Gå till innehåll (Snabbkommando: S) Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Webbkarta Vanliga frågor och svar (FAQ) Hjälp Kontakt Juridisk information

Vi avslöjar 15 myter om öl – del 1

Vi fortsätter på den inslagna vägen med alkoholhaltiga drycker. Igår avhandlades vin och idag står öl på tur. Öl, bira, bärs... ja, kärt barn har många namn brukar man ju säga, och öl är tveklöst en av de allra populäraste alkoholdryckerna som serveras i vårt avlånga land.

Ölens historia är lång och sträcker sig uppskattningsvis 7000 år tillbaka. Många sinnen har hunnit berusas genom åren, även om ett måttligt intag av det flytande guldet sägs vara hälsosamt (vi menar alltså här att en rejäl fylla inte är det), och en hel del myter har drycken också hunnit samla på sig under årens lopp. I fem delar kommer vi därför här på bloggen att presentera 15 olika myter om öl, där varje del avslöjar tre av dem. Låt oss börja här och nu!

Myt 1: ”Mörkt öl är tyngre” – detta är så långt ifrån sanningen som man kan komma. Ölens färg beror uteslutande på det slags säd som används vid framställningen. Sädet, som mer specifikt kallas malt, är mer rostat i mörkt öl respektive mindre rostat i ljust öl. Därav färgerna, och de har alltså ingen påverkan på ölens vikt.

Myt 2: ”Öl gör dig fet” – i kombination med för mycket soffliggande och annan form av inaktivitet, kan öl mycket väl se till att din mage växer. Men, kom ihåg, det är din inaktivitet som är boven i dramat. Ölen i sig är, om den dricks med måtta och som en del av en balanserad och varierad kost (tänk: Paul Gascoigne fast tvärtom), ingen risk för fetma. Om du trots detta envisas med att ligga kvar i soffan och alltså vägrar att röra på fläsket, finns det ändå livsmedel som är betydligt allvarligare ur fetmasynpunkt. Ölen är alltså inte det första du kan behöva skära ner på.

Myt 3: ”Ju mörkare ölen är, desto mer alkohol innehåller den” – detta är lika inkorrekt som alla andra myter. I likhet med myt 1, där färg inte har något att göra med vikt och vice versa, har ölens färg inget med alkoholhalten att göra. Exempelvis Guinness, som mer eller mindre är så svart till färgen som en dryck kan bli, har en alkoholhalt om ”ynka” 4,2%. Och visst känner du till ölsorter, vars färg är betydligt ljusare, med högre alkoholhalt?

Myterna är många och vi är inte riktigt på det klara om varför dessa har uppstått. Har någon möjligtvis hittat på denna dynga i ett avskräckande syfte? Ingen aning. Huvudsaken är i alla fall att myterna avslöjas.

Bär du på egna myter om öl? Då behöver du definitivt bli av med dem. Ölprovning är en av våra mest populära upplevelser som vi tillhandahåller här på upplevelse.com. Populariteten till trots, är upplevelsen en av våra billigaste. Efter en ölprovning har du bättre kännedom om drycken, såväl om dess historia och framställning som om vilken sort du tycker bäst om. Eventuellt kan du, genom att upptäcka att en billigare ölsort (än den du vanligtvis köper) faller dig bättre i smaken, spara långt mycket mer pengar än vad en ölprovning kostar dig vid ett enda tillfälle.

Beroende på var du bor, kan du välja bland ölprovning i Stockholm, ölprovning i Göteborg och ölprovning i Malmö. Kom också ihåg att full prisgaranti alltid gäller, vilket innebär att du får tillbaka hela mellanskillnaden om du, mot förmodan, skulle hitta ett lägre pris någon annanstans inom 14 dagar. Ett kanonerbjudande som besparar dig såväl tid som jämförelsebekymmer!

Men jag gillar ju inte ens öl? Då har du ännu större anledning att testa ölsorterna redan från början och på så sätt få ett försprång vad gäller både smak och ekonomi. Att lära sig att dricka öl må vara kämpigt, men vore det inte bisarrt att tro att majoriteten av alla människor väljer att fortsätta dricka öl om det vore så äckligt? Det vore det minst sagt.

Hjärtligt välkommen!

Ölprovning

‹ Alla blogginlägg

Vi firar 15 år! – Upp till 60% rabatt!