Gå till innehåll (Snabbkommando: S) Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Webbkarta Vanliga frågor och svar (FAQ) Hjälp Kontakt Juridisk information

Vi avslöjar 15 myter om öl – del 5

Denna sista del om ölmyter stänger dörren för öltemat på bloggen för denna gång. Låt dig fascineras av de sista tre myterna om öl i denna miniserie.

Myt 13: "Öl slår ut antibiotika" – det finns en utbredd missuppfattning om att öl, eller alkoholhaltiga drycker i allmänhet, slår ut antibiotikans verkan eller vice versa. Sanningen är dock att ingenting tyder på att det är så. Men, notera, givetvis kan det finnas undantag beroende på specifikt preparat och den enskilda person som intar det. Att läsa bipacksedeln rekommenderas alltid och nämnas bör också att alkohol försvagar immunförsvaret vilket i sin tur kan göra att antibiotikan inte biter lika bra på den åkomma som den är avsedd att behandla. Eller jo, antibiotikans goda verkan må vara oförändrad, men till följd av försvagat immunförsvar får kroppen inte samma "skjuts" mot en bättre hälsa. Man skulle kunna säga att antibiotikan då får ägna sig mer åt att försvara och täcka upp kroppens luckor istället för att angripa sjukdomen.

Upplevelse.com anser att detta är en viktig fråga som kräver att man kan stå för det man säger. Vi väljer därför att vara på den säkra sidan genom att dessutom hänvisa och länka till vår källa: Smittskyddsinstitutet.

Ölprovning

Myt 14: "Jäsningsprocessen i kroppen, efter att ha druckit öl, är ett av skälen till bakfylla" – detta kan tyckas vara logiskt, d.v.s. att ölen "ligger kvar" och har fortsatt verkan till följd av jäsningen. Men det finns idag inget vetenskapligt bevis för att detta skulle vara en bidragande orsak till bakfyllesymptomen. En ökad jäsning i tarmen kan säkerligen uppstå efter en hög konsumtion av alkohol, ja, men att när det gäller bakfylla finns det alltså inga direkta kopplingar.

Myt 15: "Diabetiker kan/får inte dricka öl" – liksom i fallet med öl och antibiotika i kombination, rekommenderar och hänvisar vi till medicinsk expertis för ett slutgiltigt utlåtande eftersom det handlar om din hälsa, för vilken vi inte vill vara ytterst ansvariga. Men den uppgift som vi har kunnat ta del av är i alla fall att en diabetiker vanligtvis kan ta en öl eller två till maten så länge den totala kolhydratmängden inte blir alltför stor (alltså samma princip som gäller för en diabetiker vid i princip alla matintag). Öl är praktiskt taget sockerfritt (ynka 0,1-0,4%) men har en kolhydrathalt om 4% som, väl i kroppen, omvandlas till socker. Men i jämförelse med andra livsmedel så är öl fortfarande relativt ofarlig för diabetikern.

Kan/får diabetiker dricka öl? Ja!

Det var allt för denna gången. På Upplevelse.com tömmer vi nu glasen och tackar för oss. Vi hoppas att vår miniserie om öl, som präglats av både egna inlägg i form av diverse ölmyter och gästbloggsinlägg från ölpersonligheter som vi valt att benämna "experter", berikat er med intressanta fakta om öl samt ökat ert intresse för "det flytande guldet".

Har du missat något av inläggen? Lugn, bara lugn! Nedan finns en lista med alla ölrelaterade inlägg som publicerats den senaste tiden.

* Vi avslöjar 15 myter om öl – del 5
* Kombinera öl och mat – en ”gör det själv”-guide av Pelle Stridh från Allt om Öl
* Ölupplevelser enligt BeerSwedens ”ölexpert” tillika redaktör, Joel Linderoth
* Öl med eller utan skum?
* Bästa ölen och ölprovning – expert ger svar på vad, var och hur
* Vi avslöjar 15 myter om öl – del 4
* Vi avslöjar 15 myter om öl – del 3
* Vi avslöjar 15 myter om öl – del 2
* Vi avslöjar 15 myter om öl – del 1

Med all den information som vi tillhandahållit och alla de goda ord om öl och ölprovning som inkommit, måste vi givetvis också slå ett slag för vår magnifika och exklusiva ölprovning som vi i skrivande stund erbjuder i Stockholm, Göteborg och Malmö. Är du sugen på att hitta din favoritöl eller "bara" vidga dina ölvyer rejält? Då är du bara ett fåtal klick ifrån att maximera den upplevelsen. Ta chansen, för närvarande dessutom till ett oslagbart lågt pris (läs mer om våra köpvillkor här)!

Exklusiv ölprovning

‹ Alla blogginlägg

Vi firar 15 år! – Upp till 60% rabatt!