Gå till innehåll (Snabbkommando: S) Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Webbkarta Vanliga frågor och svar (FAQ) Hjälp Kontakt Juridisk information

Beslutsångest? 6 sätt att bestämma dig

Att ta ett beslut kan vara något av det mest ångestfyllda som finns. Vi vill helt enkelt att det beslut vi tar ska vara det absolut rätta i varje situation. Det kan dessutom vara otroligt svårt att ta ett beslut när vi är flera stycken om det. Ett bra exempel på detta är vilken typ av film vi ska, var vi ska gå och äta eller vilken present som vi ska ge bort till vår vän som bjuder hem på kalas. Men det finns en del saker som du och dina vänner och familj kan göra för att lyckas ta det här beslutet som ni faktiskt måste ta oavsett om det gäller presenten, vilken upplevelse ni ska göra eller vad det blir för mat i kväll.

Lottdragning – att genomföra en lottdragning är förstås en väldigt klassisk lösning som gör att ingen har större chans att få igenom sin vilja än någon annan. Om ni verkligen inte kan komma överens kan det därför vara en god idé att skriva upp de olika förslagen på lappar och sedan dra dessa ur en hatt. Enkelt och smidigt.

Väg fördelar mot nackdelar – det finns ingenting, vare sig det gäller mat, film eller en annan upplevelse, som inte har både fördelar och nackdelar. För att ni ska kunna ta ett beslut kan en jämförelse mellan fördelar och nackdelar av varje förslag vara ett sätt som kommer kunna hjälpa er komma till skott.

Använd en kompis eller expert – om ni har svårt för att komma överens kan den externa hjälpen vara räddaren i nöden. Står ni i till exempel en butik kan ett butiksbiträde, som bör ha en grundläggande kunskap om det som säljs i butiken, hjälpa er att välja rätt, till exempel, present. Därmed slipper ni bli ovänner över valet. Ett liknande alternativ är förstås att fråga en god vän, granne eller liknande. Se bara upp så att de inte blir avundsjuka för att de inte får följa med på upplevelsen, middagen eller vad än ni nu ska göra.

Läs recensioner – många upplevelser och restauranger får bra betyg av sina kunder. Men naturligtvis får vissa bättre recensioner än andra. Att läsa recensioner och välja den som har bäst betyg eller flest kommentarer kan vara ett sätt att ta beslutet vad ni ska göra.

Gör både och – vi fokuserar ofta på att vi ska göra det ena eller det andra. Ska vi äta på den här restaurangen eller den andra? Ska vi köpa den här presenten eller den andra? Ska vi boka den här upplevelsen eller den andra? Ett enkelt sätt för att alla ska få precis som de vill är att göra både och. Köp två presenter i stället för en, ät på båda restaurangerna och gör båda upplevelserna (även om ni inte kan göra två saker samtidigt men med en bra planering är det förstås ingen omöjlighet).

Ta ett tredje alternativ – om ni verkligen inte kan komma överens kan den sista utvägen vara att välja ett tredje alternativ. Välj en helt annan upplevelse som ni båda kan komma överens om även om denna inte hör till de två som det stod om från början, köp en present som ni inte hade tänkt er eller ät på en restaurang som ni aldrig provat förr. Naturligtvis ska ni inte göra något bara för att ni inte kan komma överens utan välj detta tredje alternativ med omsorg – det kan bli en rejäl succé.

Det finns, som du märker, en hel uppsjö av olika saker som ni kan göra för att lyckas komma fram till ett beslut.

Vilket passar dig bäst? Har du en annan metod – kommentera här under.

 

‹ Alla blogginlägg

Februari-REA – Upp till 50% rabatt