Gå till innehåll (Snabbkommando: S) Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Webbkarta Vanliga frågor och svar (FAQ) Hjälp Kontakt Juridisk information

4 tips på hur du bemöter vanliga härskartekniker

Vi har alla stött på den där kollegan som inte vill oss väl. En blick, en pik eller en snäsig kommentar kan kasta skugga över en hel arbetsdag. Hur hanterar man en missriktad komplimang eller en snyggt inlindad förolämpning? I det här inlägget ger vi dig fyra användbara tips på hur du bemöter en van utövare. Vi börjar med att kika på fyra vanliga härskartekniker.

Frustrated Woman at Computer With Stack of Paper

Objektifieringsmetoden
Det här är förmodligen en av de vanligaste metoderna som används gentemot kvinnor. Metoden innebär helt enkelt att härskaren fokuserar på dig som kvinna eller din kropp istället för dig som person. Det kan låta så här:

"Du som är så snygg, du får väl alltid som du vill med ledningen när de ser dig i den där klänningen."

Den som objektifierar lyfter bort fokus från det relevanta och fokuserar istället på ditt kön eller din kropp.

Osynliggörarmetoden
Det är lätt hänt att man känner sig osynlig i en konversation, när man gång på gång blir förbisedd eller helt enkelt inte tilltalad under ett möte. Genom att låtsas att du inte existerar, eller påvisa att din åsikt inte är viktig, får härskaren övertaget och kan genom sitt beteende övertyga omgivningen om att det stämmer. Kanske får du komma till tals under mötet, men istället för att lyssna uppmärksamt så läser härskaren mail på sin telefon och noterar knappt att du faktiskt haft ordet.

Förlöjligandemetoden
Förlöjligande handlar om att visa vem det är som äger makten i sammanhanget och det gör härskaren genom att förminska och förlöjliga sin "motståndare". Det kan vara att kalla dig för ett annat namn, eller att göra sig rolig på din bekostnad. Ett exempel på den här metoden kan låta så här:

"Jaha, så du har studerat juridik? Har man ens användning av det nu för tiden?" följt av ett gott skratt.

Undanhållande av information-metoden
Den här metoden går ut på samma sak som namnet antyder – du får inte den information du har rätt till. Dina kollegor "råkade" ha ett möte som du inte kände till, eller så "glömde" de bara bort att lägga till dig i mailkonversationen. Kort och gott så undanhåller härskaren information från dig, för att få dig att framstå i dålig dager.

4 tips på hur du hanterar en härskare
1. Syna härskaren och påtala det uppenbara. Exempel: "Nu hoppade du över att fråga mig vad jag tycker i frågan, och min åsikt är.." 

2. Acceptera inte den roll du blir tilldelad, du bestämmer själv vilken roll du vill ha i sammanhanget. Vill du ha ordet, så ta ordet! Det är inte alltid rätt att vänta på att bli tilltalad.

3. Ifrågasätt, ifrågasätt, ifrågasätt. Exempel: "Hur kommer det sig att du fortsätter att kalla mig för Mia, när du vet att mitt namn är Malin? Det blir väldigt svårt att ta ett problem på allvar om vi inte kan tilltala varandra med rätt namn."

4. Ge tillbaka med samma mynt eller överdriv, för att påvisa hur dumt beteendet faktiskt är. Exempel: "Jag förstår att min skönhet kan göra det svårt för dig att fokusera, det har jag varit med om innan. Allt du behöver göra idag är att höra på det jag säger och svara på mina frågor, tror du att du klarar av det?"

Ibland kan det vara svårt att uppfatta att man blivit utsatt för en härskarteknik. Om du känner dig osäker så är vårt tips att testa dessa tips, om personen i fråga inte menade något illa, kommer personen i fråga troligtvis be dig om ursäkt. En härskarteknik fungerar bara om omgivningen accepterar den.

‹ Alla blogginlägg

Stäng popup

Äntligen ett enkelt sätt att välja
en minnesvärd och unik gåva...

Börja med att klicka på de blå länkarna för att anpassa din sökning.  


Orolig för att mottagaren inte kommer att bli nöjd?
Ingen fara, han eller hon kan lämna tillbaka presenten inom 45 dagar
eller byta den mot en annan upplevelse i hela tre år.
PLUS att ni har tre år på er att utföra upplevelsen – Marknadens bästa villkor.