• Upplevelsen
  • Orter
  • Omdömen

Lär er mer om Stockholms ölhistoria

Följ med på en spännande historisk ölvandring på Södermalm. Ni får bekanta er med gamla bryggerikvarter från 1700-talet och framåt. Det bjuds på historier om allt från stökiga krogar, underjäst öl och den ökända fyllebacken till anekdoter om kungligheter, de tyska bryggmästarna, sinnessjukhus och Lenin. Vandringen avslutas med smakrik ölprovning.

  • Lärorik vandring längs Södermalms bryggerikvarter
  • Ta del av Stockholms spännande ölhistoria
  • Ölprovning där ni smakar på fem sorters öl

Om upplevelsen:

Under ölvandringen kommer ni att besöka före detta industriområden där bryggerier inhystes från 1700-talet till första hälften av 1900-talet. Vissa byggnader står fortfarande kvar, medan andra är borta. Ni kommer att få se bilder på hur det en gång såg ut.

Turen inleds med en kort historisk bakgrund till de bryggerier och värdshus som funnits i Stockholm genom århundradena. Från mitten av 1800-talet var Stockholm starkt influerat av tyska bryggare som introducerade en ny teknik för att producera "underjäst" öl, så kallad lager. Lager blev snabbt den mest populära ölsorten och fick sitt namn eftersom den var bättre lämpad för lagring, jämfört med det bittra "överjästa" ölet som tidigare dominerade i Sverige.

I Skanstullsområdet låg tidigare tre bryggerier, det äldsta från 1700-talet. Ni går norrut längs Götgatan till toppen av gamla Postmästarbacken, som kallades "Fyllebacken" på grund av alla värdshus som fanns här. Dessa var ofta fulla av lokala hantverkare och bönder på besök för att sälja sina produkter.

Vandringen fortsätter förbi det tidigare tyska bryggeriet, ett före detta Porterbryggeri, samt ett gammalt svenskt bryggeri och bränneri från 1700 talet, som senare byggdes om till sjukhus.

Därefter tar ni er norrut till ytterligare några intressanta bryggeribyggnader innan ni avslutar vandringen med ölprovning av minst fem olika öltyper på hemlig plats.

Antal deltagare Upplevelsen är för en person och genomförs tillsammans med andra i grupp.

Ålder Från 18 år

Tillgänglighet Året om på utvalda datum (onsdagar).

Varaktighet 4 timmar.

Orter Stockholm