Gå till innehåll (Snabbkommando: S) Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Webbkarta Vanliga frågor och svar (FAQ) Hjälp Kontakt Juridisk information

Tv-serien Bron och egna mordupplevelser

På Öresundsbron hittas ett lik – som består av två olika kroppar. Poliserna i den nya svensk-danska dramaserien ”Bron” försöker lösa fallet i svensk och dansk tv nästa höst. Serien handlar om en kvinnlig polis som hittar en död kvinna hittas mitt på Öresundsbron, precis på gränsen mellan Sverige och Danmark.

I trailern får man se som tittare frågan som är oroveckande ”Är kvinnan svensk eller dansk?” Kroppen är delad på mitten och det visar sig att de båda delarna tillhör två olika kvinnor. Svensk och dansk polis kommer till platsen och så möts de båda huvudkaraktärerna i serien.

Det är inledningen av kriminalserien ”Bron” som spelas in i Malmö.  Huvudförfattaren Hans Rosenfeldt har arbetat med serien i fem år. Han ville lyfta fram samarbetet mellan två nordiska länder som ett gigantiskt land tillsammans. Som är beredd på att gå och leta efter en fiende som tycks vara svår att hitta och sätter många fruktansvärda hinder på deras spårvägar.

Från början arbetade Rosenfeldt ihop med Måns Mårlind och Björn Stein. De tre var överens om att handlingen skulle utspelas i Malmö och Köpenhamn. Mordplatsen var också given. Det börjar på bron precis mellan de två städerna som serien sedan kommer utspelar sig i. De tre manusförfattarna gillar polisserier sedan tidigare men ville göra något annorlunda som de inte sett förut. De vill främst påpeka att fokus inte ligger i olikheterna mellan länderna utan mer förmedla känslan av en jättestad där allt kan ske. Regissören bakom serien heter Charlitte Sieling. Hon valdes för hon är danska och har tidigare regisserat ”Brottet” och ”Mordkommissionen” . Skådespelarna är hämtade från båda sidor av Sundet. De speciella rollerna sammanföll danske Kim Bodnia och svenska Sofie Helin. Samspelet mellan dem är än så länge hemliga men de vill avslöja att de är precis varandras motsatser i serien.  De båda är huvudkaraktärer och Rosenfeldt menar på att det var länge sedan man såg en nordisk serie där huvudrollen är kvinna och samtidigt polis.  Serien kommer att sändas både i svensk och dansk tv. De har även sålt in serien till Norge och Tyskland för öka målgruppen. Allt för att förstärka samarbetet, båda i serien men också bland tittare, för att förstärka att gränser mellan grannländer inte borde finnas.

Låter denna serie som något du kan tänka dig? I så fall kan du försöka tänk dig in i denna situation. Ett drama som du och din nära och kära kan vara med om redan imorgon. Natten till igår bröt sig 6 maskerade män in på Esrange Space Center utanför Kiruna och stal topphemliga styrkoder till EU:s satellitnavigationssystem. Gärningsmännen planerar att lämna över styrkoderna till sin uppdragsgivare någonstans i Stockholm ikväll, men vi vet inte var.  Ert team har blivit blixtinkallat för att hjälpa SÄPO och FRA i detta känsliga ärende. Nu behöver de er hjälp att tyda kryptiska meddelanden mellan gärningsmännen och uppdragsgivaren, ta reda på var mötesplatsen är och posera som uppdragsgivaren för att lägga beslag på styrkoderna igen.  Verkar detta obehagligt? Rysligt? Kanske så där hisnande att det vore helt otroligt om det drabbade en själv eller ens närstående.  Nu kan du få vara om det. Boka upplevelsen Jagad här

När ni sedan kommer på plats delas ni in i grupper och får en kort presentation av spelupplägget för varje enskild deltagare. Varje gruppledare får sin lånemobil och en kort utbildning i hur utrustningen används. Aktiviteten börjar Spelet avslutas, poängen räknas och vinnarna koras!

Vilken tur att det inte var på riktigt. Vad skönt att kunna återgå till verkligheten.  Har ni inte fått nog? Eller kanske är topphemliga styrkor och satellitnavigationssystem alldeles för krångliga ord att läsa? Du kanske inte föredrar amerikanska actionserier utan lutar dig hellre tillbaka och ser Morden i Midsummer? Då är detta äventyr något för just dig! En mordgåta på oändligt vackra Nolhaga Slott där du blir förförd av den härliga slottsmiljön med kvarlevor från 1800-talet. Det är kvällen då du får följa med under en ryslig spännande händelse mitt ute i ett gammalt slott.  Kvällen är sval och ryslig. Året är 1820 och natten då det hittas ett skrin. Vad innehåller det? Är det verkligen Barabass käkben? En kväll fylld av lögner och svek. Eller kanske misstro för den sitter bredvid dig under middagen?  Ett mord, åtta misstänkta. Kan du lista ut vem? Det är dags att delta i ett klurigt mordmysterium och känna på småstadsidyllens lugn. Under kvällen njuter du av en trerätters middag. Samtidigt som du tänker Vem är mördaren? Vem kan du lita på? Sakta men säkert introduceras karaktärerna under aftonen som också är de misstänkta. Du väljer en av de åtta personerna att gå med runt om i slottet. Du får berättelsen återberättad, se bevis på saker och ting ligger till och ledtrådar till det skrin som hittas. Efter turen runt i slottet är det dags att slå sig ned och avnjuta din trerätts middag. Det är nu du får tillfälle att förhöra de misstänkta och försöka klura mordgåtan. Vems är skrinet? Är det verkligen hon som är misstänkt? Läs mer om upplevelsen Slottsmysterium och kom ihåg; Detta är en bara för en kväll och även från denna upplevelse kan du komma tillbaka till verkligheten.

Så håll dig till tåls via egna äventyr, följ med på upplevelsen om de mordmisstänkta på Esrange Space Center eller försök finna Barabass käkben tills nästa höst. För då är det äntligen dags att slå på teven för att se Kim Bodnia och Sofie Helin spela huvudrollerna i serien Bron.

Bron sänds Onsdagar 20.00 i SVT

‹ Alla blogginlägg

Black Wekend - REA!
Stäng popup

Äntligen ett enkelt sätt att välja
en minnesvärd och unik gåva...

Börja med att klicka på de blå länkarna för att anpassa din sökning.  


Orolig för att mottagaren inte kommer att bli nöjd?
Ingen fara, han eller hon kan lämna tillbaka presenten inom 45 dagar
eller byta den mot en annan upplevelse i hela tre år.
PLUS att ni har tre år på er att utföra upplevelsen – Marknadens bästa villkor.