Gå till innehåll (Snabbkommando: S) Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Webbkarta Vanliga frågor och svar (FAQ) Hjälp Kontakt Juridisk information
 • Spara 25%
4.7
504 omdömen

Kulturhistoriska vandringar

Orter Stockholm, Västerås

200 kr 150 SEK (pris/person)
Spara 25%

 • Vi handplockar de bästa upplevelserna
 • Lägsta prisgaranti
 • Fler än 800.000 sålda upplevelser
 • Svårt att välja? Köp ett presentkort.

Lär dig något nytt om dina favoritstäder

Kanske bor ni i Stockholm eller Västerås, eller så planerar ni ett besök i dessa vackra städer. Oavsett vilket så är det aldrig fel att lära sig mer om städernas praktfulla kvarter, vackra byggnader och fascinerande historia. Här kan ni välja mellan flera spännande vandringar genom stadsmiljön.

 • Välj en av 30 olika stadsvandringar
 • Lär dig mer om Stockholms eller Västerås spännande historia och kvarter
 • Alla vandringar leds av auktoriserade guider

Bra att veta

Antal deltagare Upplevelsen är för en person och genomförs tillsammans med andra i grupp.

Ålder För alla åldrar

Tillgänglighet Året om.

Varaktighet 90 minuter.

Viktig information Barn under 15 år får följa med gratis.


Vad du kommer att göra

Här är några av vandringarna som erbjuds i Stockholm:

Långholmen
En stadsvandring på Södermalm och Långholmen, som i äldre tid bestod av magra betesmarker och kala berg. Spår av forntida boplatser har hittats från så tidigt som 900-talet. På 1800-talet hittades en silverskatt med tyska mynt, präglade på 900-talet. Ni besöker bland annat Spinnhuset, Fyrkanten och Gröna huset, men också L.O Smiths sommarvilla, Stora Henriksvik, Kronohäktet och Karlshälls gård. Hör om Långholmens historia från Engelbrekt till spinnhushjonens dagar. Stadsvandringen avslutas vid Fasta paviljongen.

Skogskyrkogården
Här besöker ni ett världsarv och genomför en stadsvandring i gröna landskap. Möt arkitekterna Gunnar Asplund och Sigurd Lewerentz och deras mästerverk i ett unikt landskapsrum med arkitektur och sinnrik konst som har en plats på Unescos världsarvslista sedan 1994. En plats av sällsam skönhet och poesi. Låt dig fascineras av de höga furorna och det vackra ljuset som tränger in mellan grenar och träd. Under vandringen ser du bland annat Almhöjden, sju brunnars stig och Uppståndelsekapellet. Du besöker också Greta Garbos grav och Skogskapellet. Hör om katten Ville (Gunnar).

Ringvägen, repslagare och rännstensungar
En stadsvandring präglad av arbetarhistoria och tuffa levnadsvillkor kantad av fattigdom, barnadödlighet och pest. Samtidigt upplever du ett smått unikt kulturhistoriskt landskap med härlig arkitektonisk skönhet. Guiden berättar om stadens utveckling, där du går längs gröna buskar och träd och många äldre byggnader i trä.

Katarinaberget, kapsyler och kolera
En stadsvandring bland dagdrivare, häxor och italienare. Människorna kring Katarinaberget har inte alltid haft det lätt. Du vandrar i kvarteren ovanför Slussen och hör om hur Mosebacke torg fick sitt namn. Lyssna till berättelsen om Roddar-madamerna och de fasansfulla häxprocesserna som kom till stan på 1600-talet. Hur gick det för dessa kvinnor och de som anklagade dem? Du hör också om kapsylfabriken och den fruktade koleran.

Bland gråmunkar och klarissor på Riddarholmen
En stadsvandring på Riddarholmen. Du vandrar bland kungliga begravningsplatser, adelspalats och ett gammalt riksdagshus. Du ser historiska och vackra byggnader som andas makt och svunna tider. På Kidskär eller Gråmunkeholmen, som namnet blev senare, betade fåren runt kyrkan och några få hus. Du vandrar i gränder och över höjder samt ner till Evert Taubes terrass. Stadsvandringen avslutas när du går genom gymnasiegränd och ser dess hus.

