Gå till innehåll (Snabbkommando: S) Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Webbkarta Vanliga frågor och svar (FAQ) Hjälp Kontakt Juridisk information

Spara pengar – här får du 8 riktigt bra tips

Att spara pengar är mycket enklare än vad man kan tro. I grund och botten handlar det om att vara eftertänksam och tänka långsiktigt. Det är inte svårare än vad man gör det till och genom att följa några enkla tips och råd kan du och ditt hushåll spara flera tusen kronor varje år.

Jonas Hellberg på alltomspara.se ger nedan sina 8 bästa spartips så att du kan få pengar över till annat.

1. Se över ditt elavtal – ett argument som är söndertjatat, men samtidigt också ett av de enklaste råden man kan följa. Idag finns det flera tjänster som du kan använda dig av för att hitta det bästa elavtalet för just ditt hushåll och dessutom får du hjälp med att byta elbolag. Många betalar ett alltför högt elpris och om du byter elavtal så kan du spara flera tusen kronor varje år.

Spara pengar genom att byta elavtal

2. Sänk din förbrukning av bensin – en av hushållens största utgifter är bensin, för de som har bil givetvis. Och i det rådande kritiska läget i omvärlden klättrar bensinpriset ständigt till nya höjder. En (1) ynka liter kostar ju 14-16 kronor! Därmed bör man fundera på hur man kör och varför. Att förändra sitt körsätt kan faktiskt minska bensinförbrukningen med flera tiotals procent. 

Minska bensinkostnaderna

3. Är du en av dem som är missnöjda med boräntan? Riksbanken har sänkt reporäntan de senaste åren, och trots det så håller bankerna fast vid eller höjer boräntorna. Men det går att förhandla med banken om räntan, om man gör det på rätt sätt. Bankerna är förvånansvärt öppna med att förhandla om låneräntor, det gäller bara att ha bra argument samt vara tillmötesgående. Absolut värt ett försök, det kan spara dig flera sköna tusenlappar!

Sänk boräntan

4. Sänk dina övriga lånekostnader – om du har andra lån med höga räntor där banken sätter sig på tvären när du vill förhandla, kan du helt enkelt vända dig till en annan bank för att sänka räntan. Det finns flera banker som idag marknadsför sig med att sänka dina lånekostnader. Då löser banken in dina lån och buntar ihop lånen till ett istället och till en lägre ränta.

Spara pengar genom att samla lånen

5. Är du osäker på din pension eller vill du helt enkelt skaffa dig en buffert i framtiden? Att spara bör man göra långsiktigt efter en given strategi. Bestäm dig på förhand hur mycket du ska spara varje månad och var konsekvent. Sparar du 2000 kronor varje månad i 30-40 år med en hyfsad avkastning, kommer du ha miljoner på banken i slutändan.

Få pengar att växa genom att spara

6. Planera dina inköp i hemmet. Alltför mycket mat går ned i soptunnan på grund av slarv. Gör en lista på vad du behöver innan du handlar, annars finns risken för onödiga impulsköp. Och allt som oftast är det överfulla skafferier samt kyl och frys som gör att det är svårt att ha koll på vad man har och inte har.

Genom att planera dina inköp kan du undvika impulsköp och spara pengar

7. Samla dina försäkringar. Om du samlar dina försäkringar hos ett försäkringsbolag istället för att ha dem utspridda, kan du allt som oftast få rabatt på dina försäkringar. Olika försäkringsbolag ger olika rabatter så det kan löna sig att kolla runt bland försäkringsbolagen.

Samla dina försäkringar och spara pengar

8. Idag är det många som väljer att låna pengar för att köpa det man vill ha. Men tänk dig istället hur mycket skillnaden blir om du istället sparar. Om du sparar får du avkastning på kapitalet samtidigt som du slipper osäkerheten som ett lån innebär. När du köper något på avbetalning tillkommer uppläggningsavgifter och räntor. Som du förstår är det med andra ord mycket pengar som du kan genom att ha is i magen.

Spara istället för att låna!

Är du intresserad av fler tips på hur du kan spara pengar? Gå då in på alltomspara.se!

‹ Alla blogginlägg

Stäng popup

Äntligen ett enkelt sätt att välja
en minnesvärd och unik gåva...

Börja med att klicka på de blå länkarna för att anpassa din sökning.  


Orolig för att mottagaren inte kommer att bli nöjd?
Ingen fara, han eller hon kan lämna tillbaka presenten inom 45 dagar
eller byta den mot en annan upplevelse i hela tre år.
PLUS att ni har tre år på er att utföra upplevelsen – Marknadens bästa villkor.