Gå till innehåll (Snabbkommando: S) Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Webbkarta Vanliga frågor och svar (FAQ) Hjälp Kontakt Juridisk information

December

Årets sista månad är här. Men vänta nu. December? Anar vi ett släktskap med det latinska ordet för tio, "dec", och grekiskans "deca"? Visst gör vi det. Men årets månader är ju tolv till antalet? Jodå. Men allting har sin förklaring.

December är den tolfte och sista månaden i den gregorianska kalendern. Men i den gamla kalendern, den romerska, utgjorde december däremot årets tionde månad. (Man ansåg då att året började med vårdagjämningen i mars.) Så där har vi förklaringen till varför månaden december heter som den gör!

Tidigare brukade månaden december kort och gott gå under benämningen "Julmånad" här i Sverige. I vårt grannland Danmark kallades december för "Kristmåned".

Den Gregorianska kalendern infördes i Sverige 1753. Till en början rådde stort motstånd mot att protestantiska Sverige skulle anamma en kalender antagen av katolicismens Påve. (Kalendern hade antagits av Påven redan 1582.)

Och slutligen lite värdelöst vetande: Visste du att december alltid inleds med samma veckodag som september gör?

‹ Alla blogginlägg

Stäng popup

Äntligen ett enkelt sätt att välja
en minnesvärd och unik gåva...

Börja med att klicka på de blå länkarna för att anpassa din sökning.  


Orolig för att mottagaren inte kommer att bli nöjd?
Ingen fara, han eller hon kan lämna tillbaka presenten inom 45 dagar
eller byta den mot en annan upplevelse i hela tre år.
PLUS att ni har tre år på er att utföra upplevelsen – Marknadens bästa villkor.