Gå till innehåll (Snabbkommando: S) Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Webbkarta Vanliga frågor och svar (FAQ) Hjälp Kontakt Juridisk information

Kombinera öl och mat – en "gör det själv"-guide av Pelle Stridh från Allt om Öl

Idag berättar Pelle Stridh från Allt om Öl om konsten att kombinera öl och mat. Men tydligen ska det inte vara så svårt, eller vad säger du, Pelle? Nedan finns lite visdomsord att ta vara på.

Allt om Öl

För många är öl förstavalet när man ska välja måltidsdryck. Så långt så bra, men det är nog sällan man väljer en specifik öl som ska passa till en specifik maträtt med tanke på dess dofter och smaker. Varför inte välja en typ av öl som redan på förhand kan tänkas lyfta din anrättning till nya gastronomiska höjder?

Att kombinera öl med mat är ingen större vetenskap och alla har vi ju dessutom olika tycke och smak. En liten ledtråd som jag brukar ge till folk, när jag får frågan, är att de ska tänka på bröd. Öl är ju, på sitt sätt, flytande bröd. Ingen skulle välja en ljus formfranska till en sillbit. Att välja ett osötat, rustikt och lite beskt bröd behöver i sin tur något som balanserar. Tänk lätt maträtt – lätt öl, och tyngre maträtt – tyngre öl.

Lätt maträtt – lätt öl!

En enkel grundregel är att välja en kombination som känns balanserad. Om du har en komplex maträtt med många smaker och kryddning, behövs ofta ett lite mer komplext öl. Men man kan självklart tänka tvärtom också, d.v.s. att öl och maträtt ska kontrasteras av varandra.

Det som oftast gör en kombination bra är om man på förhand har analyserat dofter och smaker lite grann i både maträtt och öl. Finns det inslag av örter? Är det fruktigt? Är maten fet? Finns det syra eller sötma i maträtten? Testa dessa kombinationer:

* Sallad – ljus lager
* Fisk och skaldjur – veteöl
* Mustig köttgryta – porter eller stout
* Mexikanskt – blond
* Thailändskt – amerikansk India Pale Ale
* Chokladdessert – Imperial Stout
* Crème brûlée – Barley Wine

Att kombinera öl med mat ska vara roligt. Besök Systembolaget och välj ut 3-4 olika öl som du gillar, helst med lite olika styrka och komplexitet. Försök analysera dofter och smaker i dessa. Välj sedan en förrätt, en varmrätt och en dessert som du tror passar. Fundera om rätterna behöver kompletteras med något för att passa ännu bättre. Blev det som du tänkt dig? Prova att dricka förrättsölen till varmrätten och vice versa. När du känner att 1 + 1 = 3, då har du lyckats. Kombinationerna är oändliga och det fina med öl är att det, till skillnad från vin, i princip passar till allt.

Öl och mat i kombination

Lycka till med dina kombinationer och förhoppningsvis har du provat någon ny typ av öl på köpet. Mat är nämligen en mycket enkel genväg till att prova nya sorters öl.

...och du, glöm som sagt inte det viktigaste – det ska vara kul!

Pelle Stridh

Pelle Stridh grundade Allt om Öl år 2010. Med ett brinnande intresse
för öl och mat i kombination, har han följt den svenska ölkulturen
sedan 1987 och arrangerar idag provningar och events samt är del-
ägare i Eskilstuna-restaurangen Café Sylvia. Utöver dessa uppdrag
var han även med om att starta Skandinaviska Ölskribenters Före-
ning där han för närvarande också är ordförande.

‹ Alla blogginlägg

Stäng popup

Äntligen ett enkelt sätt att välja
en minnesvärd och unik gåva...

Börja med att klicka på de blå länkarna för att anpassa din sökning.  


Orolig för att mottagaren inte kommer att bli nöjd?
Ingen fara, han eller hon kan lämna tillbaka presenten inom 45 dagar
eller byta den mot en annan upplevelse i hela tre år.
PLUS att ni har tre år på er att utföra upplevelsen – Marknadens bästa villkor.