Gå till innehåll (Snabbkommando: S) Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Webbkarta Vanliga frågor och svar (FAQ) Hjälp Kontakt Juridisk information

Speedway – en okänd sport full av svenska världsmästare

Vad kännetecknar svensk idrott? Fotboll, ishockey, skidåkning... minnesvärda prestationer som VM-bronset i fotboll 1994, åtskilliga ishockeyguld genom åren i såväl OS som VM, långa och många bataljer i skidspåren mot finländare, norrmän, ryssar och konkurrenter av alla dess nationaliteter. Idag dominerar framtida legendarer som Zlatan Ibrahimovic (Paris SG, fotboll), Erik Karlsson (Ottawa Senators, ishockey) och Marcus Hellner (skidåkning) den absoluta världstoppen i sina respektive idrotter och samtliga har många år kvar på hög nivå. En sport som verkligen hamnar i skymundan är speedway.

Speedway är en motorsport där man med motorcyklar kör runt varv efter varv i en s.k. odoserad bana. Det betyder att varken kurvor eller raksträckor lutar inåt, vilket kan hjälpa föraren att behålla både fart och balans längs hela banan i allmänhet men i kurvorna i synnerhet, utan hela banan är platt som en pannkaka. Först över mållinjen vinner!

Som nyss nämnt är speedway en sekundär sport i svensk medias bevakning. Detta fastän Sverige, i första hand genom Tony Rickardsson, har firat stora triumfer genom åren i denna sport. Rickardsson har vunnit VM-guld (vilket är synonymt med att vara bäst i världen) hela sex gånger, vilket gör honom till Sveriges enskilt framgångsrikaste speedway-förare genom tiderna. Ett VM-guld skiljer honom från Tranås egen Ove ”Flying Fox” Fundin, ytterligare en svensk speedway-legend som skördade stora framgångar under 1950- och 1960-talet. En intressant anekdot är att hans smeknamn uppkallades efter hans röda kalufs. Kul!

Idag upplever speedwayen en uppgång vad gäller publik- och TV-intresse. Även om man ännu inte kan mäta sig med de stora sporterna, gör man hela tiden framsteg på den något mindre scenen. På tal om mindre scener, är det faktiskt på mindre orter som sporten är väletablerad. Senast i raden av svenska mästare, alldeles nyligen korad, är Vetlanda, en småländsk ort med mindre än 15 000 invånare. På grund av den höga ljudvolym som speedway medför, sägs det att sporten inte kunnat eller fått etablera sig på elitnivå i de stora städerna.

Att känna farten längs raksträckorna, pirret i magen när balansen arbetar i kurvorna och frihetskänslan när motorcykeln därefter ”reser sig” är en minst sagt befriande upplevelse. Upplevelse.com erbjuder dig (för en mycket billig penning där prisgaranti alltid gäller) att testa speedway i en autentisk miljö under utbildade instruktörers övervakning. Efter att teori- och säkerhetsgenomgång genomförts, fattas bara att du tar plats i sadeln och kickar igång hojen. Sedan är du chef!

Här får du ett smakprov av speedway i världsklass. Låt dig inspireras!

Speedway

‹ Alla blogginlägg

Black Wekend - REA!
Stäng popup

Äntligen ett enkelt sätt att välja
en minnesvärd och unik gåva...

Börja med att klicka på de blå länkarna för att anpassa din sökning.  


Orolig för att mottagaren inte kommer att bli nöjd?
Ingen fara, han eller hon kan lämna tillbaka presenten inom 45 dagar
eller byta den mot en annan upplevelse i hela tre år.
PLUS att ni har tre år på er att utföra upplevelsen – Marknadens bästa villkor.