffa en partner. För inte länge sedan alls var man begränsad till att leta på arbetsplatser, bland bekanta, på krogen och ”kanske börja på någon trevlig kurs” (det sistnämnda sades ofta av välvilliga vänner eller släktingar och sågs inte sällan i veckotidningarnas listor med rubriken ”hur man träffar någon”).

Gammal kontaktannons

Nätdejting har istället blivit ett smidigt, diskret och effektivt sätt att hitta nya kontakter. Massor av nya möjligheter har öppnats för att träffa en livskamrat. Ändå klagar ett stort antal nätdejtare idag på att de ständigt misslyckas och många tycks vara redo att ge upp. Man frågar sig förstås vad det här skulle kunna bero på och vilka tips man kan ge till dem som tycker att det är svårt att dejta på nätet.

Under min tid som singel har jag hunnit undersöka de flesta stora sajterna som erbjuder nätdejting idag. Jag har klurat lite på de här problemen som många upplever och tror att jag eventuellt har några förslag på hur man kan komma vidare om man kört fast i dejtingträsket.

1. Var modig!

Att verkligen våga nätdejta är av största vikt!

Någonting som jag har märkt när jag huserat på olika dejtingsajter där ute är att förvånansvärt många verkar rädda för att verkligen presentera sig eller tala om vilka de är. Kanske är de till och med lite paranoida över att kompisar, arbetskamrater, gamla pojk-/flickvänner (eller vad/vem det nu kan vara) ska hitta deras profil. Alltför ofta ser man presentationer med ingen eller otydlig bild, ibland i kombination med torftig eller helt tom presentation. Det verkar inte röra sig om medlemmar som inte hunnit lägga upp något heller, eftersom det inte är sällsynt att man får ett meddelande eller en flirt skickad till sig av en sådan här väldigt anonym användare.

Faktum är att om man ska lyckas hitta någon på en dejtingsajt så måste man bjuda på sig. Lägg upp en bild, våga tala om vem du är, skriv lite detaljerade mail, o.s.v... Som med de flesta områden i livet, ger ansträngning utdelning och lyckan står den djärve bi. Det är nog lite väl optimistiskt att tro att man ska hitta sitt livs kärlek med hjälp av en väldigt knapp beskrivning av sig själv. Man måste ge någonting av sig själv för att få någonting tillbaka!

2. Optimera, maximera och effektivisera!

Viktigt meddelande: Dejta effektivt!

Istället för att skicka ut hundratals färdigskrivna meddelanden (det märks så väl om man använt en mall), satsa på att skriva någonting utförligt och personligt till användare som du omsorgsfullt valt ut. Då har du störst chans att få svar. Kom ihåg att det tar mycket tid att dejta så försök att spendera den smart. Besvära dig inte heller alltför mycket med att kontakta medlemmar som bor på långt avstånd från din ort, såvida du inte har ärenden där ibland eller liknande. Det kan bli knepigt att träffas och det hela kanske rinner ut i sanden med bortslösad tid som enda resultat. Ta också alltid för vana att titta efter var en användare som kontaktar dig kommer ifrån. Många klagar på att de sent insett att de blivit kontaktade av någon som bor i andra ändan av Sverige och då har man kanske redan lagt ner en massa tid och energi.

3. Jobba hårt!

Var aktiv i ditt nätdejtande!

Få saker är gratis här i livet och det gäller även dejting. Man måste anstränga sig och ta sig tid för att lyckas. En tendens jag har sett bland nätdejtare är att de förväntar sig att den andre ska ta initiativ till saker och ting – föreslå träffar, komma på vart man ska gå och väntar ibland helt enkelt på att den andre ska höra av sig. Är du verkligen seriös med ditt dejtande, försök då att vara lite aktiv och kreativ. Använd den tiden som du optimerade fram i punkten ovan till att hitta på spännande aktiviteter eller till att förenkla lite för den andre. Just det där med att göra det lättare för din dejt genom att ha det mesta uttänkt eller planerat redan från början, kan vara skillnaden mellan ett ja och ett nej.

4. Var öppen!

Var flexibel som dejtare för att vara framgångsrik!

Försök titta igenom de ytliga kraven som du satt upp, för både dig själv och din presentation. I Sverige är vi ganska åldersfixerade och det finns många fördomar om olika åldrar. Kan du eventuellt tänka dig att sätta ett större åldersspann i dina sökningar eller under "sökes" i din presentation? På många dejtingsajter kan man vara väldigt specifik när man söker på utseende. Men hur viktiga är verkligen de yttre attributen? Samma sak vad gäller arbete och intressen. Visst kan det vara viktigt att ha saker gemensamt men till syvende och sist kommer det att vara djupare saker som avgör om det klickar och leder till något seriöst. Varför inte testa en bredare sökning nästa gång?

Om du spelar dina nätdejtingkort rätt, kan det leda till något jättefint!

Lycka till och kom ihåg att ha så roligt som möjligt under tiden du dejtar!

***

Om du vill ha tips på nätdejtingsidor där du kan starta din jakt på kärlek, tipsar vi om ett tidigare och mycket detaljerat inlägg som vi skrev i samband med Alla hjärtans dag och som presenterar flera dejtingsidor på ett bra sätt. Om du däremot redan kommit en bit i ditt nätdejtande och stämt träff med din eventuellt blivande partner, rekommenderar vi dig att krydda mötet med att ni gemensamt går på någon av våra mer romantiska upplevelser. Vi har ett stort utbud med något som faller alla i smaken, för att inte tala om den boost som "något extra" kan innebära för dejten och allt som den kan leda till framöver. Följ denna länk till Upplevelse.com och navigera dig sedan fram på egen hand mot nyckeln till kärlek – den finns där någonstans!

Puss och kram!

‹ Alla blogginlägg

Stäng popup

Äntligen ett enkelt sätt att välja
en minnesvärd och unik gåva...

Börja med att klicka på de blå länkarna för att anpassa din sökning.  


Orolig för att mottagaren inte kommer att bli nöjd?
Ingen fara, han eller hon kan lämna tillbaka presenten inom 45 dagar
eller byta den mot en annan upplevelse i hela tre år.
PLUS att ni har tre år på er att utföra upplevelsen – Marknadens bästa villkor.