Gå till innehåll (Snabbkommando: S) Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Webbkarta Vanliga frågor och svar (FAQ) Hjälp Kontakt Juridisk information

Pjäxor

Så här års brukar pjäxorna plockas fram ur källaren eller förrådet - skidpjäxor för längdskidspåret eller pjäxor avsedda för slalombacken. Det förekommer i och för sig också att man ibland även kallar tjocka, stabila och varmare vinterkängor för "pjäxor".

En pjäxa överlag, brukar hur som helst definieras som en "fotbeklädnad" av lite kraftigare slag, även om vi med "pjäxor" idag främst avser skodon avsedda för just alpina sammanhang - Den moderna "slalompjäxan".

Pjäxorna utgör en central del av skidutrustningen, och det är viktigt att de sitter bra på fötterna. När du köper nya slalompjäxor kan du därför se till att tänka på följande:

Pjäxan ska inte vara för stor. Räkna med att pjäxans innersko töjer sig minst en halv storlek efter några åkturer!
Ett par bra sulor (gärna formgjutna) underlättar. På så vis får fötterna bättre stöd och blodcirkulation, samtidigt som risken att drabbas av kramp minskar.
Se till att pjäxan sitter bra på foten. Du ska uppleva samma "tryck" (stöd) över hela foten, och det får inte göra ont, klämma åt, eller glappa någonstans.
Vänd dig till en butik som har ett stort urval och kunnig personal.

Visste du förresten att ordet "pjäxa" är en försvenskad form av finskans "pieksu"?

‹ Alla blogginlägg

Stäng popup

Äntligen ett enkelt sätt att välja
en minnesvärd och unik gåva...

Börja med att klicka på de blå länkarna för att anpassa din sökning.  


Orolig för att mottagaren inte kommer att bli nöjd?
Ingen fara, han eller hon kan lämna tillbaka presenten inom 45 dagar
eller byta den mot en annan upplevelse i hela tre år.
PLUS att ni har tre år på er att utföra upplevelsen – Marknadens bästa villkor.