Gå till innehåll (Snabbkommando: S) Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Webbkarta Vanliga frågor och svar (FAQ) Hjälp Kontakt Juridisk information

Steg-för steg: Brygg ditt eget öl

Ölbryggning är en sann konst. Det kan nog varenda bryggmästare i världen intyga. Det ligger en hel vetenskap bakom den där maltiga fullträffen. Och fallgroparna på vägen är många.

Men med rätt förberedelser är det inte så oerhört komplicerat att brygga sitt eget öl. Och det är faktiskt riktigt roligt, säger de som kan.

Här kommer en kort introduktion, för dig som är nyfiken på vad ölbryggning är och hur det faktiskt går till.

Stekande sol i ansiktet och en iskall storstark i näven – en riktig sommarklassiker. Tar man en titt i historieböckerna, kan man se att även våra förfäder nog hade samma lockelse. Öl är nämligen en av de äldsta dryckerna i människans historia. Även om man inte vet exakt när folk började brygga öl, så finns det dokumentation om en ölliknande dryck som framställdes för 7000 år sedan i dagens Irak.

Vid kontakt med jästsvampar kan nästan alla sädessorter som innehåller socker jäsa sig till en alkoholhaltig dryck. Man tror därför att olika typer av ölliknande drycker utvecklades parallellt på flera platser i världen, i samhällen där människor börjat bruka jorden.

Nu flera tusen år senare har ölbryggning blivit en global miljardindustri. De största ölproducenterna är Kina, USA och Ryssland, med flera enorma bryggerikoncerner som tillsammans omsätter mångmiljardbelopp. Men på sistone har även de små mikrobryggerierna fått ett uppsving.

brewery

Huvudingredienserna i öl är malt, jäst, humle och vatten. Enligt en gammal tysk lag från 1500-talet är dessa fyra ingredienser de enda som öl får innehålla. Numera är det emellertid vanligt att man piffar till ölet med exempelvis råfrukt, kryddor eller socker. Samt tillför konserveringsmedel.

Men om du vill tillverka öl hemma behöver du endast de fyra huvudingredienserna. Sedan följer du bara dessa steg:

Steg 1:
Blötlägg mältat korn i hett vatten för att frigöra maltsockret. Att ett säd är mältat innebär att det först fått gro, sedan torkats.

Steg 2:
Maltsockerlösningen silas sedan och kokas därefter med humle för smaksättning. Kyl därefter ned lösningen och tillsätt jäst för att sätta igång jäsningsprocessen.

Steg 4:
Jästen fermenterar sockret, vilket leder till en frisättning av koldioxid och etanol.

Steg 5:
När huvudjäsningen är fullbordad, häll upp ölet på flaskor med lite tillsatt socker så att det bildas kolsyra.

Kanske känner du att denna enkla genomgång inte är tillräckligt för att du ska våga dig på din egen ölbryggning hemma. Men om du fått upp ögonen får ölbryggningens ädla konst och vill lära dig mer om hur du gör ditt eget öl, då vill vi gärna rekommendera vår Ölbryggningskurs. Här får du lära dig allt om ölbryggning direkt från bryggarproffsen. Ni går igenom råvarornas betydelse och vilka redskap du behöver. Med dig hem får du ett kompendium med all information du behöver för att bli din egen bryggerimästare.

‹ Alla blogginlägg

Vi firar 15 år! – Upp till 60% rabatt!