Gå till innehåll (Snabbkommando: S) Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Webbkarta Vanliga frågor och svar (FAQ) Hjälp Kontakt Juridisk information

Spara mera - Smarta tips för att ha råd med mer

Malin Lindström driver tillsammans med sin sambo Anton Danielsson bloggen Sparamera, som främst handlar om att spara på sin ekonomi. I bloggen får man se smarta tips och följa parets liv där små utgifter blir en rolig livsstil, istället för ett problem. Bloggen har uppmärksammats såväl i tidningar som Aftonbladet och Amelia, men också i radio P4 Gävleborg.  

Gratis är gott

Idag är det enkelt att få saker gratis, det finns en helt ny marknad på internet där företag marknadsför sig via sociala nätverk. Man ska gilla deras företag på Facebook, dela deras tävlingar med sina vänner och ibland kan du enkelt klicka hem varuprover. Det finns en möjlighet att gå med i diverse gratissidor där du samlar poäng genom att gå in på olika företags hemsidor, gå med i nyhetsbrev och annat för att företagen ska synas mer. I gengäld får du presentkort eller biocheckar via gratissidan. Att ha en blogg ger också en stor fördel i gratisjakten då du enkelt kan blogga om en ny produkt eller ett företag och få något i utbyte. Att testa nya varor är inte helt ovanligt då man via olika testpaneler får hem produkter att testa som man sedan sätter betyg på och fyller i en blankett om vad man tyckte om produkten. Nyaste tillskottet för gratisjägare är en app till Iphone och Android kallad Wrapp där man via sina mobiler skickar presentkort till sina vänner, helt gratis givetvis! Presentkortet löser man sedan ut direkt i butiken. Handlar man inte för hela beloppet på presentkortet får man till och med pengar tillbaka.

 

Halva priset är dubbelt så bra

Ofta är man mer rädd för själva utgångsdatumet än om matvaran i sig är dålig. Ett bäst-före-datum finns där för att tala om när matvaran är bäst att äta, inte att den inte går att äta efter utgångsdatumet. På grund av den här rädslan sätter matvarubutiker halva priset på t.ex. en köttbit för att bäst-före-datumet är dagen efter. En helt perfekt köttbit kan alltså hittas för halva priset, ett utmärkt pris för en sparsam person. Realisation är förresten också en fantastisk konstruktion. Samma vara för en vecka sedan kan vara nedsatt till halva priset, och det är ingen skillnad på den. Det råkar bara vara så att vårsäsongen har kommit. Det är alltså ett lysande tillfälle att fynda nästa års vinterjacka!

 

Någon annans skräp är ditt guld

Att handla sprillans nya möbler för flera tusenlappar är för mig helt obegripligt då det alltid finns i princip lika möbler på Blocket eller loppis. Vi köpte vår soffa i samma veva som en bekant, sofforna var näst intill identiska, den stora skillnaden var bara priset. Vi betalade nämligen bara en fjärdedel av nypriset för en två månader ”gammal” soffa som den förra ägaren tröttnat på. Det är inte alltid man gör fynd på loppis, men för den vane loppishajen är det en sport bara att leta fynd, när man sedan hittar en pryl för någon tiokrona vars nypris är betydligt större, då känns det som att hamna på första plats.

Min och sambons TV-möbel kommer ifrån ett trapphus någonstans i Gävle. Det var min svärmor som såg den när hon delade ut post i ett fyrvåningshus. Där stod den innanför ytterdörren med en lapp som innehöll ordet varsågod, så någon timme efter var vi där med släp och hämtade möbeln, helt gratis. Den var både hel och ren och i exakt den storlek vi ville ha till vår TV, en fulländad affär alltså både för oss som fick den gratis och den forne ägaren som blev av med den utan ansträngning.

 

Borta bra, men hemma bäst

Visserligen är det tråkigt att bara sitta hemma och inte göra något, man vill gärna äta på restaurang med vännerna eller gå på bio med barnen, men för att spara pengar måste man dra ner på vissa kostnader. Att äta lunch ute är billigare än att äta middag ute på restaurang, men att ha matlåda med sig till jobbet är ändå allra billigast. Och visst får man kvalitetstid med kollegorna såväl i fikarummet på jobbet som på lunchrestaurangen. Om vi säger att dagens lunch ute på restaurang kostar 75 kr och du äter lunch ute varje vardag i ett år betalar du ungefär 18000 kr per år för din lunch. Äter du däremot matlåda varje vardag i ett år kostar det ungefär 20 kr för en portion, alltså 4800 kr per år. I och med det kan du spara över 13000 kr bara på att ändra en sådan enkel vana som att äta matlåda istället för att äta lunch ute. Det är egentligen rätt enkelt att spara pengar.

För de föräldrar där ute som vill spara in lite pengar finns många alternativ på roliga saker att göra med barnen som inte kostar något. Ett biobesök kan enkelt styras upp hemma istället för på biografen. Pyssla ihop egna biobiljetter och släck ner hemma, poppa popcorn till barnen och ge dem läsk med sugrör i och ni har en egen bio hemma i vardagsrummet!

 

Att prioritera ger mera

Egentligen är det inte inkomsten som gör dig rik, det är utgifterna. För att kunna spara pengar måste man prioritera vissa saker och framför allt planera sina inköp noga. När man är i en matvarubutik är det viktigt att ha inköpslista, annars hamnar man genast i affärens fälla. Veckans varor lurar runt varje hörn och när man går förbi godishyllan känner man plötsligt ett sug efter choklad. Håller man sig strikt till inköpslistan och bara köper det man verkligen behöver blir det inga onödiga utgifter. Ett knep jag och min sambo har vid löning, är att alltid betala hyran och andra räkningar först, sedan för vi över pengar till vårt gemensamma matkonto. På det viset vet vi precis hur mycket pengar vi har över till annat. När du är ute och handlar är det också en god idé att tänka efter innan man köper något. ”Behöver jag verkligen den här?” är en bra fråga att ställa sig själv innan man går till kassan.

 

‹ Alla blogginlägg

Stäng popup

Äntligen ett enkelt sätt att välja
en minnesvärd och unik gåva...

Börja med att klicka på de blå länkarna för att anpassa din sökning.  


Orolig för att mottagaren inte kommer att bli nöjd?
Ingen fara, han eller hon kan lämna tillbaka presenten inom 45 dagar
eller byta den mot en annan upplevelse i hela tre år.
PLUS att ni har tre år på er att utföra upplevelsen – Marknadens bästa villkor.