Gå till innehåll (Snabbkommando: S) Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Webbkarta Vanliga frågor och svar (FAQ) Hjälp Kontakt Juridisk information

Kan fallskärmshoppning rädda liv?

En av de saker som jag har hunnit fundera på i mitt långa (?) liv är om en fallskärm skulle kunna rädda mig om jag i en nödsituation blev fast i en hög byggnad. Spontant känns fallskärm som räddningsverktyg hämtat från actionfilmernas värld, men enligt min logik skulle det inte vara helt omöjligt att rädda sig genom ett klassiskt base jump, åtminstone i teorin.

Tanken är lite fascinerande och skulle, om den vore möjlig (vilket vi nu också ska ta reda på), kunna vara revolutionerande. Med tanke på att universum är oändligt, vilket alltså i princip är omöjligt att föreställa sig med vårt mänskliga intellekt, är framtida olyckor inte ett otänkbart scenario. Skulle fallskärmar kunna minska olycksrisken i höga byggnader?

För att få svar på frågan har vi konsulterat riktiga fallskärmsproffs. David Bengtsson, fallskärmsinstruktör, berättar följande:

”Viktigt att komma ihåg är att olika utrustningar används för olika slags hopp. En normal fallskärmsutrustning för hopp från flygplan har alltid två skärmar i form av en huvudskärm och en reservskärm. Base jump-hopparen har oftast bara en skärm.”

Varför skulle en vanlig fallskärm inte fungera vid ett lägre hopp?

”Det är så att huvudskärmen vid vanlig fallskärmshoppning är konstruerad och packad för att öppna mjukt och bekvämt i full fart (ca 200 km/h) och en sådan skärm skulle inte fungera att hoppa med om man använde den från till exempel byggnader och berg. Den öppnar för långsamt helt enkelt.”

Det vi kan utröna av detta är att det finns två slags hoppvarianter, nämligen traditionell fallskärmshoppning och så kallad base jumping som utförs från fasta föremål. Den sistnämnda, base jumping, är alltså tillämpbar i vårt fall och den sortens hopp behöver en särskild slags utrustning anpassad för relativt låga höjder. Men vilka höjder pratar vi om egentligen? David Bengtsson förklarar åter.

”Det beror som sagt på utrustningen. Det finns ett antal variabler som hopparen kan justera och ta hänsyn till när han/hon packar skärmen, exempelvis pilotfallskärmens storlek och sliderns (en slags tygbit som löper längs linorna och bromsar upp utvecklingsförloppet) vara eller icke vara. Att ha en person som assisterar dig och håller i pilotfallskärmen tills fallskärmen öppnar är ett sätt att kunna hoppa riktigt lågt. 40 meter är möjligt vid ett så kallat automathopp. Helt utan hjälp kan man med rätt utrustning och kunskap hoppa från ca 80 meter.”

Skulle det, teoretiskt sett, alltså vara möjligt att rädda sig med hjälp av ett fallskärmshopp vid en nödsituation i en riktigt hög byggnad? Ja, slutsatsen man kan dra hittills är att så länge utrustningen är passande och höjden ej lägre än 40 meter, är det teoretiskt möjligt. Visst, ett hopp från lägre höjder skulle också kunna gå vägen, men chansen att det slutar bra är betydligt lägre och alltså inte rekommenderat. När det gäller riktigt höga höjder, påverkas inte den teoretiska framgångssannolikheten lika drastiskt då utrustning finns att tillgå för i princip hur höga höjder som helst, så länge man väntar med att öppna sin fallskärm tills man når mer normala höjder. Felix Baumgartner, österrikaren som den 14 oktober 2012 blev den första människan att falla fritt igenom ljudvallen, hoppade exempelvis från hisnande 39 kilometers (!) höjd.

Dåså, teorin finns och är möjlig. Men hur ser det ut i praktiken? Kan varje människa slänga sig ut i luften och på så sätt garanteras skydd mot allt eventuellt elände? Nej, så är det verkligen inte. Willy Boeykens på Vigil AAD får berätta.

”Min personliga kommentar i detta är att om byggnaden är tillräckligt hög och personen i fråga är tränad, kan det finnas en chans. Och med tränad menar jag tränad inom base jumping, som är en av de mest extrema delarna inom fallskärmssporten. Jag har dock svårt att se att särskilt många kontorsarbetare har sådan träning och hanteringskunskap att luta sig tillbaka på, i synnerhet i en stressad situation. Sedan måste man också ta hänsyn till att det inte bara är att falla nedför byggnaden, utan vid till exempel en brand längre ner måste du också hoppa bort från byggnaden, kunna öppna fallskärmen och flyga iväg från faran.”

Men skulle alltså en erfaren base jump-hoppare klara sig?

”En erfaren base jump-hoppare skulle säkert klara sig, men andra som har liten eller ingen erfarenhet av base jumping eller fallskärmshoppning i allmänhet, skulle ha väldigt små chanser.”

Slutsatsen blir därför att man inte bör förlita sig på en fallskärm vid nödsituationer i höga byggnader där övriga nödutvägar blivit blockerade, förutsatt att du inte är en erfaren fallskärmshoppare (helst inom base jumping) och har tillgång till rätt slags utrustning för rätt slags höjd.

Kom dock ihåg att fallskärmshoppning först och främst inte är något som enbart angår nödsituationer. Tvärtom! Fallskärmshoppning är en riktigt rolig och adrenalinfylld upplevelse för nöjets skull, där det fria fallets frihetskänsla saknar motstycke. Hur många drömmer inte om att kunna flyga likt en fågel?

Vill du testa fallskärmshoppning så är du välkommen att boka in dig via oss på upplevelse.com. Vi erbjuder en högklassig upplevelse hos en seriös fallskärmsklubb till ett så förmånligt pris som marknaden kan erbjuda. Prisgaranti gäller alltid och innebär att du får tillbaka mellanskillnaden om du, mot förmodan, skulle hitta ett lägre pris någon annanstans inom 14 dagar.

Välkommen, du också!

Fallskärmshoppning

‹ Alla blogginlägg

Stäng popup

Äntligen ett enkelt sätt att välja
en minnesvärd och unik gåva...

Börja med att klicka på de blå länkarna för att anpassa din sökning.  


Orolig för att mottagaren inte kommer att bli nöjd?
Ingen fara, han eller hon kan lämna tillbaka presenten inom 45 dagar
eller byta den mot en annan upplevelse i hela tre år.
PLUS att ni har tre år på er att utföra upplevelsen – Marknadens bästa villkor.