Gå till innehåll (Snabbkommando: S) Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Webbkarta Vanliga frågor och svar (FAQ) Hjälp Kontakt Juridisk information

Vinprovning – bli expert vid middagsbordet

Vin är vår mest populära och serverade dryck vid fina helgmiddagar eller andra tillställningar av högre dignitet. Faktum är att arkeologiska fynd visat att denna rusdryck dracks och var eftertraktad redan år 4000 före Kristus, dock mer eller mindre enbart för dess berusningseffekt snarare än dess stämningshöjande verkan. Eller vad är nu skillnaden mellan berusning och stämningshöjande verkan? Skämt åsido!

Rött, vitt, rosé, mousserande... Många sorter finns och dess olika smakegenskaper faller minst lika många i smaken. Som bekant tillverkas vin av vindruvor och druvsorten är avgörande för vilket slags vin som produceras. Blå druvor används för framställning av rött vin, gröna druvor för vitt vin och för rosévin brukar druvsorterna blandas.

Mousserande viner karaktäriseras inte nödvändigtvis av en druvsort. Ett mousserande vin är dock till färgen oftast vitt eller rosé, men namnet har det fått tack vare sitt innehåll av koldioxid. Mousserande viner är, liksom kolsyrad läsk, en bubblig dryck vilket namnet också skvallrar om. ”Mousserande” är nämligen synonymt med ”skummande” eller ”bubblande”.

Inköp på Systembolaget, uppkorkning, förtäring och eventuell utvärdering under antingen nyktert eller onyktert tillstånd. Så brukar vinets väg för den vanlige konsumenten se ut. Det enda som spelar egentlig roll är pris och smak. Men hur många vet egentligen hur och varför vinet får sin arom? Att producera vin är inte vilken barnlek som helst, att bara stampa sönder ett par vindrovor räcker inte, utan det handlar om en noga genomförd process från start till mål.

Ett moment som de flesta ändå känner till är lagringen. Men, återigen, hur många vet hur den går till?

Lagring kan göras såväl innan som efter att vinet tappats på flaska. Ett exempel på en klassisk metod i tillverkningsprocessen är ekfatslagring, men för den som inte ägnar sig åt att framställa eget vin finns också möjligheten att ytterligare lagra det och därigenom höja kvaliteten på vinet.

Tillvägagångssätten är olika beroende på vinets färg. Eftersom rött vin generellt är mest populärt, har vi valt att i detta inlägg bara fokusera på den sorten i den nedanstående snabbguiden för vinlagring.

För det första och viktigast av allt, håll temperaturen på en passande nivå. Ungefär 14°C rekommenderas runtom vinet, och temperaturen ska åtminstone alltid vara lägre än 18°C. En vinkyl eller vinkällare föreslås, förutsatt att man har tillgång till något av dem, eftersom rumstemperatur bara fungerar under en kortare period.

För det andra, vinet och dess lagring är väldigt känsligt för vibrationer och ljus. En så till synes betydelselös sak som vinkylens fläkt kan störa lagringsprocessen. Se därför till att eliminera alla dessa skadliga element.

För det tredje, till följd av att vinflaskor oftast har naturkork, är det viktigt att förvara flaskan i en fuktig miljö. Om naturkorken vistas i en alltför torr omgivning, kommer den att torka ut och tillåta att luft tränger in i flaskan och sedermera når vinet, vilket inte alls är till lagringens fördel.

Att lära sig att dricka vin är inte alltid det lättaste men med lite ”träning” kommer drycken att vara ett härligt inslag för dig vid många tillfällen i livet. Vin är inte bara en dryck som dricks för att skölja ner maten, utan ett sällskap som tillsammans äter gott och tar ett glas vin till det, känner också en härlig gemenskap och samvaro runt bordet.

Att lära sig att välja rätt vin är dock av största vikt. En flaska dåligt vin är aldrig trevligt och förutsatt att du inte är på restaurang, där du har möjlighet att ta in en ny flaska, får du bita i det sura äpplet när vinet vid middagsserveringen smakar ve och fasa. Nämnda gemenskap och samvaro kan vara spolierad till följd av det gift som då skvalpar i glaset. Och det är väl inget som eftersträvas? Pinsamt värre.

Vinprovning ger dig, och dina smaklökar, alla svar du behöver för att lära dig att hitta viner som passar just dig och ditt serveringstillfälle. Kombinationen av god mat och ett passande vin är oslagbar. Se till att öka andelen lyckade serveringar genom att bli ett riktigt vinproffs. Att vid bordet kunna imponera med beundransvärda kunskaper är heller aldrig fel.

Passa på att boka in dig på vinprovning nu på en gång! Oavsett vilken din bostadsort är, kan vi förmodligen erbjuda vinprovningar inom en överkomlig radie, då du genom upplevelse.com kan välja bland vinprovning i Stockholm, vinprovning i Göteborg, vinprovning i Malmö, vinprovning i Helsingborg, vinprovning i Jönköping, vinprovning i Örebro och vinprovning i Uppsala.

Du som kund erbjuds dessutom full prisgaranti. Det innebär att du får tillbaka hela mellanskillnaden om du, mot förmodan, skulle hitta ett lägre pris någon annanstans inom 14 dagar. Detta kanonerbjudande besparar dig mycket tid och jämförelsebekymmer, och slutligen kan det också visa sig att du sparat en hel del pengar.

Vinprovningen är en av våra mest populära och prisvärda upplevelser vilket också bokningssiffrorna visar. Statistik ljuger aldrig, eller hur var det nu?

Vinprovning

‹ Alla blogginlägg

Vi firar 15 år! – Upp till 60% rabatt!