Gå till innehåll (Snabbkommando: S) Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Webbkarta Vanliga frågor och svar (FAQ) Hjälp Kontakt Juridisk information

Whiskyprovning – jakten på "livets vatten"

Ingen på Upplevelse.com har, mig veterligen, en särskild passion för whisky. Ändå erbjuder vi whiskyprovning av högsta kvalitet. Hur ska vi någonsin kunna motivera det? Enkelt! Vi rådfrågar naturligtvis någon med stort whiskyintresse och som har nämnda passion, och låter han/hon föra talan.

Det är med stolthet som vi släpper fram Mattias Johansson från whiskybloggen Mattes Vatten. Mattias har deltagit på ett 30-tal provningar med ca 20 olika provningsledare. Vidare har han provat runt 500 olika sorters whisky, och även om han fortsätter sitt sökande efter "livets vatten" – som Mattias kallar det – så är erfarenhet minst sagt ingen bristvara. Nedan berättar han om en rolig och personlig whiskyanekdot samt varför just whiskyprovning är en väg väl värd mödan för att hitta just din whisky.

Mattias från Mattes Vatten

Jag tänkte passa på att berätta om en händelse som inträffade i början av mitt mer seriösa whiskyintresse. Jag gillade Islay-whisky i allmänhet på den tiden, och Laphroaig i synnerhet. Allt jag letade efter var Islay-whisky, som oftast är rökig, med torv och tjärdoft.

Just den här dagen var jag med min fru på kryssning på Ålands hav och med siktet inställt på whiskybaren. I baren hittar jag en flaska Laphroaig Cairdeas. 30-årig, 43% och en av endast 1536 flaskor. Detta var en whisky som jag verkligen velat och ville prova, men har alltid tyckt att den kostat lite för mycket pengar.

Laphroaig Cairdeas

Jag kommer ihåg att flaskan kostade över 5000 kr i taxfree-shoppen vid detta tillfälle. Men å andra sidan visste jag att chansen att kunna prova denna skulle nog aldrig bli bättre. Jag beställer en tvåa och väntar med fasa på att få höra vad jag blir skyldig.

Det första som händer är att korken i flaskan går sönder, så att kyparen tvingas öppna en ny flaska. När han sedan äntligen hällt upp mina dyrbara 2 centiliter, från en nyöppnad flaska, tittar han på mig och säger: "60 kr, tack!". Gissa om jag blev förvånad! Hur som helst så njuter jag i fulla drag av den då bästa whiskyn som jag någonsin provat.

När denna njutningsfulla stund så till sist tar slut, börjar det snurra i hjärnkontoret. Jag börjar fundera på hur jag ska kunna köpa mer av den ”dyra” whisky för att kunna ta med mig den hem. ”Flaska… Jag måste hitta en flaska med skruvkork”. Jag går iväg till taxfree-shoppen och köper två vinflaskor om 2o centiliter vardera. Jag häller sedan helt enkelt ut innehållet i handfatet i hytten och ”diskar” ur flaskorna.

Fin whisky!

Väl tillbaka i baren beställer jag en sexa av samma sort som senast. Då tittar kyparen på mig och säger: "Jag tror inte det, grabben. Priset har stigit rejält". Sedan berättar han hur han tittat fel i prislistan, och att jag hade riktigt tur förra gången. Men om jag fortfarande vill ha en sexa, så kostar det mig 900 kr. Med ett snett leende på läpparna, lämnade jag baren med ett tomt glas.

Nu, 4-5 år senare, har dock min whiskymun ändrat sig totalt. Förutom variationen i en bra whiskyprovning, finner jag just nu mest njutning i sherryfatslagrad whisky. En vanlig standardbuteljering av en ensam Islay-whisky är för mig inget annat än rök.

Whiskyprovning

Det som gör att jag älskar whiskyprovningar är att man, förutom att ha trevligt, oftast blir serverad sex olika whiskysorter med olika karaktärer. När man provar den första, ser man till att lämna kvar lite i glaset för att sedan återvända till det glaset efter att ha provat de andra whiskysorterna. Då upptäcker man att man har helt nya smakreferenser. Det händer allt som oftast att jag pratar med kompisar som har en favoritwhisky. Men när man ställer den whiskyn tillsammans med andra whiskysorter, är den inte alls lika bra eller att man, med nya smakreferenser, finner en bättre.

En riktig bonus i det hela är att man blir underhållen av provningsledaren, som även brukar servera både rolig och saklig fakta. Ta med en kompis eller ett helt kompisgäng och gå på whiskyprovning själv. Det lär inte bli sista gången! 

Mattias från Mattes Vatten

Jag kommer då i alla fall
att fortsätta gå på många
whiskyprovningar framöver.

‹ Alla blogginlägg

Stäng popup

Äntligen ett enkelt sätt att välja
en minnesvärd och unik gåva...

Börja med att klicka på de blå länkarna för att anpassa din sökning.  


Orolig för att mottagaren inte kommer att bli nöjd?
Ingen fara, han eller hon kan lämna tillbaka presenten inom 45 dagar
eller byta den mot en annan upplevelse i hela tre år.
PLUS att ni har tre år på er att utföra upplevelsen – Marknadens bästa villkor.