• Upplevelsen
  • Orter
  • Omdömen

Upplev Stockholm på ett helt nytt sätt

Kanske bor ni i Stockholm eller Västerås, eller så planerar ni ett besök i dessa vackra städer. Oavsett vilket så är det aldrig fel att lära sig mer om städernas praktfulla kvarter, vackra byggnader och fascinerande historia. Här kan ni välja mellan flera spännande vandringar genom stadsmiljön.

  • Välj en av 30 olika stadsvandringar
  • Lär dig mer om Stockholms eller Västerås spännande historia och kvarter
  • Alla vandringar leds av auktoriserade guider

Här är några av vandringarna som erbjuds i Stockholm:

Långholmen
En stadsvandring på Södermalm och Långholmen, som i äldre tid bestod av magra betesmarker och kala berg. Spår av forntida boplatser har hittats från så tidigt som 900-talet. På 1800-talet hittades en silverskatt med tyska mynt, präglade på 900-talet. Ni besöker bland annat Spinnhuset, Fyrkanten och Gröna huset, men också L.O Smiths sommarvilla, Stora Henriksvik, Kronohäktet och Karlshälls gård. Hör om Långholmens historia från Engelbrekt till spinnhushjonens dagar. Stadsvandringen avslutas vid Fasta paviljongen.

Skogskyrkogården
Här besöker ni ett världsarv och genomför en stadsvandring i gröna landskap. Möt arkitekterna Gunnar Asplund och Sigurd Lewerentz och deras mästerverk i ett unikt landskapsrum med arkitektur och sinnrik konst som har en plats på Unescos världsarvslista sedan 1994. En plats av sällsam skönhet och poesi. Låt dig fascineras av de höga furorna och det vackra ljuset som tränger in mellan grenar och träd. Under vandringen ser du bland annat Almhöjden, sju brunnars stig och Uppståndelsekapellet. Du besöker också Greta Garbos grav och Skogskapellet. Hör om katten Ville (Gunnar).

Hornsgatans hus och höjder
En stadsvandring präglad av arbetarhistoria och tuffa levnadsvillkor kantad av fattigdom, barnadödlighet och pest. Samtidigt upplever du ett smått unikt kulturhistoriskt landskap med härlig arkitektonisk skönhet. Guiden berättar om stadens utveckling, där du går längs gröna buskar och träd och många äldre byggnader i trä.

Liljeholmen – en lysande idé
En stadsvandring på Liljeholmen – en av Stockholms första förorter. Här etablerades färgfabriker, skofabriker och kolsyrefabriker och vid Årstadal växte en kåkstad fram – nästan helt utan sanitär infrastruktur. Stadens slum låg bredvid exklusiva sommarbostäder för de rika. Många byggnader kom att rivas på 1950-talet, men fortfarande kan vi skåda 1700-talsgården Stora Katrineberg och Brännkyrkas fascinerande församlingshus från 1925.

Katarinaberget, kapsyler och kolera
En stadsvandring bland dagdrivare, häxor och italienare. Människorna kring Katarinaberget har inte alltid haft det lätt. Du vandrar i kvarteren ovanför Slussen och hör om hur Mosebacke torg fick sitt namn. Lyssna till berättelsen om Roddar-madamerna och de fasansfulla häxprocesserna som kom till stan på 1600-talet. Hur gick det för dessa kvinnor och de som anklagade dem? Du hör också om kapsylfabriken och den fruktade koleran.

Östermalm – en fin historia
En stadsvandring och en historisk resa genom Ladugårdsgärdet fram till Östermalm. Området är sedan länge förknippat med flärd och lyx och dyra kvadratmeterpriser. Så har det inte alltid varit, guiden berättar mer om den storslagna utvecklingen. Du går från Fredrikshov via Oxenstiernska malmgården och till Strandvägen. Stadsvandringen avslutas i höjd med Hovstallet och Kronobageriet.

Katarinaberget, kapsyler och kolera
En stadsvandring bland dagdrivare, häxor och italienare. Människorna kring Katarinaberget har inte alltid haft det lätt. Du vandrar i kvarteren ovanför Slussen och hör om hur Mosebacke torg fick sitt namn. Lyssna till berättelsen om Roddar-madamerna och de fasansfulla häxprocesserna som kom till stan på 1600-talet. Hur gick det för dessa kvinnor och de som anklagade dem? Du hör också om kapsylfabriken och den fruktade koleran.

Dysterholmen och Svältholmen
En stadsvandring på Kungsholmen, som länge hade lågt anseende och som av Strindberg kallades "Dysterholmen". Anledningen var alla sjuka och eländiga som höll till här då. Men Kungsholmen har också bidragit till Stockholms utveckling på flera områden, inte minst inom sjukvården.

Runt rika Riddarholmen
En stadsvandring på Riddarholmen. Du vandrar bland kungliga begravningsplatser, adelspalats och ett gammalt riksdagshus. Du ser historiska och vackra byggnader som andas makt och svunna tider. På Kidskär eller Gråmunkeholmen, som namnet blev senare, betade fåren runt kyrkan och några få hus. Du vandrar i gränder och över höjder samt ner till Evert Taubes terrass. Stadsvandringen avslutas när du går genom gymnasiegränd och ser dess hus.

Här är några av vandringarna som erbjuds i Västerås:

I huvudet på Hahr
Följ med på en stadsvandring i arkitekten Erik Haags fotspår. Många av hans byggnader har dessvärre rivits och ersatts av modernare konstruktioner. Vi vandrar från barndomshemmet på Hållgatan, via Stora gatan och ner till Mimer porten. Stadsvandringen avslutas vid Östra kyrkogården och vid Erik Hahrs grav.

Västerås vackraste vyer
Stadsvandringen börjar vid Västerås stadshus. Sedan tar ni er igenom stadens klenoder, från Fiskartorget, via Turbinhuset och Slottet till Domkyrkan. Stadsvandringen avslutas bland de gamla trähusen i ett virrvarr av slingriga gränder.

Idérik industristad
Västerås blev tidigt en industristad när Asea (numera ABB) och Svenska Metallverken grundades på 1890-talet. Vi vandrar från Turbinhuset till Asea och kvarteret Sigurd. Vi ser Melkerkvarteret och Mimerporten, men även arbetarkvarteren. Stadsvandringen avslutas i Kopparlunden vid de lummiga gränderna där varje hus berättar sin historia.

Viktig information Barn under 15 år får följa med gratis.

Antal deltagare Upplevelsen är för en person och genomförs tillsammans med andra i grupp.

Ålder För alla åldrar

Tillgänglighet Året om.

Varaktighet 90 minuter.

Orter Stockholm, Västerås