Här är några av vandringarna som erbjuds i Västerås:

I huvudet på Hahr
Följ med på en stadsvandring i arkitekten Erik Haags fotspår. Många av hans byggnader har dessvärre rivits och ersatts av modernare konstruktioner. Vi vandrar från barndomshemmet på Hållgatan, via Stora gatan och ner till Mimer porten. Stadsvandringen avslutas vid Östra kyrkogården och vid Erik Hahrs grav.

Västerås vackraste vyer
Stadsvandringen börjar vid Västerås stadshus. Sedan tar ni er igenom stadens klenoder, från Fiskartorget, via Turbinhuset och Slottet till Domkyrkan. Stadsvandringen avslutas bland de gamla trähusen i ett virrvarr av slingriga gränder.

Idérik industristad
Västerås blev tidigt en industristad när Asea (numera ABB) och Svenska Metallverken grundades på 1890-talet. Vi vandrar från Turbinhuset till Asea och kvarteret Sigurd. Vi ser Melkerkvarteret och Mimerporten, men även arbetarkvarteren. Stadsvandringen avslutas i Kopparlunden vid de lummiga gränderna där varje hus berättar sin historia.


Omdömen
4.7

Vad våra kunder säger om oss

Alice Pettersson, Odensbacken

Snabbt och enkelt.

Kent Eriksson, Skövde

Första köpet svårt o veta.

Per Lundgren, Nittorp

Mycket enkelt och tydligt och bra!

Kjell Larsson, Göteborg

Snabbt svar tillbaka vid beställning.

Eric Söderberg, Uppsala

bra

Svetlana Safronova, Sundbyberg

super

Hagos Weldezighi Gebrezighi, Örebro

Det är enkelt och smidigt.

Roland Olsson, Huddinge

Lätt att boka utan problem

Vigija Nyberg, Bromma

Mycket aktiviteter att välja bland, lätt och tydlig information, samt enkelt och smidigt att handla!

Irma Forss, Tyresö

Ett exempel/ bild på hur presentpaketet inkl. text där ser ut vore en stor fördel.

Lily Francis, Bromma

Nöjd med kundservice.

Eva Monica Perlman, Malmö

Jag valde betyget 5 därför att det var lätt att leta sig fram till en upplevelse som motsvarade mitt behov av att hitta en trevlig present. Min dotter rekommenderade er till mig och jag kommer att rekommendera er vidare när jag hör att någon letar efter någon trevlig upplevelse till sig själv eller till någon annan.

Eva Johansson, KILAFORS

Fick egentligen en annan gåva som vi bytte då vi har svårt att genomföra den, fick riktigt bra hjälp genom tiden med att lösa detta, mycket tack för trevligt bemötande :)

Åsa , Malmö

Bra och snabb service. Vänliga

Lars Bertil Tallinder, Järfälla

Enkelt o lättfattligt.
Finns mycket att välja på,

Johanna Kristina Marita Thurgren, Oskarshamn

Bra erbjudanden och spännande.

Maggie Hård af Segerstad, SALTSJÖBADEN

Ej åkt än. Köpte just men ser fram emot tur i vår med min pojkvän!
Det jag skulle önska i mailet är ett eller några trevliga foton på upplevelsen att åka Lennakatten. Ska ge presenten imorgon och vill skriva ut fina bilder och göra fin present. Jag kan googla fram bilder men vore smidigt om några fanns med i mailet.
Hälsningar
Maggie Hård

Johanna Thurgren, Oskarshamn

Bra och förståeliga ?

Louise Fyrner, Kopparberg

jag tyckte det var enkelt och snabbt att kunna genomföra köpet. Jag rekommenderar gärna detta vidare.

Johanna Thurgren, Oskarshamn

Bra och duktiga personal och trevlig service ?
Se fler
Visa alla

Fortfarande osäker?

 • Vi handplockar de bästa upplevelserna
 • Lägsta prisgaranti
 • Fler än 800.000 sålda upplevelser
 • Svårt att välja? Köp ett presentkort.

200 kr 150 SEK (pris/person)
Spara 25%

 • Vi handplockar de bästa upplevelserna
 • Lägsta prisgaranti
 • Fler än 800.000 sålda upplevelser
 • Svårt att välja? Köp ett presentkort.
Vi firar 15 år! – Upp till 60% rabatt!